Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Για ποιους λόγους είναι παράνομη η μεταφορά των εργαζομένων στην E-Value

 PDF

Για ποιους λόγους είναι ουσιαστικά παράνομη η μεταφορά των εργαζομένων από τη μητρική στην E-Value (τηλεφωνικά κέντρα) και γιατί πρέπει να ακυρωθεί

Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης των συναδελφισσών σε Αθήνα και Κόρινθο, προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που αποδεδειγμένα η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/DT επιχειρεί να βλάψει. Στο πλαίσιο, βέβαια, του κατ’ ευφημισμού «μετασχηματισμού» αναμφισβήτητα ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Εντούτοις στην περίπτωση των εργαζόμενων που η διοίκηση επιθυμεί να μεταφέρει στην E-Value (τηλεφωνικά κέντρα), η βλαπτική μεταβολή λαμβάνει διαστάσεις πρόκλησης διότι:

·         Γίνεται τους τελευταίους μήνες επιλεκτική, μονομερής και βίαιη μετακίνηση εργαζομένων μεγάλου μέσου όρου ηλικίας και ώριμων εργασιακών δικαιωμάτων, από κεντρικές υπηρεσίες προς υπηρεσίες που η διοίκηση έχει προαναγγείλει ότι θα τις μεταφέρει στην E-Value

·         Υπηρεσίες (π.χ. ΣΥΠ, πωλήσεις πόρτα-πόρτα) τις οποίες μαζικά η διοίκηση έχει προαναγγείλει ότι θα μεταφέρει στην E-Value, το βασικό τους αντικείμενο δεν σχετίζεται με αυτό των τηλεφωνικών κέντρων

·         Στην E-Value (τηλεφωνικά κέντρα) η διοίκηση έχει αρνηθεί πεισματικά να υπογράψει συλλογική σύμβαση ακόμα και μετά την απόφαση του ΟΜΕΔ, με βασικό επιχείρημα ότι είναι μια πολύ «φτωχή» εταιρία με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους που δεν μπορεί να απασχολεί εργαζομένους που έχουν «προνόμια» (!) συλλογικής σύμβασης (π.χ. βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξαιρέσιμα κλπ.)

·         Η διοίκηση πληροφόρησε την ΟΜΕ ότι υπολογίζει από τους 650 εργαζόμενους που έχει στοχοποιήσει, να πάρουν το πρόγραμμα «εθελούσιας» απόλυσης περίπου οι μισοί. Γιατί άραγε οι εργαζόμενοι να θέλουν να φύγουν μαζικά εάν δεν βλάπτονταv;

·         Ο πρόεδρος του Ομίλου κατά την προσπάθεια υπογραφής συλλογικής σύμβασης στην E-Value, είχε διαρρεύσει ότι δεν τον ενδιέφερε η συγκεκριμένη θυγατρική κι ότι προτιμάει να την κλείσει και να συνεργαστεί αποκλειστικά με τις δουλεμπορικές, παρά να υπογράψει συλλογική σύμβαση.

Από τα προηγούμενα γίνεται φανερό γιατί όσοι εργαζόμενοι ήδη προσφύγαν στη δικαιοσύνη έχουν δικαιωθεί. Η Αγωνιστική Συνεργασία δεσμεύεται ότι στην επόμενη διαπαραταξιακή συνάντηση για τη διαβούλευση θα τεκμηριώσει το αίτημα της ματαίωσης της μεταφοράς εργαζομένων, αρχικά για την E-Value, για τους λόγους που προαναφέραμε.

Με αυτά τα επιχειρήματα, η ΟΜΕ οφείλει ομόφωνα να ζητήσει στη διαβούλευση τη ματαίωση της μεταφοράς των εργαζομένων στην E-Value. Σε περίπτωση που αυτό το αίτημα δεν γίνει δεκτό, τόσο η ΟΜΕ όσο και οι σύλλογοι (αλλά και οι παρατάξεις) θα πρέπει να καταγγείλουν τη διοίκηση ΟΤΕ/DT με συνέντευξη τύπου και να αναγγείλουν κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να οργανώσουν το δικαστικό αγώνα των εργαζομένων αυτών, ώστε να υπάρξουν μαζικές δικαιώσεις των εργαζομένων και τελικά ακύρωση στην πράξη των μετακινήσεων προς αυτή τη θυγατρική.

Γιατί το ΜΑΖΙ πρέπει να το εννοούμε στους εργασιακούς αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας κι όχι στα συνθήματα.

 

blogger templates | Make Money Online