Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τοποθέτηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην Γενική Συνέλευση της ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ για το consolidation

Τοποθέτηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην Γενική Συνέλευση της ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ για το consolidation
Αθήνα 4-11-2016
Εισηγητής ο συν. Γιάννης Κουκουσέλης
Συνάδελφοι καλησπέρα
Σας καλωσορίζω στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΜΗΕΤ - ΟΤΕ. Στην πρώτη γενική συνέλευση μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2015, που ομολογουμένως συγκαλείται με μια μικρή χρονική καθυστέρηση.
Διανύσαμε ένα δύσκολο διάστημα σε δυσμενές εργασιακό περιβάλλον στη χώρα, που ευνοήθηκε σαφώς από τη συνέχιση των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, αλλά και από την αδυναμία των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος να δώσουν πειστικές απαντήσεις και να συσπειρώσουν τους εργαζομένους. Στα πιο πολλά από αυτά τα προβλήματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οι λύσεις και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία τα τελευταία χρόνια, αλλά και η έλλειψη σε αρκετές περιπτώσεις διευκρινιστικών υπουργικών αποφάσεων δυσκολεύουν ιδιαίτερα κάθε απάντηση, ακόμα και σε απλά ερωτήματα. Για το λόγο αυτό στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ αποφασίσαμε, στα πλαίσια της ετήσιας γενικής μας συνέλευσης, να καλέσουμε τους πλέον ειδικούς - τους οποίους ευχαριστούμε ακόμα μια φορά για την αποδοχή της πρόσκλησης -  που λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης αλλά και της θεσμικής τους θέσης, θα επιχειρήσουν να αποσαφηνίσουν το τοπίο.
Προκειμένου να μην καταχραστώ το χρόνο, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα από τα πολλά θέματα που μας απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα και σχετίζεται με την όλο και αυξανόμενη εκχώρηση τεχνικού έργου σε εργολάβους. Το εγχείρημα ακούει στο όνομα consolidation και έχει να κάνει με το διαχωρισμό της επικράτειας σε τέσσερις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και την ανάδειξη ενός εργολάβου ανά περιοχή για την εκτέλεση του συνόλου ή σχεδόν του συνόλου των εργασιών. Τέσσερις λοιπόν εργολάβοι, ένας για κάθε περιοχή, μία τεράστια λίστα άρθρων τιμολογίου (για πάσης φύσεως εργασίες υποδομών, εγκαταστάσεων, δικτύων, για κατασκευή, για συντήρηση και για άρση βλάβης ) από όπου με κατάλληλη επιλογή  δημιουργείται το προς ανάθεση έργο.
Το consolidation παρουσιάστηκε αρχικά ως ο τρόπος να μειωθούν οι διαγωνισμοί, να ελεγχθούν καλύτερα τα έργα, να υπάρξει ενιαίος τιμοκατάλογος ομοειδών εργασιών και να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός χρηματοροών και χρονοδιαγραμμάτων.
Πράγματι υπάρχει μια αλήθεια ως εδώ.
Επίσης ακούγονταν από παντού διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» στα σημεία που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με δικές μας δυνάμεις, ότι θα μας βοηθά στη «βρώμικη» δουλειά, στη «χαμαλοδουλειά» και για κανένα λόγο δε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το έργο που εκτελείται από το προσωπικό του ΟΤΕ και δε θα αναμιχθεί με το core business της εταιρίας.

Στην ουσία όμως δεν άργησε να αποδειχθεί, ότι αποτελεί το εργαλείο με το οποίο θα επιχειρηθεί ο μετασχηματισμός της εταιρίας, για τον οποίο ακούσαμε και ακούμε τόσα πολλά, που περιλαμβάνει την σταδιακή απεμπλοκή του προσωπικού ΟΤΕ από το τεχνικό αντικείμενο και τη μετατροπή του χαρακτήρα της εταιρίας σε εμπορική.
Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επιχειρήθηκε η εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού των εργολάβων ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα και ασυνόδευτοι, στις ευαίσθητες από πλευράς απορρήτου επικοινωνιών εγκαταστάσεις του ΟΤΕ.
Ο περιορισμός ως και η εξαφάνιση του προϋπολογισμού για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, τις διημερεύσεις και τις υπερωρίες, δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για αποδοχή των εργολάβων στα μεσαία υπηρεσιακά στελέχη. Μπροστά στην καθημερινή πίεση για επίτευξη των στόχων,  η χρησιμοποίηση του εργαλείου «consolidation» είναι ή παρουσιάζεται ως μονόδρομος.
Επίσης έχει επικρατήσει η άποψη ότι αρκεί το έργο να ανατεθεί στον εργολάβο, που μέχρι χθες μπορεί  να μην είχε ξανασυναντήσει αντίστοιχου μεγέθους και πολυπλοκότητας εγκαταστάσεις και η ολοκλήρωσή του ήταν απλά θέμα χρόνου. Ακόμα και η επίβλεψη ή η παραλαβή του έργου είναι περιττή και μπορεί να γίνει κοιτώντας μερικές φωτογραφίες που θα σταλούν μέσω email.
Η ποιότητα της κατασκευής, η έντεχνη εκτέλεση των εργασιών, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων περνούν σε δεύτερη μοίρα και φαίνεται να μην απασχολούν κανέναν.
Ο περιορισμός των νέων προσλήψεων, κάτω και από τον αριθμό που η ίδια η διοίκηση ανακοινώνει, οδηγεί στην υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιακών λειτουργιών και δημιουργεί  ευνοϊκό κλίμα προκειμένου να γίνει αποδεκτή η νέα κατάσταση από τους συναδέλφους, που ενθαρρύνονται να αποποιούνται το έργο τους και να βάζουν τελικά σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας τους.
 Η διοίκηση, σε συνάντηση με την Ομοσπονδία στις αρχές Ιουνίου για το θέμα του consolidation και ύστερα από τις πρώτες αντιδράσεις,  προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι τα κατά τόπους υπηρεσιακά στελέχη, με δική τους ευθύνη,  παρεκκλίνουν των εντολών της. Δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί το consolidation ως εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση, μόνο όπου υπάρχει ανάγκη και όχι γενικευμένα.
Επίσης εξακολουθεί να ακούγεται η γνωστή λογιστική επιχειρηματολογία για CAPEX και OPEX, που σίγουρα δε δίνει πειστικές απαντήσεις.
Συνάδελφοι δεν πρόκειται απλώς για ένα συντεχνιακό ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πελάτες, αλλά και το απόρρητο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σήμερα είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό κίνημα, περισσότερο παρά ποτέ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αγωνιστική διάθεση και μαχητικότητα.  Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν την ευθύνη να συντονιστούν και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία να απαιτήσουν ξεκάθαρες λύσεις.
Επίσης όλοι οι συνάδελφοι, παλιοί και νέοι,  θα πρέπει να σκεφτούν καλλίτερα αν με την αποχή από τους συλλόγους και τα συνδικαλιστικά δρώμενα – επικαλούμενοι όχι αδίκως πολλές φορές διάφορά προβλήματα – βοηθούν όντως ή δυσκολεύουν τη θέση τους και το μέλλον τους στον Όμιλο …

 

blogger templates | Make Money Online