Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση για την συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ στις 20 Δεκ. 2016



Αθήνα 23-12-2016
Ενημέρωση για την συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ στις 20 Δεκ. μετά από σχετικό αίτημα της ΟΜΕ-ΟΤΕ για θέματα που εκκρεμούν.
Για τον νέο τρόπο καταβολής μισθοδοσίας: Η πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ διατύπωσε την διαφωνία της για τον μονομερή και βλαπτικό τρόπο που η διοίκηση «εκσυγχρονίζει» τον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίας μας. Ούτε η επίκληση των φορολογικών προβλημάτων που πράγματι παρουσιάζονται, ούτε η επιχειρηματολογία περί δυσνόητου τρόπου αποτύπωσης της μισθοδοσίας στο εκκαθαριστικό μας σημείωμα, αρκούν για να εξηγήσουν επαρκώς αυτή την απόφαση. Πολύ περισσότερο που η εφαρμογή της έχει δυσμενές  οικονομικό  αποτέλεσμα στην τσέπη των συναδέλφων μας. Η διοίκηση εμμένει στις θέσεις της και δέχτηκε μόνο να εξετάσει την προοπτική να παρακρατήσει το τυχόν αρνητικό υπόλοιπο που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου σε 48 και όχι σε 24 δεκαπενθήμερες δόσεις. Η δική μας θέση για το θέμα έχει αποτυπωθεί σε σχετικό μας ενημερωτικό σημείωμα από τις 30 Νοεμβρίου. Θα προσθέταμε μόνο την εκτίμηση έγκριτων εργατολόγων ότι από την παραβίαση αυτής της επιχειρησιακής συνήθειας προκύπτει βλαπτική μεταβολή εις βάρος μας και αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα από την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη της.  
Για την νέα πολιτική στις θέσεις στάθμευσης στο  ΔΜ: Η διοίκηση παραδέχεται πλέον ότι η εφαρμογή της πολιτικής της σε σχέση με τις θέσεις στάθμευσης έχει σοβαρά προβλήματα. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της έχουν καταμετρηθεί πολλές κενές θέσεις στον προαύλιο χώρο του ΔΜ, και αυτό την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι που δεν κατέχουν θέση ευθύνης και τους έχει αφαιρεθεί η κάρτα εισόδου, περιπλανώνται στους παράδρομους του Αμαρουσίου ψάχνοντας απεγνωσμένα να παρκάρουν ή επιβαρύνονται με ένα σοβαρό κόστος στα ιδιωτικά παρκινγκ της περιοχής. Μας ανακοινώθηκε ότι η OTE-Estate έχει αναθέσει σε συγκοινωνιολόγο σχετική μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα μετά τις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε συμπληρώνοντας όσα γράψαμε στο σχετικό σημείωμά μας θα προτείναμε: 1)Την άμεση επαναφορά των πούλμαν μεταφοράς προσωπικού (πράξη που η διοίκηση απορρίπτει γιατί η εφαρμογή του μέτρου συνεπάγεται και πιστή τήρηση του ωραρίου το οποίο παραβιάζει). 2) Την υιοθέτηση του μέτρου του smart parking που ο ΟΤΕ ανάπτυξε και εγκατέστησε για τον Δήμο Χαλκίδας. 2) Την ενοικίαση ελευθέρων θέσεων παρκινγκ από τις εκατοντάδες που διατίθενται στην γύρω περιοχή. 3) Την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή προκατασκευασμένης υπέργειας ελαφριάς κατασκευής. 4) Την υιοθέτηση πρακτικών που να ενθαρρύνουν την ομαδική προσέλευση και αποχώρηση συναδέλφων (carpooling - συνεπιβατισμός). 5) την δημιουργία κινήτρου για την προσέλευση των συναδέλφων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών) και την χρήση ποδηλάτου.       
