Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ξεκίνησε η δικαστική διεκδίκηση των «παγωμένων» μισθολογικών κλιμακίων


Αθήνα 26-4-2018
Ξεκίνησε η δικαστική διεκδίκηση των «παγωμένων» μισθολογικών κλιμακίων
Δεν απεμπολούμε την πολιτική και συνδικαλιστική διεκδίκηση με όρους κινήματος

Έξι χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, τότε που το μαύρο μέτωπο τρόικας – ΣΕΒ - κυβέρνησης, παρέδωσε τους εργαζόμενους σιδηροδέσμιους στον εργασιακό καιάδα των μνημονίων, ο ΟΤΕ εξακολουθεί να παρανομεί και να εφαρμόζει κατά βούληση ακόμα και την πιο μαύρη σελίδα της εργατικής νομοθεσίας την 6η ΠΥΣ. Να θυμίσουμε ότι τότε, κατά απαίτηση των δανειστών και προκειμένου να επιδιωχθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής αγοράς εργασίας (sic), απαγορεύτηκαν οι αυτόματες αυξήσεις (χρονοεπιδόματα, πολυετίες, τριετίες κλπ). Ο ΟΤΕ όμως εκτιμώντας ότι βρίσκεται μπροστά στην χρυσή ευκαιρία να αρπάξει από τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερα από ότι πρόβλεψαν οι ίδιοι οι τροϊκανοί, έκανε μονομερώς και δολίως την εκτίμηση ότι αυτόματη αύξηση, δεν θεωρείται μόνο το χρονοεπίδομα αλλά και τα μισθολογικά κλιμάκια. Παρόλο που γνώριζε πολύ καλά, ότι η μισθολογική προαγωγή του προσωπικού στην επόμενη μισθολογική βαθμίδα, στην κλίμακα δηλαδή των δεκαεφτά μισθολογικών κλιμακίων, προϋποθέτει:  α) να μην τελεί ο εργαζόμενος σε αργία β) να μην εκκρεμεί εναντίον του πειθαρχικός έλεγχος και γ) να μην έχει βαθμολογηθεί στην χρονιά που πέρασε με βαθμό κάτω του 2,65 (που σύμφωνα με την εταιρεία θεωρείται βαθμός που «καλύπτει πλήρως» τα κριτήρια της ετήσιας αξιολόγησης του).
Επί πέντε χρόνια η ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κωλυσιεργώντας, και υπεκφεύγοντας, δεν  συγκρούστηκε - ως όφειλε - με την διοίκηση του ΟΤΕ και δεν υπερασπίστηκε με επάρκεια τους εργαζόμενους για την αδικία που υπέστησαν. Η δική μας πίεση όλα αυτά τα χρόνια, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Αφού δεν διεκδίκησαν το ξεπάγωμα των κλιμακίων με πολιτικούς και συνδικαλιστικούς όρους, όπως τους ζητούσαμε, κατέληξαν στην δικαστική διεκδίκηση του αιτήματος. Έστω και έτσι, η σημερινή εκδίκαση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου μιας πρώτης 100αδας ατομικών προσφυγών, σηματοδοτεί την επανέναρξη της σχετικής συζήτησης. Η Αγωνιστική Συνεργασία συνέβαλε όσο κανείς όλα αυτά τα χρόνια στο να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση. Ακόμα και στην σημερινή εκδίκαση υπήρξε καθοριστική η συμβολή μας και με την μαρτυρία μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την ουσία της υπόθεσης.    
Οφείλουμε κατά την γνώμη μας, να μην αφήσουμε την υπόθεση μόνο στα χέρια των νομικών. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αναμένοντας την κατάληξη του δικαστικού αγώνα, οφείλει να απαιτήσει νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας, όσο και με την διοίκηση του ΟΤΕ και να απαιτήσει να λυθεί το πρόβλημα εκτός δικαστικών αιθουσών. Αυτό που απαιτείται, είναι η διοίκηση να σταματήσει να παρανομεί και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή πίστη. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ να επικεντρωθεί στην συνδικαλιστική και πολιτική διεκδίκηση και να μην αφήσει την υπόθεση των κλιμακίων να βαλτώνει στις δικαστικές συμπληγάδες.

 

blogger templates | Make Money Online