Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

...το δίκιο θα νικήσει. Με την Πολιτιστική Δημιουργία για τον Πολιτισμό, την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη, την ερασιτεχνική δημιουργία

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Πολιτιστικού μας Κέντρου πραγματοποιούνται την εβδομάδα 16 με 20 Απριλίου 2018.
Ως Πολιτιστική Δημιουργία παρεμβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές, με στόχο να συμβάλουμε ώστε να βγει το Πολιτιστικό μας Κέντρο από την βαθιά και πολυετή κρίση που το μαστίζει. Πέρα από τη γνωστή και παρατεταμένη κρίση της Ελληνικής κοινωνίας (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής), το Πολιτιστικό Κέντρο έχει επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει τα πάμπολλα προβλήματα που του κληροδότησαν, οι απερχόμενες διοικήσεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ (με όποιο όνομα κατά καιρούς εμφανίζονται υποκρινόμενοι τους «ανεξάρτητους» ή τους «ενωτικούς»).
Για τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης «διοίκησης του Πολιτιστικού» έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι – καλοπροαίρετα – διατείνονται, ότι στον πολιτισμό, θα έπρεπε να αναζητούνται οι μεγαλύτερες συναινέσεις και η άμβλυνση των παραταξιακών ανταγωνισμών. Εμείς θα προσθέταμε ότι θα βλέπαμε θετικά ακόμα και εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια. Δυστυχώς όμως οι κυρίαρχες δυνάμεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού,  επέλεξαν το Πολιτιστικό για να αναπτύξουν «επιχειρηματική δραστηριότητα» του χειρίστου είδους (που επέφερε και τις πρόσφατες απολύσεις των εργαζομένων του Πολιτιστικού) και άλλες τουλάχιστον «άστοχες» επιλογές, οι οποίες έχουν μεταβάλει το Πολιτιστικό σε Κέντρο παραγοντισμού και ιδιοτέλειας και το έχουν μετατρέψει σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του πολιτικού και συνδικαλιστικού τους φορέα. Επιπρόσθετα λεηλατούν τους πόρους του και το οδήγησαν σε οικονομικό μαρασμό και χρεοκοπία. Για όσους καλοπροαίρετους συναδέλφους  αδυνατούν να κατανοήσουν και εντέλει να αποδεχτούν, ότι πίσω από τα χαμόγελα, τις μικροεξυπηρετήσεις και τις δημόσιες σχέσεις, κρύβονται ιδιοτελείς και αδίστακτοι κομματικοί (και όχι μόνο) μηχανισμοί, θα σημειώσουμε μόνο ότι η απερχόμενη διοίκηση   ως ο πιο αδίστακτος εργοδότης -  δεν είχε κανένα ηθικό φραγμό να απολύσει οκτώ (8) εργαζόμενους στα κυλικεία. Την ίδια στιγμή που το έλλειμα των κυλικείων έφτανε τις 237.000 € σε πέντε χρόνια ! Τόσο ζημίωσε το Πολιτιστικό Κέντρο η εμμονή τους να παριστάνουν τον επιχειρηματία (φυσικά αποτυχημένο) και όταν βρέθηκαν μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν, φόρτωσαν το φταίξιμο στους εργαζόμενους και ανακουφισμένοι τους απέλυσαν και μάλιστα με τη συνδρομή της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ/DT.
Σήμερα η εικόνα του Πολιτιστικού μοιάζει πιο χλωμή και μίζερη από ποτέ. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στα τμήματα και τις εκδηλώσεις του ΠΚ αποτελείται από συνταξιούχους, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου! Αντίθετα οι εργαζόμενοι ψηφίζουν, χωρίς στην πλειοψηφία τους να συμμετέχουν στη  ζωή και την δράση του Πολιτιστικού. Ούτε αυτό το καταστατικό πρόβλημα δεν κατάφεραν να λύσουν! Οι νέοι συνάδελφοι απέχουν από την ζωή και την δράση του ΠΚ και κανείς δεν φαίνεται να αγχώνεται με αυτό.
Δεν επιθυμούμε να μηδενίσουμε με κανένα τρόπο τη σημαντική δουλειά που γίνεται σε κάποια τμήματα, και η οποία οφείλεται κυρίως στον κόπο και στο μεράκι των συμμετεχόντων και των δασκάλων τους, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανωμένη υποστήριξη. Όμως, όλο και λιγότερη είναι η ερασιτεχνική δημιουργία, όλο και περισσότερες οι επιδοτούμενες εκδηλώσεις και μάλιστα χωρίς σαφή προσανατολισμό, χωρίς στίγμα, όραμα και ποιοτικά στάνταρ: Αμφισβητούμενης αισθητικής παραστάσεις, αγοραίες εμπορικές σκηνές, εκδρομικά προγράμματα συνοικιακού ταξιδιωτικού πρακτορείου, που ανακατεύονται με σοβαρές ποιοτικές προτάσεις και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ζημιώνοντας και υπονομεύοντας το τελικό αποτέλεσμα. Ρούχα μαζί που πλύθηκαν….
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την παρακμή που έχει οδηγηθεί το ΠΚΕ-ΟΤΕ με απόλυτη ευθύνη των πλειοψηφιών (Πολιτιστικής Αλλαγής - ΔΑΠΚΕ), η Πολιτιστική Δημιουργία, προτείνει και αγωνίζεται επί χρόνια για:
  • Ερασιτεχνική δημιουργία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
  • Μαζικό λαϊκό αθλητισμό μακριά από την εμπορευματοποίησή του.
  • Προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας που παράγουν τα τμήματα του Π.Κ.Ε στους χώρους δουλειάς και όπου αλλού η μαστιζόμενη κοινωνία μας χρειάζεται: Φυλακές, ιδρύματα, νοσοκομεία,  γειτονιές κλπ.
  • Μαζική ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πολιτιστικό.
  • Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με κατάργηση της ΓΑΣ και επαναφορά των γενικών συνελεύσεων των μελών – δημοκρατική λειτουργία ΔΣ - Οικονομική Διαφάνεια.
  • Δημιουργική επαφή με την φύση.
  • Αλληλεγγύη στους «κολασμένους» της γης, με ανοχή στην διαφορετικότητα και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του καθενός.
  • Δημιουργική σύμπραξη με άλλα κοινωνικά, φεμινιστικά, περιβαλλοντικά, αντιφασιστικά, αλληλέγγυα κινήματα.
  • Εστίαση στην παγκόσμια ειρήνη, το περιβάλλον, την προστασία των ελεύθερων χώρων από την εμπορευματοποίηση, την ποιότητα της ζωής μας.
Η αποτυχία των καθεστωτικών παρατάξεων να ανατάξουν το Πολιτιστικό, μας πεισμώνει και μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα.
Οφείλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα.
Χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια, τη δική σας συμμετοχή, τη δική σας ψήφο
Ενισχύουμε το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που πλαισιώνεται από συναδέλφισσες/ους που έχουν  πολύχρονη συμμετοχή στα Τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου και το έχουν υπηρετήσει και από θέσεις ευθύνης, με άποψη για τον Πολιτισμό, με ήθος, αγωνιστικότητα και ανιδιοτέλεια.

        

 

blogger templates | Make Money Online