Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου - Νέα γυναίκα μόνη... βρίσκει (;) δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης





 Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου

Νέα γυναίκα μόνη... βρίσκει (;)  δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης

Ένα προλεταριάτο, αόρατο για τους πελάτες και ανώνυμο όταν συνομιλεί μαζί τους τηλεφωνικά, βρίσκεται πίσω από τα γυαλιστερό και ισχυρότατο brand «COSMOTE».
Μια άλλη εργασιακή πραγματικότητα, διαφορετική από τη συνηθισμένη των golden στελεχών, έχει διαμορφωθεί χρόνια τώρα και στον Όμιλό μας, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι, καθαρίστριες, τηλεφωνητές απασχολούνται με καθεστώς ενοικίασης έχοντας προσληφθεί μέσω (δήθεν) εργολαβικών εταιρειών βιώνοντας ένα καθεστώς εργασίας που παραπέμπει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Αντίστοιχοι των συνθηκών εργασίας, βεβαίως, είναι και οι μισθοί.
Πιο συγκεκριμένα για την γυναίκα, η επαγγελματική της θέση χαρακτηρίζεται ακόμη και σήμερα από αντιφάσεις και αδιέξοδα , διότι η νομοθετική ισότητα και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις δεν προεξοφλούν στην καθημερινή πρακτική την ισότιμη πρόσβαση και εξέλιξη των δύο φύλων στην αγορά εργασίας.
Στο εργασιακό περιβάλλον, σε αρκετές περιπτώσεις η εργαζόμενη γυναίκα αντιμετωπίζεται από τους ιεραρχικά προϊστάμενους, αλλά και τους συναδέλφους της , με προκατάληψη , δυσπιστία και επιφυλακτικότητα ως προς τις γνώσεις και τις ικανότητες της.
Οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες κατέχουν θέσεις εργασίας με ελάχιστη αυτονομία, χαμηλότερο γόητρο, λιγότερη εμπλοκή σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερη εποπτεία από τους άνδρες. Οι άνδρες έχουν, ακόμη, διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τις γυναίκες να κατέχουν θέσεις διευθυντών και τριπλάσιες για θέσεις γενικών διευθυντών. Οι υπάρχουσες κοινωνικές προκαταλήψεις και οι στερεότυπες αντιλήψεις επηρεάζουν αρνητικά την αξιολόγηση διαφόρων εργασιών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται συγκεκαλυμμένες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η γυναίκα κατά κόρον απορροφήθηκε σε επίπονα, άχαρα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα, όπως αυτό της τηλεφωνήτριας, της γραμματέως, της καθαρίστριας, υποβαθμίζοντας τες ταυτόχρονα με την κατάταξή τους σε χαμηλές κλίμακες αμοιβών.
Συνολικά στην Ευρώπη δε, μόνο η μία στις δύο ευρωπαίες γυναίκες κατέχουν θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ ο στόχος της Ε.Ε. είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%, στον γενικό πληθυσμό, μέχρι το 2020. Ένα ποσοστό το οποίο οι άνδρες εργαζόμενοι σχεδόν το αγγίζουν, αφού το 72% από αυτούς (από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό) εργάζεται με συνθήκες πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων.
   Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Σήμερα, σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά από εκείνη την ιστορική διαμαρτυρία, αλήθεια, που βρίσκεται η θέση της γυναίκας στην εργασία;
Σέβη Στάϊκου

 

blogger templates | Make Money Online