Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Cyta Hellas»: Λίστες «αξιολόγησης», απολύσεων και νέοι εργαζόμενοι με μισθό – χαρτζιλίκι


Αναδημοσίευση από το ergasianet.gr

Οι εργαζόμενοι στη «Cyta Hellas» καθημερινά βλέπουν θέσεις συναδέλφων που κάθονταν δίπλα τους να αδειάζουν. Όλα άρχισαν με τις απολύσεις / μη ανανεώσεις, στο τέλος του 2016, από τη μεριά της διοίκησης της εταιρείας για… λόγους παραγωγικότητας, που πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πως ήταν απλά ένα σχέδιο για μείωση του προσωπικού. Η κορύφωση ήρθε με την απόλυση εργαζομένων στη Διεύθυνση Πωλήσεων, χωρίς καμία δικαιολογία και με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο.
Η εργοδοσία όμως δεν σταμάτησε στους είκοσι (20) υπλλήλους που απέλυσε / δεν ανανέωσε την σύμβαση. Καλλιεργώντας συνεχώς ένα κλίμα ανασφάλειας, με την έλλειψη ενημέρωσης και χωρίς να διαψεύδει κανένα από τα στοχευμένα δημοσιεύματα που κατά καιρούς προβλέπουν το τέλος της εταιρείας, ωθεί όλο και περισσότερους εργαζομένους να αποχωρούν «οικειοθελώς» θέλοντας να αποφύγουν τα χειρότερα που έρχονται. Η εργοδοσία βέβαια δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια για να τους κρατήσει στις θέσεις τους αλλά ούτε και να αναπληρώσει τις θέσεις που μένουν κενές. Επακόλουθο αυτών: περισσότερος όγκος δουλειάς που αναλογεί στον καθένα εργαζόμενο, ακόμα μεγαλύτερη πίεση για εντατικοποίηση της εργασίας μας, ακόμα μεγαλύτερος εκφοβισμός.
Ήδη στα τηλεφωνικά κέντρα των Πωλήσεων, ο διευθυντής έδωσε διορία για να βελτιώσουν τα νούμερά τους (τα οποία έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα), γιατί «αλλιώς δεν ξέρει αν θα μπορέσει να διατηρήσει τα τμήματα εντός της εταιρείας». Παράλληλα, τους ενημέρωσε πως θα τους κόψει τις υπερωρίες και θα φέρει νέους εργαζομένους τετράωρους (με προσωρινές συμβάσεις, χαμηλότερες αποδοχές και δυσμενέστερους όρους εργασίας).
Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι πληροφορίες για νέες λίστες αξιολόγησης που ζητήθηκαν στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών, συγκεκριμένα στα καταστήματα, και για διάλυση ομάδων και μετακίνηση εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, χωρίς τη δική τους συγκατάθεση.
«Όπως όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά η εργοδοσία ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στους εργαζομένους. Όλοι θυμόμαστε πως ακριβώς την ίδια τακτική (διάλυση / συγχώνευση τμημάτων, λίστες παραγωγικότητας, μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς την θέλησή τους) είχε ακολουθήσει και πριν από τρεις μήνες με αποτέλεσμα τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων μας», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Cyta Hellas».
Καλεί, δε, «τους συναδέλφους να μην δεχτούν να συναντηθούν με εκπροσώπους της διεύθυνσής τους και το HR χωρίς πιο πριν να έχουν ενημερωθεί για το λόγο και χωρίς να έχουν ενημερώσει το σωματείο. Δεν θα δεχτούμε καμία νέα απόλυση, καμία αναγκαστική μετακίνηση, καμία νέα υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας».
«Σε συνθήκες επίθεσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων τόσο σε κεντρικό – πολιτικό επίπεδο (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, νομιμοποίηση ανταπεργίας, παρεμπόδιση προκήρυξης απεργίας) όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, στους χώρους εργασίας μας, με όλους τους παραπάνω τρόπους απαντάμε με: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΘΡΩΠΙΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΡΑΣΗ», καταλήγει.

 

blogger templates | Make Money Online