Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Αγωνιστική Συνεργασία ΕΕΤΕ-ΟΤΕ: Η σελίδα μας στο περιοδικό "Οθόνη" της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

Αποτίμηση της εξαιρετικά αρνητικής ΣΣΕ που υπέγραψε ο εργοδοτικός και κομματικός θίασος (Δ)ΑΚΕ & ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ)

 H Συλλογική Σύμβαση υπογράφηκε. Ξεκινάει ο αγώνας για την επόμενη. (!)
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ και επικεφαλής της (Δ)ΑΚΕ, θεωρεί ότι κλείνει τη συζήτηση για την αποτίμηση της «διαπραγμάτευσης».

Αν κρίνουμε από τα όσα περιγράφονται από το εξώδικο της από τους στόχους που τέθηκαν (24 θεσμικά και 12 οικονομικά) επιτεύχθηκαν στην πληρότητά τους μόλις 1 στα 24 θεσμικά και 2 από τα 12 οικονομικά τα οποία όμως και αυτά είναι ήσσονος σημασίας.
Κάποιοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την συμφωνία μιλώντας για αυξήσεις, για διασφάλιση θέσεων εργασίας, για
win win ΣΣΕ κ.α.
Δε μπορούν όμως να κρύψουν την απογοήτευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, για την αθέτηση των υποσχέσεων περί άρσης των ανισοτήτων και πραγματικές αυξήσεις.

Οι (Δ)ΑΚΕ & ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ), προεκλογικά, απέκρυψαν από τους εργαζόμενους το τι προτίθενται να συμφωνήσουν με την διοίκηση.
Και αφού υπέκλεψαν άλλη μια φορά την ψήφο τους, έδειξαν τις αληθινές τους θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές.
Κάποιοι από αυτούς όπως η (Δ)ΑΚΕ, προσπαθούν να εξιδανικεύσουν μια ακόμα υπερβολικά αρνητική συμφωνία, στην οποία μόνο η εργοδοσία και οι διατελούντες εν συγχύσει, μπορούν να βρουν θετικά σημεία.

Άλλοι πάλι, όπως οι ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ), προκειμένου να αιτιολογήσουν την ακροβατική τους μεταστροφή (κωλοτούμπα επί το κοινώς λεγόμενο), σε σχέση με όσα υποστήριζαν πριν, επιδίδονται στις γνωστές τρομολαγνικές τους περιγραφές, για την επόμενη μέρα της μετενέργειας και με ύφος σοφού γέροντα μας υπενθυμίζουν πως (για μια φορά ακόμα) μας έσωσαν (από ποιους και από τί άραγε;)

Το μόνο βέβαια που έσωσαν είναι η θέση τους! Μπορούν να ελπίζουν στην ευσπλαχνία του εργοδότη τους. Στο παρελθόν έχει φανεί γενναιόδωρος με κάποιους από δαύτους.

Οι (Δ)ΑΚΕ & ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) κατάφεραν τελικά να βγουν ενισχυμένοι από τις εκλογές, προεξοφλώντας έτσι και την κατάληξη της «διαπραγμάτευσης» που μας περιμένει μετά από δύο χρόνια όπου θα τεθούν πολύ πιο σοβαρά θέματα (τηλεργασία, ατομικές συμβάσεις, δανεισμός κ.α.) που θα μας δεσμεύουν για το υπόλοιπο του εργασίακού μας βίου.

Σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των συναδέλφων που με την μαζική τους συμμετοχή στις απεργίες του Οκτώβρη και το Δεκέμβρη έδειξαν αποφασισμένοι, και οδήγησαν σε ήττα - αμαχητί - ένα ελπιδοφόρο και μαχητικό κίνημα.
Δυστυχώς αυτό το κίνημα δεν μεταφράστηκε και στην κάλπη αντιστοίχως οπότε η συνέπεια είναι η αντίστοιχη προδιαγεγραμμένη ήττα.
Εκείνη την περίοδο με την τρίμηνη παράταση της ισχύος της ΣΣΕ που υπέγραψαν χάρισαν στην εργοδοσία ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά ατού:
Την ρήτρα επαναφοράς στο μισθολόγιο του 2011. Ταυτόχρονα υπονόμευσαν - βίασαν το διαπραγματευτικό μας πλαίσιο, αφαιρώντας όλα τα σημεία αιχμής και όλες τις κόκκινες γραμμές.

