Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΕΜΑ ΠΕΤ-ΟΤΕ: Θέλει η ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ να κρυφτεί και η μνημονιακή προσήλωση δεν την αφήνει !!


Θέλει η ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ να κρυφτεί και η μνημονιακή προσήλωση δεν την αφήνει !!
Βρισκόμαστε στον 2ο χρόνο ισχύος της τριετούς συλλογικής σύμβασης 2015-2017 και είναι φυσικό να ξεκινάει – αμήχανα είναι αλήθεια – η συζήτηση για την νέα σύμβαση. Θα τα καταφέρουμε άραγε να υπογράψουμε ξανά ΣΣΕ;  Θα έχει και αυτή τη φορά μειώσεις μισθών σε περιβάλλον υψηλής κερδοφορίας του εργοδότη; Θα συνεχίσει και θα παγιωθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων, σε μισθούς, ωράριο, επιδόματα, άδειες, προστασία από απολύσεις, κουπόνια κλπ.. κλπ.. ; Θα σταματήσει η διοίκηση – με συνευθύνη και του συνδικάτου - να μας διχάζει και να μας κατηγοριοποιεί κατά βούληση; Κατά την γνώμη μας αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς να γίνει η προβολή των προβλημάτων στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.   Γιατί είναι γνωστό ότι διανύουμε τον 6ο χρόνο μνημονιακής βαρβαρότητας και πολλοί από μας δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι που ανοίγει  την εργοδοτική όρεξη για να πάρει πίσω κατακτήσεις δεκαετιών. Είναι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που πιέζει τους μισθούς, είναι η τρόικα που διεκδικεί την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, είναι η μνημονιακή επιτροπεία που απαγορεύει την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα.
Εκτός όμως από τα προβλήματα που έρχονται από την πολιτική συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους δανειστές και την διαιώνιση της πολιτικής της λιτότητας, σοβαρή τροχοπέδη για την λύση των προβλημάτων μας είναι δυστυχώς και ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην υπόδουλη μνημονιακή ηγεσία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ, αλλά και στα αντίστοιχα μνημονιακά μορφώματα τους στην ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΑΚΕ & ΣΥΝ1) και στην ΠΕΤ-ΟΤΕ (ΔΑΚΕ & Συναδελφική Αλληλεγγύη). Εκτός της διαχρονικής τους έφεσης να διαπλέκονται με την διοίκηση του ΟΤΕ και να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις που μειώνουν μισθούς και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους, έχουν αρχίσει τελευταία να υπονομεύουν ένα μεγάλο και διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων του ΟΤΕ. Την συνένωση δηλαδή όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων σε ένα  και την μετατροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε κλαδική ομοσπονδία τηλεπικοινωνιών.
Είχαμε μέχρι τώρα δεδομένη την αρνητική στάση της πλειοψηφίας του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και τμήμα της ΔΑΚΕ), που με πρόσφατη συνεδριακή απόφαση του ΠΑΣΕ, απομάκρυνε  την προοπτική συνένωσης των σωματείων. Από την άλλη η ΔΑΚΕ ΠΕΤ-ΟΤΕ (με αδιευκρίνιστη την στάση της Συν.Αλληλ.) μεθόδευσε με μια πρωτοφανή λαθροχειρία την αλλαγή της συνεδριακής απόφασης της ΠΕΤ-ΟΤΕ και απέστειλε σχετική επιστολή μόνο στα τεχνικά σωματεία, υπονοώντας ανοιχτά ότι εγκαταλείπεται το σχέδιο για το ένα και πλέον μιλάμε για δύο σωματεία στον ΟΤΕ.
Ο καθένας καταλαβαίνει τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης. Η διατήρηση των μικροσυσχετισμών και η διανομή αξιωμάτων και προνομίων. Αυτή η αλλαγή πλεύσης στην ΠΕΤ-ΟΤΕ είναι τροχοπέδη για την συνένωση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμενων σε ένα συνδικάτο όπως κατ’ επανάληψη το έχουμε περιγράψει. Ενωμένο, μαζικό, μαχητικό, σύγχρονο, δημοκρατικό, ταξικά προσανατολισμένο, χωρίς εξαρτήσεις από εργοδοσία, κυβέρνηση και κόμματα. Είναι σαφές ότι δεν μοιραζόμαστε όλοι τα ίδια οράματα. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να αλλάζουν κατά βούληση συλλογικές αποφάσεις και να επιδιώκουν να μεταθέσουν τις ευθύνες για την αποτυχία του εγχειρήματος σε άλλους. Είναι γνωστό ποιοι μπορούσαν με τις δυνάμεις που διαθέτουν να κάνουν πράξη το ένα σωματείο. Οι παρατάξεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, έχοντας αθροιστικά κοντά στο 70% των ψήφων και την συντριπτική πλειοψηφία στα όργανα όλων των σωματείων, επί μια δεκαετία και πλέον αναμασούν και ταυτόχρονα υπονομεύουν αυτό που μπορούσαν να έχουν ήδη πραγματοποιήσει.  Εμείς παραμένουμε συνεπείς σε ότι μέχρι τώρα έχουμε συναποφασίσει και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Οι διαχρονικοί συνεταίροι ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ πάντως, πετούν την μπάλα στην εξέδρα και σε θέματα όπως διεκδίκηση των παρανόμως παγωμένων μισθολογικών κλιμακίων, αξιολόγιο, απολύσεις με το άρθρο 13 του ΕΚΠ, μη καταβολή κουπονιών στους νέους, ενώ προδιαγράφουν με την σιωπή και την αδράνειά τους δυσμενή έκβαση για τις αποζημιώσεις εκτός έδρας και τις διημερεύσεις, για τις βάρδιες που η διοίκηση διεκδικεί να καταργήσει υποκαθιστώντας τις με standby κλπ.
Εδώ και τώρα ένα σωματείο στον ΟΤΕ, μια ομοσπονδία τηλεπικοινωνιών
Απαιτούμε άμεση έναρξη κινητοποιήσεων για την διεκδίκηση των κλιμακίων
Αγωνιστική προετοιμασία για την νέα ΣΣΕ που θα άρει κάθε διαχωρισμό παλιών – νέων
Πιστή τήρηση του ωραρίου, της εργατικής νομοθεσίας και κανονισμών υγιεινής & ασφάλειας
Όχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο – Προσλήψεις τώρα στον ΟΤΕ
Το δίκιο το χουμε με το μέρος μας  - το μέλλον μας ανήκει

 

blogger templates | Make Money Online