Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η Αδιαλλαξία της διοίκησης συνεχίζεται. Ζητούμενο η δική μας αποφασιστικότητα

 Αθήνα 1-12-2017
Η Αδιαλλαξία της διοίκησης συνεχίζεται. Ζητούμενο η δική μας αποφασιστικότητα
Η συλλογική διαπραγμάτευση δεν είναι τζόγος και μπλόφες


Πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση της διαπραγματευτικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με την διοίκηση της εταιρείας, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης – αν αυτή είναι καλόπιστη και όχι προσχηματική – υπάρχει η ανάγκη αναζήτησης κοινού τόπου και η επίκληση της κοινής λογικής. Δυστυχώς η πλευρά της διοίκησης, επέλεξε να λοιδορήσει, με χυδαία ψεύδη, στα διαπλεκόμενα και καλολαδωμένα ΜΜΕ, το πλαίσιο αιτημάτων μας, αλλά και το πλαίσιο αμοιβών μας. Τινάζοντας έτσι στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης προκαταβολικά. Όπως γράψαμε στην ανακοίνωσή μας της 29ης Νοεμβρίου  μιλώντας στον τύπο ο CEO του ΟΤΕ «αποκάλυψε» ότι ζητάμε υπέρογκες αυξήσεις, ότι παίρνουμε οδηγικό επίδομα, επίδομα φωτοτυπικού, ότι ζητάμε μονιμότητα και άλλες τέτοιες φαιδρότητες.
Ο κος Τσαμάζ κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας, από την κατάρρευση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που του χάρισαν η τρόικα, τα μνημόνια και οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας τα τελευταία 8 χρόνια. Όμως σοβαρή ευθύνη έχουν και όσοι επέλεξαν να απαξιώσουν την μεγάλη μας συμμετοχή στην απεργία της 30 και 31 Οκτωβρίου, κωλυσιεργώντας και υπνωτίζοντας τους εργαζόμενους αντί να τους ενεργοποιούν και να προετοιμάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η διοίκηση αξιοποίησε επίσης το μούδιασμα και την αμηχανία που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους, από την κινηματική απραξία ενός μηνός. Η ένοχη σιωπή των (Δ)ΑΚΕ & ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ) και ο τακτικισμός τους, δημιούργησε καχυποψία στις γραμμές μας και καλλιέργησε ψυχολογία ήττας και μοιρολατρία. Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι, θα δώσουν και πάλι το παρών όταν κληθούν. Αρκεί να γνωρίζουν ότι οι αγώνες τους, δεν  είναι προσχηματικοί και ότι η ηγεσία του συνδικάτου θα φτάσει ως το τέρμα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς ανοίκειους συμβιβασμούς.
Στην σημερινή συνάντηση η στάση της διοίκησης ήταν προβλέψιμη. Εκτιμώντας ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης δυσκολεύει την προοπτική ικανοποιητικής ΣΣΕ, καταναλώνει χρόνο, αξιοποιώντας τις αμφισημίες και της δικής μας πλευράς. Ουσιαστικά βήματα προσέγγισης από την  διοίκηση δεν έγιναν. Η διοίκηση συνεχίζει να πορεύεται αξιοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, το θεσμικό πλαίσιο των μνημονίων και την δική μας διστακτικότητα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η δική μας στάση υποχωρητικότητας και αδράνειας. Να ξαναπιάσουμε το νήμα των διεκδικήσεων από εκεί που το αφήσαμε τον Οκτώβρη. Να συνδέσουμε τα δικά μας αιτήματα με το παλλαϊκό  αίτημα για την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να συντονιστούμε με όλους όσους πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις και βρίσκονται στους δρόμους. Η αλλαγή ρότας της δικής μας πλευράς, οφείλει να σηματοδοτηθεί από την ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στην διαπραγμάτευση. Από την περασμένη εβδομάδα η Αγωνιστική Συνεργασία έχει ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ. Η σημερινή συνάντηση, ήταν κατά την γνώμη μας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει  τρίωρη στάση εργασίας και παναττική συγκέντρωση στον περίβολο του Δ. Μεγάρου. Ακόμα η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν απαντούσε στο δικό μας κάλεσμα για συνέντευξη τύπου στην οποία θα αντιπαρατεθούμε με τα ψεύδη και τους μύθους της διοίκησης. Έστω και τώρα η πρόταση υιοθετήθηκε και αναμένουμε την υλοποίησή της. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την σύγκλιση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων την  ερχόμενη Δευτέρα . Υπάρχει ακόμα χρόνος. Φθάνει να το θελήσουν οι συνεταίροι του συνδικαλιστικού δικομματισμού. Φθάνει να βάλουμε πιο ψηλά το πρόταγμα της συλλογικής μας διεκδίκησης, από τα κουκιά στα σωματεία που βρίσκονται σε εκλογική διαδικασία.
Υ.Γ. Στο όνομα της «ενότητας», όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την 48ωρη απεργία, αποφύγαμε να στιγματίσουμε, το βρώμικο παιχνίδι αποκλιμάκωσης του αγωνιστικού κλίματος, του ενταφιασμού κάθε μορφής κινηματικότητας και της ανώμαλης προσγείωσης του διεκδικητικού πλαισίου στα ρηχά νερά του «εφικτού» και του «ρεαλιστικού». Προφανώς η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα ηγετική ομάδα της ΟΜΕ, αυτό το εξέλαβε ως αδυναμία. Συνεχίζουν λοιπόν να τελειώνουν τις ανακοινώσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με μαργαριτάρια και γελοιότητες όπως: «Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και στους λαϊκιστές χειρίστου είδους που θα προσπαθήσουν να διασπάσουν την ενότητά μας» . Συνάδελφοι των (Δ)ΑΚΕ & ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ), τώρα που ο εκλεκτός σας κος Τσαμάζ, σας λέει ότι δεν του αρκούν όσα του δώσατε και θέλει κι άλλα, μιλήστε πάλι για ενότητα, σειρήνες, λαϊκιστές και ξαναπάρτε την «ευθύνη»!
 

 

blogger templates | Make Money Online