Σχολιάζοντας κάποια βασικά σημεία της ΣΣΕ έχουμε να παρατηρήσουμε:
• Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αφορά μόνο τους παλιούς και είναι κενό γράμμα χωρίς την κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ που προβλέπει απολύσεις με «υπαιτιότητα» του εργαζόμενου. Την χρονιά που πέρασε η εργοδοσία έδειξε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτήν την δυνατότητα κατά κόρον σε συνδυασμό και με το αξιολόγιο.

• Η Αποζημίωση απόλυσης τριχοτομήθηκε! Οι πριν το 1999 προσληφθέντες θα παίρνουν +9 τακτικούς μισθούς μαζί με την αποζημίωση απόλυσης, οι πριν 2006 προσληφθέντες θα παίρνουν +7 τακτικούς μισθούς, ενώ οι μετά 2006 προσληφθέντες θα παίρνουν μόνο ότι προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

• Διεκδίκησαν και πήραν αυξήσεις σε κουπόνια, χωρίς να ντρέπονται! Παροχή για την οποία δεν πληρώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.

• Για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που μπήκαν στον ΟΤΕ από 1-3-2015 από την πρώην
OTEplus και έχουν προσωπική διαφορά, οι αυξήσεις-ψίχουλα είναι κενό γράμμα. Παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις.

• Ο μόνος όρος της ΣΣΕ που προβλέπει εξομοίωση παλαιών και νέων, αυτός για την εκτός έδρας αποζημίωση και τις διημερεύσεις, τις όποιες όμως εξομοιώνει προς τα κάτω!

• Ακόμα και μικροδιευθετήσεις που άρουν διαχωρισμούς, όπως η ρύθμιση για ενιαία για γυναίκες και άνδρες, προκαταβολή δανείου αποζημίωσης απόλυσης στα 25 χρόνια, το κάνουν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας να αποφύγει δικαστικές διεκδικήσεις και όχι για τη επίλυση κάποιου αιτήματος που ποτέ δεν τέθηκε .

• Οι βάρδιες 5-3 στο
NMC με τις οποίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ποτέ δεν συμφώνησαν γίνεται όρος ΣΣΕ, επίσης με επιλογή της διοίκησης και όχι των εργαζομένων.

Πέρα όμως από την παραβίαση κάθε λογικής γραμμής υποχώρησης στα τέσσερα κομβικά σημεία που προτάξαμε (Αυξήσεις για όλους, Σύμβαση σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ, άρση διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων σε μισθό, ωράριο, άδειες επιδόματα και τέλος διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους), αποτυπώνεται στην σύμβαση έστω και με μορφή ευχολογίου, το άνοιγμα για μια σειρά σοβαρά ζητήματα με επιζήμιο τρόπο.

• Ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης (
pension plan) σε συνδυασμό με τον Λογαριασμό Νεότητας.
Διαφωνούμε τόσο με την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου – γιατί περί αυτού πρόκειται – όσο και με την αμαρτωλή σκέψη για ανάμιξη στο εγχείρημα, του κουμπαρά των παιδιών μας! Οι αυταπάτες που καλλιεργούνται από τους γνωστούς νεοφιλελεύθερους κύκλους γύρω από την υποτιθέμενη αναγκαιότητα των επαγγελματικών ταμείων, έρχονται στην πραγματικότητα
να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν περεταίρω τον δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
• Αντί για την γνωστή επιτροπή που προσχηματικά κάθε φορά συστήνεται, για την αναγνώριση των πτυχίων που έχουν αποκτηθεί μετά το 2000, έχουμε αυτή την φορά χειρότερη εξέλιξη: Επιτροπή που θα εκσυγχρονίσει (τρομάρα τους) το ισχύον πλαίσιο των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων σε σχέση με τους ρόλους των εργαζομένων (
sic). Για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, εδώ όχι απλώς το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων θάβεται οριστικά, αλλά επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για άρση αναγνώρισης πτυχίων που ήδη έχουν αναγνωριστεί και δεν απαιτούνται για την θέση εργασίας στην οποία κάποιος πτυχιούχος τοποθετήθηκε παρά την θέλησή του.
• Συστήνεται ακόμα επιτροπή που θα εξετάσει την δυνατότητα της τηλεργασίας! (
remote working).
Είναι προφανές ότι ο μόνος κερδισμένος από την τηλεργασία θα είναι ο εργοδότης αν εκ των προτέρων δεν έχουμε τόσο την συγκατάθεση των συναδέλφων ως προς την εφαρμογή της, την εθελοντική και όχι υποχρεωτική εφαρμογή καθώς και ξεκάθαρες θέσεις με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές όσον αφορά το θέμα πριν η διοίκηση παρουσιάσει τις δικές της.

Αν αφεθεί σε αυτήν, θα απαλλάσσεται από κόστη που έχουν σχέση με την ίδια την θέση εργασίας χωρίς κανένα όφελος για τον εργαζόμενο, αλλά κυρίως θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για εντατικοποίηση χωρίς όρια, αφού είναι γνωστό ότι δεν αρκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ για να ελέγξουν την σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία.

Μια εργοδοσία που έχει επανειλημμένα δείξει λόγω της διαιώνισης των πολιτικών λιτότητας, την τεράστια ανεργία και την κατάφορη παραβίαση του εργατικού δικαίου από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Δεν παραβλέπουμε την δυσμενή πολιτική συγκυρία. Παρόλα τα προβλήματα που φέρνει στις διαπραγματεύσεις η απουσία του ισχυρού προστατευτισμού που έφερνε ο νόμος 1876, παρόλη την κατάρρευση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του περιεχομένου της μετενέργειας και την καταστροφική ΠΥΣ 6/2012, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέγραψαν αξιοπρεπείς συμβάσεις. Θεωρούμε ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις (οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά βέβαια μετά τα αποτελέσματα των εκλογών) και στον όμιλο ΟΤΕ για μια συλλογική σύμβαση που θα σπάει τις μνημονιακές προβλέψεις και θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους.

Η κερδοφορία της εταιρίας, αλλά και η αγωνιστική διαθεσιμότητα των εργαζομένων όπως αυτή εκφράστηκε, συνέτεινε στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ελπίδας και θετικής προοπτικής. Δυστυχώς η λογική της ανάθεσης κυριάρχησε ξανά, με αποκορύφωμα τις εκλογές, και η «αμαρτωλή» ηγετική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ ανανέωσε άλλη μια φορά το ραντεβού της, με την διαπλοκή, τα ρουσφέτια και την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Το συνδικάτο οφείλει να υπερασπίζεται ως υπέρτατη αξία την συλλογικότητα και την κοινή δράση αντί να καλλιεργεί την απογοήτευση και τον αναχωρητισμό. Οι εργαζόμενοι ας μην αφήσουν τον θυμό και την απογοήτευση να επικρατήσουν.

Η αποστρατεία και η κυριαρχία του ατομισμού θα είναι το καλύτερο δώρο στην εργοδοσία και τους συνενόχους της εντός του συνδικάτου. Εμείς θα παραμείνουμε ενεργοί, αποφασισμένοι, ανήσυχοι και ενοχλητικοί! Όμως οι επιτυχίες δεν έρχονται από μόνες τους. Πρέπει και εσείς να κάνετε το αντίστοιχο βήμα ειδάλλως οι ήττες μας είναι προδιαγεγραμμένες.

 

blogger templates | Make Money Online