Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 18 Νοέμβρη 2010

Οι εκλογές τελείωσαν. Όλοι με πρώτη απ’ όλους την κυβέρνηση πήραν το μήνυμα και η ομοσπονδία ξανάπιασε δουλειά και συνεδρίασε την Πέμπτη 18/11 η εκτελεστική επιτροπή. Τα θέματα ήταν η πορεία και η δράση της ομοσπονδίας για τη συλλογική σύμβαση κάτω από τις νέες συνθήκες (νέα διοίκηση) και το θέμα που έχει προκύψει με την ανανέωση του ομαδικού ασφαλιστηρίου που έχουμε στην Αγροτική ασφαλιστική.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα η απόφαση ήταν ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιώξουμε να έχουμε μια επαφή με τη διοίκηση για τα ζητήματα της σύμβασης. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος και ο γραμματέας η επαφή την οποία είχαν με το νέο διευθύνοντα κ. Τσαμάζ ήταν τελείως εθιμοτυπική και δεν συζήτησαν τίποτε. Από τη δική μας πλευρά και σε ότι αφορά τη συνάντηση για άλλη μια φορά είπαμε ότι είναι έξω από τη δική μας λογική, αντίληψη, πρακτική και δεοντολογία να γίνονται επαφές του προέδρου και του γραμματέα με τη διοίκηση και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής να μη γνωρίζουν τίποτε και να μαθαίνουν από τρίτους για τη συνάντηση. Από κει και μετά η τοποθέτησή μας ήταν ως συνήθως εκτός θέματος… Οι εκλογές όπως είπαμε τελειώσανε και η κυβέρνηση το πήρε το μήνυμα. Μαζί της όπως ακούσαμε στις ειδήσεις το ίδιο μήνυμα πήρε και ο υπ’ αριθμόν ένα του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Το μήνυμα λέει που στείλαμε σ’ αυτές τις εκλογές ήταν ότι συναινούμε στα μέτρα και στις πολιτικές που ασκούνται. Μάλιστα ο Στρος Καν είπε ότι μάλλον είμαστε και παγκόσμιο φαινόμενο. Τώρα αν πολλοί από σας και μαζί με εσάς και εμείς θέλατε και θέλαμε να στείλουμε άλλο μήνυμα αυτό ή δεν επιδόθηκε ή η κυβέρνηση το πήρε και το πέταξε στα σκουπίδια. Συνάδελφοι η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 και 2010 και η δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα για λήψη νέων μέτρων, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και που προμηνύει ακόμη χειρότερες εξελίξεις και η επίθεση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στις θέσεις εργασίας καθώς και στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των ΔΕΚΟ. Απ’ ότι φαίνεται πρώτοι στο στόχαστρο έχουν μπει οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και από κοντά ακολουθούν και όλοι οι άλλοι. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα που τρέχουν και που έχουν να κάνουν με την επίθεση που δέχονται οι κλαδικές συμβάσεις και το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Έχουμε ξαναπεί ότι έτσι και ξεκινήσει να ξηλώνεται το πουλόβερ των συλλογικών συμβάσεων θα έχει καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και στην ύπαρξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται η παρέμβαση στις επικουρικές συμβάσεις και οσονούπω θα έχουμε νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Στη δική μας ομοσπονδία επικρατεί πλειοψηφικά η αντίληψη ότι τα θέματα που μας απασχολούν μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Η ίδια δυστυχώς αντίληψη επικρατεί και σε όλο το φάσμα των ΔΕΚΟ όπου απ’ ότι φαίνεται και εκεί η πλειοψηφία των κατά οργάνωση ηγεσιών θεωρεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρει να λειάνει τις επιπτώσεις της κυβερνητικής επέλασης. Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το συντονισμό της δράσης όλων αυτών που πλήττονται από τα μέτρα θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο. Και το πιο οργανωμένο κομμάτι δεν είναι άλλο από αυτό των ΔΕΚΟ. Έτσι θεωρούμε ότι με ορίζοντα και κορύφωση την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τις 15 Δεκέμβρη θα πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης το οποίο θα πρέπει να συνδυάζει και τη μαζικότητα και την οικονομία δυνάμεων. Για την επόμενη εβδομάδα έχει αποφασιστεί για τις 25/11 τρίωρη Παναττική στάση εργασίας 12 με 15 και συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εμείς θεωρούμε ότι από τώρα θα μπορούσαν να προγραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις όπως απογευματινά συλλαλητήρια, ακτιβισμοί σε διάφορους χώρους, καταλήψεις, συναυλίες διαμαρτυρίας (οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη συναυλία για την ΕΑΣ το 93 όπου γεμίσαμε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας) κ.α. ανά τακτές ημέρες μέχρι την κορύφωση με την 24ωρη απεργία ώστε να μη δημιουργούνται κενά χωρίς να υπάρχει δράση και κινητοποίηση. Πάνω απ’ όλα όμως προέχει η συνεννόηση ότι την κατάσταση αυτή θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε αν πάμε όλοι μαζί. Και το όλοι μαζί αφορά και το οργανωτικό και το ιδεολογικό κομμάτι. Όσο ατελέσφορη είναι η συντεχνιακή αντίληψη που κυριαρχεί στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΔΕΚΟ ότι ο καθένας μόνος του θα αντιμετωπίσει την κατάσταση άλλο τόσο ατελέσφορη είναι και η αντίληψη ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται μέσα από την καθαρότητα και τον ιδεολογικό απομονωτισμό. Και τα δύο ίσως να προσφέρουν μια αυταρέσκεια σε κάποιους ότι επιτέλεσαν το καθήκον τους και να έχουν ενδεχομένως και κάποια παραταξιακά οφέλη. Τα ζητούμενα όμως είναι άλλα. Είναι η αντίσταση και η αποτελεσματική και πετυχημένη κινητοποίηση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης και της τρόικας.

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα έχει δρομολογηθεί ένας διαγωνισμός και αύριο είναι η διαδικασία του ανοίγματος των προσφορών για το νέο πακέτο ασφάλισης που ζήτησε ο ΟΤΕ. Το πρόβλημα είναι ότι το νέο πακέτο περιέχει καλύψεις που είναι μικρότερες απ’ αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η διοίκηση δεν έχει τέτοιο δικαίωμα καθώς δεσμεύεται από τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί στο παρελθόν για καλύψεις τουλάχιστον ίσες με τις προηγούμενες. Έτσι από την ομοσπονδία ζητήθηκε το πάγωμα του διαγωνισμού και του ανοίγματος των προσφορών προκειμένου να επανακαθοριστούν οι όροι του ομαδικού ασφαλιστηρίου.

 

blogger templates | Make Money Online