Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η τοποθέτηση του σ. Ιάκωβου Μπούτση στην 7η ΓΑΣ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ


7η ΓΑΣ ΠΑΣΕ-ΟΤΕ
Τοποθέτηση σ. Ιάκωβου Μπούτση

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Εδώ και έξι χρόνια ο Ελληνικός λαός είναι όμηρος των δανειστών και τοκογλύφων, με τις παράλογες απαιτήσεις τους σε μια ελληνική κοινωνία με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, με τριακόσιες χιλιάδες νέους στο εξωτερικό με μειώσεις μισθών, συντάξεων, ισοπέδωση εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση απολύσεων. Είμαστε μια αποικία χρέους και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται (σε ότι έχει απομείνει), έτσι ήρθε και το 5% του δικού μας ΟΤΕ. Κάνουν πάρτι οι γερμανοί όπως και οι κινέζοι με τον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιδρά. Τη δε αντιπολίτευση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ξεπουλά με γρηγορότερους ρυθμούς την κρατική περιουσία. Ο κ. Μητσοτάκης ως ειδικός στις συναλλαγές ανυπομονεί να έρθει στην εξουσία για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του ξεπουλήματος.
Ανησυχεί ο γόνος της οικογένειας Μητσοτάκη μην τυχόν και δεν βρεθούν ασημικά για να πουλήσει στην κ. Μέρκελ και Σόιμπλε. Αλήθεια όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει; Οι ευθύνες όμως δεν είναι μόνο των κυβερνήσεων, βαραίνουν και την ανύπαρκτη ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμφώνησε στα μνημόνια και είπε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Ευθύνη υπάρχει και στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, και στα πρωτοβάθμια σωματεία ΠΕΤ-ΟΤΕ, ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, αλλά και σε όλους εμάς εδώ που ενώ βλέπουμε την κατηφόρα των συνδικαλιστικών ηγεσιών (έχουν συμβιβαστεί σε όλα) κάνουμε τους αδιάφορους και συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε. Αλλά πώς να αγωνιστείτε και πώς να αντιδράσετε όταν ο Γ.Γ. του ΠΑΣΕ, ενώ έχει πλήρη απαλλαγή για να εκτελέσει τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, είναι ταυτόχρονα και προϊστάμενος της διοίκησης, με το αντίστοιχο επίδομα για τη θέση αυτή, και δεν κάνει χρήση της συνδικαλιστικής του απαλλαγής; Συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕ αλήθεια πόση κοροϊδία μπορείτε να δεχθείτε ακόμα από τους φωστήρες και τους αναντικατάστατους της συνδικαλιστικής σας ηγεσίας; Νισάφι πια.
Εμείς σαν Αγωνιστική Συνεργασία θα παλέψουμε για να ξανασηκωθεί το κίνημα και δεν θα μπούμε ( όσο κι αν το θέλουν ) στο ίδιο τσουβάλι με τις υπογραφές των συλλογικών συμβάσεων με μείον 11% που δεν είναι μείον 11% αλλά μείον 20%, με τρία διαφορετικά μισθολόγια και δήθεν σαν αντιστάθμισμα σε όλα αυτά να μην υπάρχουν απολύσεις. Κάθε τρία χρόνια το ίδιο παραμύθι σε μια εταιρεία με τεράστια κέρδη που μέσα σε έξι χρόνια τα 4,5 δισεκατομμύρια χρέη έγιναν 730 εκατομμύρια, και καλύψαμε και το τεράστιο σκάνδαλο "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" με τα τρία εκατομμύρια που στοίχισε το κάθε κατάστημα. Τέρμα τα ψέματα το συνδικάτο δεν είμαστε εμείς, το συνδικάτο είστε εσείς και οι ευθύνες είναι και δικές σας.
Ας έρθουμε όμως και στο χώρο μας. Πρέπει να θυμηθούμε ποιες κινήσεις έκανε η διοίκηση για να φθάσουμε στο σημερινό σημείο της αδράνειας του συνδικαλιστικού μας χώρου. Μας πέρασαν το φόβο όταν η διοίκηση έφτιαξε την OTE-TV και με το έτσι θέλω έστειλε εκεί όποιον συνάδελφο δεν έκανε κωλοτούμπες ή δεν άρεσε στον κάθε προϊστάμενο και στη διοίκηση γενικά. Δυστυχώς η αντίδραση της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ήταν η αναμενόμενη γιατί έπρεπε να γνωρίζει τις προθέσεις της διοίκησης και να είχε παρέμβει πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της OTE-TV. Μπορούσε να στείλει συναδέλφους που ήθελαν και όχι με το έτσι θέλω. Μέσα σ' αυτούς τους συναδέλφους υπήρξαν και συνάδελφοι που αντέδρασαν πηγαίνοντας τη διοίκηση στα δικαστήρια και ο αγώνας τους δικαιώθηκε και γύρισαν πίσω, στις θέσεις που είχαν, δείχνοντας στη διοίκηση ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ο άλλος μεγάλος φόβος που μας πέρασαν ήταν το αξιολόγιο για το οποίο φωνάζαμε σαν Αγ. Συνεργασία ότι θα το εκμεταλλευτεί η διοίκηση για να πιέσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό, φθάνοντας και σε απολύσεις.
