Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Όλες και Όλοι στην 48ωρη Απεργία της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου



Αθήνα 5-12-2017
Όλες και Όλοι στην 48ωρη Απεργία της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου
Συνεδρίασε την Δευτέρα 4-12-2017 το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ με μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης για την συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ την Παρασκευή 1-12-2017 για την οποία σας ενημερώσαμε με το σχετικό σημείωμά μας.
Σαν  Αγωνιστική Συνεργασία επισημάναμε στις παρεμβάσεις μας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο από την δική μας πλευρά η οργή που έχει προκαλέσει στους συναδέλφους μας – κυρίως τους νέους – η πρωτοβουλία του Διευθύνοντα Συμβούλου να καλέσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να συκοφαντήσει τον αγώνα μας για την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο CEO υπαινίχθηκε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θα έπρεπε να είναι ευτυχείς, αφού είναι καλοπληρωμένοι, ασφαλείς και παίρνουν σκανδαλώδη επιδόματα. Ακόμα επισημάναμε ότι έχει γίνει τεράστια ζημιά στο εσωτερικό μας μέτωπο – και την εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο κος Τσαμάζ - αφού με τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση του προσωπικού, που έχουν θεσμοθετηθεί από τις επιζήμιες ΣΣΕ του 2005 και του 2014, δημιουργούνται διαφορετικά αντανακλαστικά και παρατηρούνται διχαστικές ρητορικές τουλάχιστον από ένα τμήμα των εργαζομένων.
Προκειμένου να αποτραπεί η περιχαράκωση σε ατομικές λύσεις και η ευκολία της αναζήτησης εσωτερικών εχθρών, απαιτείται να απαντηθεί με μεγάλη προσοχή η προσπάθεια νέου διαχωρισμού ομάδων εργαζομένων σχετικά με τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις μας. Έτσι στο ερώτημα τι ιεραρχείται ως επείγον αίτημα για την ΣΣΕ; Οι αυξήσεις ή η διασφάλιση των θέσεων εργασίας; Απαντάμε:  και αυξήσεις και διασφάλιση, πριν από όλα όμως διεκδικούμε άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων. Παλιών και νέων, ΟΤΕ και θυγατρικών, 7ωρων και 8ωρων. Και τέλος να δοθεί τέλος σε κάθε μορφή δανεικής, επισφαλούς, ελαστικής και μερικής απασχόλησης.
Η απόφαση την οποία πήρε το ΔΣ και την οποία στηρίξαμε, είναι η εξαγγελία 48ωρης απεργίας για τις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Το διάστημα μέχρι την απεργία αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί προκειμένου να γίνουν ενημερώσεις από κλιμάκια της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε χώρους δουλειάς και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της κινητοποίησης. Πέρα από τη  δίκαιη κριτική την οποία ασκήσαμε στην ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την αδράνεια την οποία επέδειξε όλο τον Νοέμβριο, απαιτείται σήμερα να δώσουμε όλοι, όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας.
Ακόμα είναι απαραίτητο να θυμίσουμε ότι την δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας, έχει προκηρυχθεί από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς, 24ωρη απεργία για τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας και τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, που θα ψηφίζονται αυτές τις ημέρες. Δεν είναι λιγότερο σημαντικά τα αιτήματα του συνόλου του εργατικού κινήματος και πιστεύουμε ότι κακώς καλλιεργείται από πολλές πλευρές μια υποβάθμιση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και μια υποβολιμαία και άστοχη ταύτιση του κορυφαίου θεσμού του συνδικάτου με την χρεοκοπημένη, συμβιβασμένη, γραφειοκρατική, εργοδοτική και μνημονιακή ηγεσία του.
Τέλος κλείνοντας αυτό το σημείωμα θέλουμε να καταγγείλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει αιφνιδιαστικά για ψήφιση στην Βουλή, τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Με την προτεινομένη διάταξη, που τελικά αποσύρθηκε για να υποστεί «νομοτεχνικές βελτιώσεις» και θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, «ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης». Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο (ν.1264/82 ) απαιτούνταν μόλις το 20%. Ειδικά για τα σωματεία με πανελλαδική συγκρότηση, όπως είναι τα δικά μας πρωτοβάθμια σωματεία στον ΟΤΕ, η επίμαχη διάταξη, δεν φαλκιδεύει απλώς το δικαίωμα στην απεργία, αλλά το καταργεί πλήρως. Η πίεση για την εισαγωγή μιας τέτοιας διάταξης δεν έρχεται μόνο από την τρόικα και τον ΣΕΒ, αλλά και από την μνημονιακή αντιπολίτευση. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να επαναπαύεται με την προσωρινή απόσυρση της διάταξης και οφείλει να εντείνει την πάλη του για την υπεράσπιση στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.  
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

 

blogger templates | Make Money Online