Για την χρηματοδότηση ΟΠΑΚΕ για το 2017: Η διοίκηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να αλλάξει σε βάρος μας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργείας του ΟΠΑΚΕ. Έτσι ενώ είναι κατά 50% μέτοχος στον ΟΠΑΚΕ και γνωρίζει ότι οφείλει να διασφαλίζει την οικονομική του επιβίωση, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές και φθηνές διακοπές στους εργαζόμενους του ομίλου, συσχετίζει την περεταίρω χρηματοδότηση για το 2017 με «αλλαγές» οι οποίες στην πραγματικότητα θα αλλοιώσουν την φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του. Όμως αυτό δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Η διοίκηση βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στα σχέδιά της και αυτός δεν είναι άλλος από τις επιλήψιμες, στα όρια της νομιμότητας, αδιαφανείς, και αυταρχικές μεθόδους διοίκησης, των εκπροσώπων της δικής μας πλευράς. Έχουμε ήδη γράψει σχετικά  και δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε, για τις πράξεις και παραλήψεις των εκπροσώπων των ΔΑΚΕ και ΣΥΝ1 στον ΟΠΑΚΕ. Δυστυχώς η εμμονή και των δύο αρχικά, αλλά στην συνέχεια της ΔΑΚΕ, στην στήριξη συγκεκριμένων επιλογών, δίνουν στην διοίκηση το δικαίωμα να αποσείσει τις δικές της ευθύνες - αφού όσα συμβαίνουν εκεί, συμβαίνουν και με την ανοχή της – και πλέον είναι ορατή η πιθανότητα να αλλάξει σε βάρος μας ή και να χαθεί, αυτή η μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων.
Για τις προσλήψεις και τις εκκρεμότητες εντάξεων από θυγατρικές: Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι 80 περίπου συνάδελφοι που εργάζονταν ως «δανεισμένοι» στον ΟΤΕ και προέρχονται από θυγατρικές (OTEplus, OTEglobe, OTE Estate, OTE asfalisi, OTE Academy, OTESAT) μπαίνουν επιτέλους στον ΟΤΕ. Ο τρόπος ένταξης είναι ο ίδιος με αυτό με τον οποίο μπήκαν τον Μάρτιο του 2015 περίπου 2000 συνάδελφοι από την πρώην OTEplus. Όσοι από αυτούς παίρνουν μεγαλύτερες αποδοχές από τις προβλεπόμενες στην ΣΣΕ της 23 Δεκ. 2014, θα εξακολουθήσουν να τις παίρνουν. Πρόκειται για μια θετική κατ’ αρχάς απόφαση, η οποία όμως πάρθηκε μονομερώς και χωρίς διαβούλευση με την δική μας πλευρά. Δυστυχώς όμως, από αυτήν την «ας πούμε δικαίωση» εξαιρέθηκαν για μια ακόμα χρονιά οι 35 περίπου OTEplusίτες του έργου «GIS δικτύων» εκ των οποίων δεκατέσσερεις εργάζονται στην επιτελική υπηρεσία του ΟΤΕ επί πολλά χρόνια και αισθάνονται εξαπατημένοι αφού με βάση τις περυσινές διαβεβαιώσεις τις διοίκησης, θα έμπαιναν στον ΟΤΕ από 1-1-2017. Υπάρχουν και άλλες μικρότερες ομάδες εργαζομένων που δεν εντάσσονται και είναι ερωτηματικό το τι σχεδιάζει να κάνει η διοίκηση με θυγατρικές σαν την OTEplus. Εμείς λέμε ότι πρέπει το δουλεμπόριο να τελειώνει κάποτε στον ΟΤΕ. Δεν νοείται εταιρεία με την οικονομική επιφάνεια και τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, να καταφεύγει στην δανεική εργασία, την μερική απασχόληση,  τα μπλοκάκια, να δίνει δουλειά σε συνταξιούχους και να αναπληρώνει τα όποια κενά με πρακτικάριους. Ακόμα δεν υπήρξε καμμιά πρόοδος για τους ελάχιστους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, με τις 14 τετράωρες καθαρίστριες και τους 6 τετράωρους στα καταστήματα. Για τους πρώτους η κύρια ευθύνη εμφανίζεται να ανήκει στους δικηγόρους οι οποίοι με διάφορα νομικά τερτίπια διαιωνίζουν το πρόβλημα από το οποίο ελπίζουν να ωφεληθούν. Για τους δεύτερους εκτιμούμε ότι η αδιάλλακτη στάση της διοίκησης θα πρέπει να καμφθεί γιατί οι συνάδερφοι, εκτός του ότι δεν μπορούν να ζήσουν με μισό μισθό, δεν θα μπορέσουν ούτε να συνταξιοδοτηθούν ποτέ με τα μισά ένσημα.         