Αυτό το λέγαμε γιατί είχαμε απολύσεις στην OTEplus, όταν οι συνάδελφοι δεν έπιαναν τους στόχους. Να όμως τώρα που είχαμε απόλυση και στον ΟΤΕ και δεν ξέρουμε τι σχέδια έχουν ακόμη. Υποτονική και πάλι η αντίδραση της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Που θα πάει συνάδελφοι δεν πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση ; Υπάρχει η διαπαραταξιακή επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ και οφείλει να καλέσει τη διοίκηση να βρουν ένα αξιολόγιο κοινά αποδεκτό ώστε να μην παράξει απολύσεις. Μας πέρασαν ένα ακόμη φόβο, και αυτόν τον ακούμε και από τους ίδιους τους συνδικαλισταράδες που λένε κοιτάξτε έξω τι γίνεται; γιατί δεν κοιτάτε συνδικαλισταράδες μέσα τι γίνεται; Με τις μειώσεις μισθών μας, με τα διαφορετικά μισθολόγια, με τα νέα παιδιά της "ευέλικτης εργασίας'' όπως μας το πέρασε και αυτό η διοίκηση, να παίρνουν 580 € και να δουλεύουν τις τρεις ημέρες της εβδομάδας πάνω από δέκα ώρες ημερησίως.
Συνάδελφοι θέλω να πω δυο λόγια για την ντροπή που ένοιωσε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ από την συμπεριφορά στελεχών της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στον ΟΠΑΚΕ. Μα καλά συνάδελφοι πως είναι δυνατόν η διοίκηση να πάρει στα σοβαρά το συνδικαλιστικό κίνημα όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές και εξελίξεις; Γιατί η διοίκηση να συνεχίσει να εμπιστεύεται για χρηστή διαχείριση των κονδυλίων του ΟΠΑΚΕ σε ανθρώπους που έχουν τέτοια συμπεριφορά; Αλήθεια συνάδελφοι, αυτά είναι τα επίλεκτα στελέχη σας που έχετε να στείλετε σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο όπως ο ΟΠΑΚΕ; Και σεις αγαπητοί συνάδελφοι αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ δεν νιώθετε αδικημένοι που συγκεκριμένοι συνάδελφοι επιλέχτηκαν ως ανώτεροι από σας, για να σας εκπροσωπήσουν στον ΟΠΑΚΕ; Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.
Μετά την μονομερή απόφαση της διοίκησης για το σταμάτημα των λεωφορείων από το Δ.Μ., τον εξοστρακισμό των συναδέλφων στην Παιανία, συνέχισε , γιατί τρώγοντας έρχεται η όρεξη, τις μονομερείς αποφάσεις και διώχνει από τα παρκινγκ του Μεγάρου όλο το προσωπικό που δεν έχουν θέση ευθύνης ή μπάρμπα στην Κορώνη. Οι πληβείοι και οι πατρίκιοι σε εφαρμογή, για να μην ξεχνιόμαστε ποιος είναι το αφεντικό και κάνει κουμάντο.
Συνάδελφοι, τα κέρδη τους, είναι το αίμα και ο ιδρώτας μας. Η κερδοφορία προήλθε από την εντατικοποίηση που διαλύει την προσωπική και οικογενειακή ισορροπία των εργαζομένων, από την παραβίαση του θεσμοθετημένου ωραρίου με πιέσεις και απειλές που ασκούνται κυρίως στους νέους, από την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων με τα μονοπρόσωπα συνεργεία (γιατί τα διπρόσωπα είναι κόστος ), από τη μη αντικατάσταση του προσωπικού των εμπορικών καταστημάτων παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης ότι θα καλύψει τα κενά. Ούτε της περσινής εθελούσιας κάλυψε ούτε της φετινής. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να κλείσουν άλλα τρία καταστήματα μας και από τα 420 κάποτε να φθάσουν σήμερα στα 127 και πάει λέγοντας. Τα κέρδη τους είναι από την εκχώρηση έργου σε εργολάβους, από τις απανωτές εθελούσιες και από το δουλεμπόριο. Εκεί που λέγαμε ότι τελείωσε η OTEplus, και πανηγύριζε η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, άνοιξε μία άλλη δεξαμενή ακόμη μεγαλύτερη η cosmote e-value, mellon, manpower. Σαν τη λερναία 'Ύδρα, ένα κεφάλι κόβουμε δύο νέα γεννιούνται. Και τα συνδικάτα μας τι κάνουν συνάδελφοι; Απολύτως τίποτα, το απόλυτο μηδέν. Σε λίγο τα συνδικάτα δεν θα έχουν κανένα λόγω ύπαρξης παρά για να κόβουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες και να τραγουδούν τα κάλαντα.
Εμείς οι εργαζόμενοι, πετύχαμε όλα αυτά για τα οποία πανηγυρίζει η διοίκηση. Το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι; Ο καρπός της επιτυχίας μας μοιράζεται σε μπόνους, παχυλούς μισθούς, και αυξήσεις στη διοίκηση και στους παρατρεχάμενους της. Και στην αντίπερα όχθη για τους εργαζόμενους, μείωση μισθών, εντατικοποίηση δουλειάς, σιωπηλή παραβίαση ωραρίου, κατάργηση μέσων μεταφοράς και παρκινγκ και γενικά επιβεβαίωση του καπιταλιστικού όρου που λέει: Η φτώχεια των πολλών αποτελεί δικαιολογημένο προαπαιτούμενο για την ευημερία των ολίγων.

 Σας ευχαριστώ.-

 

blogger templates | Make Money Online