Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Διαβούλευση ΟΜΕ ή μεταφορά στις θυγατρικές με ταχύτητες 5G

 PDF

 

Διαβούλευση ΟΜΕ ή μεταφορά στις θυγατρικές με ταχύτητες 5G!

Ολοκληρώθηκε και επίσημα η διαδικασία της διαβούλευσης για την πορεία της οποίας ακέραιη την ευθύνη φέρνουν  ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ, καθώς και οι παρατάξεις που τους στηρίζουν.

Είναι αδιανόητο, αλλά συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από μία ζάμπλουτη μητρική εταιρία να μεταφερθούν σε θυγατρικές 5.000 εργαζόμενοι για «επιχειρησιακούς λόγους» και ταυτόχρονα να τους αφαιρεθούν ΠΡΟΤΟΥ πάνε εκεί εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα. Να καταργηθούν, δηλαδή, παροχές που δίδονταν χρόνια στους εργαζομένους όταν αντιμετώπιζαν έκτακτες ανάγκες υγείας, παροχές προς τα παιδιά τους, να μειωθούν οι αποζημιώσεις για τις ασθένειες, να αφαιρεθούν επιδόματα και εργασιακές εξειδικεύσεις. Την ίδια ώρα η ΟΜΕ να βγάζει ανακοίνωση για τo …. δίκτυo 5G!

Οι «μετασχηματισμοί» και οι «μεταρρυθμίσεις» το μόνο στόχο που έχουν – τελικά – είναι το εργασιακό εισόδημα; Μάλιστα προτού πάμε χάνουμε τόσες παροχές... Οπότε, όταν θα εργαζόμαστε στις «φτωχές» θυγατρικές, πόσα έχουμε ακόμα να χάσουμε;

Η εκπροσώπησή μας στη διαβούλευση αποσκοπούσε στην ουσιαστική διασφάλισή μας, ως εργαζόμενους, κατά τη διαδικασία της μετάβασης. Για να επιτευχθεί αυτό η ΟΜΕ όφειλε να εξασφαλίσει:

§    Ρήτρα επαναφοράς στη μητρική σε περίπτωση διάλυσης ή πώλησης της θυγατρικής ή για οποιονδήποτε άλλο σκόπιμο λόγο (π.χ. συρρίκνωση δραστηριοτήτων).

§     Εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας, ώστε να μην υπάρξει κάποιο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των θυγατρικών που θα στόχευε στη μείωση θέσεων εργασίας.

Δίχως τα παραπάνω δεν νοείται να είναι ΚΑΝΕΝΑΣ ευχαριστημένος για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Μια διαβούλευση που δεν συνοδεύτηκε από καμία μορφή πίεσης προς τη διοίκηση: ΚΑΜΙΑ κινητοποίηση, απεργία, στάση εργασίας, δελτίο τύπου, όχληση προς την κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο, κατεύθυνση για μαζικές αγωγές (ούτε καν στις περιπτώσεις που οι βλαπτικές μεταβολές ήταν αδιαμφισβήτητες) κ.α. Η ΟΜΕ και οι πλειοψηφούσες παρατάξεις ήταν απλά ανύπαρκτες!

Η Αγωνιστική Συνεργασία προσπάθησε στις 2 από τις 4 συναντήσεις που μας επέτρεψε η ΟΜΕ να συμμετάσχουμε, να στριμώξουμε τη διοίκηση και να τη φέρουμε σε δύσκολη θέση: Κάναμε δύο Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, καταθέσαμε κατάλογο «ενοχλητικών» ερωτημάτων,  καταθέσαμε υπόμνημα από κορυφαίο δικηγορικό γραφείο, πιέσαμε στη διαβούλευση. Την ενόχληση της διοίκησης, κλήθηκε να «απαλύνει» ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ που αποφάσισαν να μας αποκλείσουν από τις επόμενες συναντήσεις.

Αν είναι, λοιπόν, ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα ας βγουν ΤΩΡΑ να τα πανηγυρίσουν μαζί με τις παρατάξεις τους! Τους παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων.

 

 

blogger templates | Make Money Online