Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η διεκδίκηση των παγωμένων μισθολογικών κλιμακίων δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Προδημοσίευση από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο περιοδικό "Οθόνη" της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

10-10-2016

Η διεκδίκηση των κλιμακίων δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Από το καλοκαίρι του 2015 φωνάζουμε σε κάθε βήμα που μας δίνεται, ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό – πολιτικό – νομικό) την επαναφορά  των μισθολογικών κλιμακίων που πάγωσαν με την ΠΥΣ 6 του 2012. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση τότε, με μια  παντελώς ατεκμηρίωτη απόφαση, θεώρησε ότι η ανά διετία μισθολογική προαγωγή μας στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο γίνεται μόνο με βάση τον χρόνο, όπως το χρονοεπίδομα. Η δική μας πλευρά απέδειξε στην τριμερή συνάντηση μεταξύ ΟΤΕ, Υπουργείου Εργασίας και ΟΜΕ-ΟΤΕ από το 2013, ότι η μισθολογική προαγωγή μας δεν είναι αυτόματη και με βάση μόνο τον χρόνο αλλά σχετίζεται και με το αν ο εργαζόμενος έχει διωχθεί πειθαρχικά, έχει κάτω από την μέση κλίμακα αξιολόγησης ή τελεί σε αργία. Συνεπώς η υπαγωγή των μισθολογικών μας κλιμακίων στο άρθρο 4 της 6ης ΠΥΣ του 2012 ήταν μεθόδευση του ΟΤΕ με προφανή στόχο να πλήξει περαιτέρω το εισόδημά μας και να μειώσει το μισθολογικό κόστος εις βάρος μας .
Ωστόσο κάτω από πρωτοφανείς πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην τότε κυβέρνηση από την Deutsche Telekom, το υπουργείο εργασίας αυτοαναιρέθηκε και χωρίς να πάρει πίσω επί της ουσίας την γνωμοδότησή του, την θεώρησε ως μη γενόμενη, προκειμένου να συλλέξει όπως ισχυρίστηκε και άλλα στοιχεία !!! Έκτοτε το θέμα θάφτηκε, εκτός της γνωστής συζήτησης που έγινε στην βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση που έγινε από συναδέλφους βουλευτές.
Για την αδράνεια που έχει επιδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και αυτές βρίσκονται στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Όμως, μετά και την δική μας πίεση κάτι άρχισε να κινείται επιτέλους. Υπάρχει – και είναι δεσμευτική – σχετική απόφαση του 41ου συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την με κάθε τρόπο διεκδίκηση των κλιμακίων. Ακόμα όμως και αυτή η ομόφωνη απόφαση καταλήγει πριονισμένη και ανάπηρη.
Η Αγωνιστική Συνεργασία πρότεινε να εξαντληθεί κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δυνατότητα διεκδίκησης με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και μόνο αν κάθε άλλο μέσο αποτύχει να καταφεύγαμε και σε νομική διεκδίκηση. Όπως λέει όμως ο λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Ούτε μια παράσταση διαμαρτυρίας για τα μάτια του κόσμου στην διοίκηση. Ούτε μια δίωρη στάση εργασίας για να διαδηλώσουμε το δίκαιο αίτημά μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ακόμα όμως και στη νομική διεκδίκηση έρχονται με μισή καρδιά και ψελλίζουν: μήπως αν κερδίσουμε τα κλιμάκια, δυσκολέψει η διαπραγμάτευση για την επόμενη σύμβαση; Εμείς λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο: Να διεκδικήσουμε τα κλιμάκια με κάθε μέσον. Δεν αποκλείουμε ούτε την νομική διεκδίκηση, ούτε την πρόκληση νέας τριμερούς. Προκρίνουμε μάλιστα να γίνουν όλες οι αντίστοιχες ενέργειες με όρους κινήματος. Δηλαδή με την αγωνιστική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων. Και αν η ομοσπονδία δεν αντέχει την σύγκρουση να μπει μπροστά η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ και κάθε σωματείο που έχει πάρει ανάλογη απόφαση. 

 

blogger templates | Make Money Online