Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Συλλογική Σύμβαση – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: 27 – 8




Συλλογική Σύμβαση – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: 27 – 8

Σε συνεδρίαση fast track της ΟΜΕ-ΟΤΕ εγκρίθηκε το νέο προσχέδιο που είχε ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία και έφερε το γνωστό κείμενο προς ψήφιση. Το σχέδιο αυτό ψηφίστηκε με 27 ΝΑΙ (ΣΥΝΕΝΑ – ΑΚΕ ΟΜΙΛΟΥ – ΑΚΕ ΠΑΣΕ) και 8 ΟΧΙ της Αγωνιστικής Συνεργασίας -Ενωτικής και των υπολοίπων.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν βελτιώνει την προηγούμενη ούτε συγκλίνει έστω και στο ελάχιστο σε όσα έχει ως διαπραγματευτικό πλαίσιο η Ομοσπονδία, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για τη διασφάλιση των θέσεων με «διάγγελμά» του στο YouTube στις 23/1/2020 ο επικεφαλής της ΑΚΕ Ομίλου και νυν γενικός γραμματέας της ΟΜΕ, δήλωνε ότι ήταν απαράβατος όρος «να υπάρχει όπως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια» προκειμένου η παράταξή του να ψηφίσει οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση.

Η παράταξη μας δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση και αντιπρότεινε τις παρακάτω ενέργειες:

  •  Κινητοποιήσεις σε συνέχεια του μεγάλου αριθμού ψηφισμάτων που έχουν καταφθάσει στην Ομοσπονδία και τα Πρωτοβάθμια από όλη την Ελλάδα.
  • Επαναδιαπραγμάτευση στον άξονα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας με διετή κατ’ ελάχιστον διάρκεια, υπογραφή σύμβασης στις θυγατρικές, αυξήσεις με ορίζοντα σύγκλισης των μισθολογίων μέχρι της απαλοιφής των διαφορών και ακύρωσης των απολύσεων.
  •  Προσφυγή στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) ως έσχατη λύση αν η εργοδοσία επέμενε αμετακίνητη στην τελευταία της πρόταση. Ο ΟΜΕΔ, είναι πλήρως ενεργός παρόλες τις αντίθετες δηλώσεις του προεδρείου της Ομοσπονδίας.
 Ο δρόμος από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολος

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» που ισχυρίζονται όσοι ψήφισαν τη σύμβαση, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει φρένο στις ορέξεις της διοίκησης. Ήδη προτού ακόμα υπογραφεί η σύμβαση, η διοίκηση έχει εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση κατατρομοκράτησης στο σύνολο των εργαζομένων, με μεγαλύτερη ένταση σε συγκεκριμένες κατηγορίες, εκβιάζοντάς τους να αποδεχθούν τις επικείμενες εθελούσιες.

Η αποχώρηση από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα που τροφοδοτείται από τους εργοδοτικούς κύκλους και την πολιτική ανεπάρκεια των σωματείων μας δεν είναι λύση, γιατί οδηγεί με σαφήνεια σε απομόνωση, αδυναμία διεκδίκησης και ενισχύει το κλίμα ηττοπάθειας που έχει καλλιεργηθεί από τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Θα πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να προστατέψει τη θέση του συμμετέχοντας ενεργά κι όχι να μένει αμέτοχος.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εξυγιάνουμε το συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων.

Όλοι μαζί συλλογικά και όχι μεμονωμένα μπορούμε να δώσουμε ένα αγώνα με προοπτική για ένα καλύτερο αύριο όποια και αν είναι τα σχέδια των διοικούντων.

 

blogger templates | Make Money Online