Για το οικονομικό πρόβλημα του ΠΚΕ-ΟΤΕ Ν. Αττικής: Τα τελευταία χρόνια τα πολιτιστικά κέντρα αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης συνδρομών από τους συνταξιούχους συναδέλφους. Το πρόβλημα στο πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας όμως ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Κυρίως γιατί σε μια εποχή ισχνών αγελάδων το ΠΚΕ-ΟΤΕ Ν. Αττικής βρέθηκε να είναι «χρεωμένο» με την μισθοδοσία των εργαζομένων στα κυλικεία του ΟΤΕ στο ΝΥΜΑ. Πρόκειται για μια παλιά «αμαρτία» που κληροδοτήθηκε στο ΠΚΕ από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία και οφείλει να συμβάλει στην λύση του προβλήματος. Η διοίκηση συμβάλει στην οικονομική λειτουργεία του πολιτιστικού με μικρά ποσά - χορηγίες σε σχέση με το μέγεθος τους προβλήματος και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, οι παρατάξεις που έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση, θα πρέπει να τις αναλάβουν και να κινηθούν με βάση τους εξής στόχους που επί χρόνια αντιπαλεύουν: 1) Να δοθούν πλήρη δικαιώματα εκλέγειν – εκλέγεσθαι στους συνταξιούχους, πράγμα που θα αποτελέσει κίνητρο για την εγγραφή τους. Μπορεί να αποτυπωθεί στο καταστατικό η συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης με βάση συγκεκριμένη ποσόστωση. 2) Το ΠΚΕ-ΟΤΕ δεν είναι θεμιτό να συνεχίσει να κάνει τον επιχειρηματία και μάλιστα εντός του ΟΤΕ. Τα κυλικεία δεν έχουν συνάφεια με το έργο του πολιτιστικού από τα οποία θα πρέπει να απεμπλακεί άμεσα. 3) Οι μέχρι σήμερα εργαζόμενοι στα κυλικεία δεν έχουν ευθύνες για το οικονομικό πρόβλημα του ΠΚΕ και δεν νοείται να κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι μαζί τους, δεν θα συναινέσουμε σε μειώσεις των μισθών τους και δεν θα συμφωνήσουμε σε καμιά λύση η οποία δεν τους συμπεριλαμβάνει.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η περιρέουσα ατμόσφαιρα εκβιασμών και πιέσεων στον ελληνικό λαό προκειμένου να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τον εξανδραποδισμό του, προσφέρεται για αξιοποίηση από την πλευρά της εργοδοσίας. Όσο παρατείνεται η μνημονιακή βαρβαρότητα και διαιωνίζονται οι πολιτικές λιτότητας, ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών προκειμένου να πάρουν πίσω όλες εκείνες τις κατακτήσεις που παραμένουν ως ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Είναι χρέος μας να αλλάξουμε την ατζέντα. Να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην τελευταία απεργία και να ανοίξουμε με τον σωστό τρόπο την συζήτηση για την νέα συλλογική σύμβαση.
Καλές Γιορτές σε όλες και όλους

 

blogger templates | Make Money Online