Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Το παρόν και το μέλλον των κύριων συντάξεων - Με την τρόικα ή με τους εργαζόμενους τους άνεργους και τους συνταξιούχους;



Το παρόν και το μέλλον των κύριων συντάξεων
με την τρόικα ή με τους εργαζόμενους τους άνεργους και τους συνταξιούχους;

του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
Αθήνα 22/4/2012

Τα δύο τελευταία χρόνια τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του μνημονίου έκαναν αλυσιδωτές και συνεχείς επιθέσεις στα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Οι επιθέσεις αυτές έπιασαν όλο το φάσμα του ασφαλιστικού συστήματος (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, εφ’ άπαξ και υγεία) όπως και όλο το φάσμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων (μισθοί, δικαιώματα, εργατική προστασία, συλλογικές συμβάσεις).
Με το άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε συνοπτικά τις επιπτώσεις που είχαν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις στα ταμεία κύριας σύνταξης (ΙΚΑ, πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ και λοιπά ειδικά ταμεία). Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε την προοπτική των ταμείων αυτών αν μετεκλογικά η χώρα μας συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από τη μπότα της  τρόικας, αν το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές συνεχίσει να είναι η εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών και θα παραθέσουμε και τη δική μας πρόταση.

Η πολιτική που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια είχε σαν βασικό στόχο τη μετάλλαξη του δημόσιου και καθολικού ασφαλιστικού συστήματος σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό και τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν γινόταν δραστικός περιορισμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και σε ότι αφορά τους όρους συνταξιοδότησης και σε ότι αφορά το ύψος της σύνταξης. Έτσι εκτός από τα νομοθετικά τερατουργήματα που άλλαξαν άρδην τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας μας (νόμος 3863/2010 για τον ιδιωτικό και 3865/2010 για το δημόσιο τομέα) με την καθιέρωση του συστήματος των τριών πυλώνων, με την αύξηση των απαιτούμενων χρόνων υπηρεσίας και ορίων ηλικίας, με τη δραστική μείωση του συντάξιμου μισθού είχαμε και άλλες απανωτές μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι:
·        Καταργήθηκε για τους κάτω των 60 ετών συνταξιούχους η 13η και 14η σύνταξη και για τους άνω των 60 έγιναν μικρά επιδόματα ύψους 400 € για τα Χριστούγεννα και 200 € για το Πάσχα και το επίδομα άδειας.
·        Μειώθηκε η ανώτερη σύνταξη και με απανωτές ειδικές εισφορές οι συντάξεις συμπιέζονται συνεχώς προς τα κάτω..
·        Η τελευταία ειδική εισφορά που βάλανε ήταν ύψους  12% αν η σύνταξη μετά τις προηγούμενες περικοπές κατάφερνε να υπερβεί τα 1300 €. Η κουτοπονηριά που συνόδευε τη ρύθμιση ήταν η πρόβλεψη ότι ενώ θα ισχύσει από 1η Γενάρη 2012 οι αναδρομικές κρατήσεις για τους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2012 να ξεκινήσουν να γίνονται από το Μάιο μετά τις εκλογές.
·        Ο υπολογισμός της σύνταξης στο ΤΑΠ – ΟΤΕ και στα άλλα ειδικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα που ίσχυε σήμερα γύρισε σε βάρος των συντάξεων γιατί οι μισθοί μειώθηκαν είτε λόγω της συλλογικής σύμβασης στον ΟΤΕ είτε λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που μείωσε τους μισθούς σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και όχι μόνο.
Όλα τα παραπάνω σε όλες τις φάσεις συνοδεύονταν από την ίδια ορχήστρα, από την ίδια φάλτσα και κακόγουστη μουσική. Οι μειώσεις αυτές επιβάλλεται να γίνουν γιατί αλλιώς δεν θα μας δώσουν την έκτη, την έβδομη ή τη δέκατη έβδομη δόση, οι μειώσεις αυτές πρέπει να γίνουν γιατί αυτό επιβάλλει  το συμφέρον της χώρας, οι μειώσεις αυτές θα είναι οι τελευταίες.
Ταυτόχρονα οι κεντρικές πολιτικές επιλογές επηρέασαν αρνητικά τα έσοδα όλων των ταμείων κύριας σύνταξης. Οι ασκούμενες πολιτικές είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, το κλείσιμο καταστημάτων, την αύξηση της εισφοροδιαφυγής πράγματα τα οποία με τη σειρά τους είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα όλων των ταμείων (ΙΚΑ, πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ και λοιπά πρώην ειδικά ταμεία). Παράλληλα οι παροχές κινήτρων εξόδου στον ΟΤΕ και οι υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις και εφεδρείες στις ΔΕΚΟ αύξησαν τα έξοδα και μείωσαν τα έσοδα των ταμείων.
Η τελευταία – προς το παρόν – πράξη του δράματος παίχτηκε με το κούρεμα των ομολόγων που η κατοχική κυβέρνηση μας παρουσίασε σαν επιτυχία. Το ΙΚΑ είχε στα αποθεματικά του ομόλογα ύψους 1,4 δισεκατομμύρια. Με το κούρεμα έχασε 753 εκατομμύρια € και του δόθηκαν ομόλογα ύψους μόλις 655 εκατομμυρίων. Τα ομόλογα αυτά στην πλειονότητά τους έχουν ημερομηνία λήξης (είσπραξης) από το 2023 έως το 2042.
Η όλη κατάσταση έχει φέρει το ΙΚΑ να ψάχνει για δανεικά κάθε μήνα προκειμένου να πληρώσει συντάξεις.
Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα οδηγήσει σε νέες δραστικές περικοπές των συντάξεων, σε μία νέα εκ βάθρων ανατροπή των εναπομεινάντων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οι ίδιοι αποδέχονται ότι η ύφεση θα μεγαλώσει, ότι η ανεργία θα αυξηθεί και ότι οι μισθοί θα μειωθούν. Οι ίδιοι αποδέχονται ότι θα υπάρξουν νέες δραστικές παρεμβάσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τον Ιούνιο.
Εμείς θεωρούμε ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή των κεντρικών πολιτικών επιλογών που βαθαίνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μειώνουν τους μισθούς ώστε να σταματήσει η μείωση και να περάσουμε σε αύξηση των εσόδων. Απαιτείται η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η αποπληρωμή των οφειλών τόσο του κράτους όσο και των ιδιωτών και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.
Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν αυτοί που το δημιούργησαν. Άλλωστε έχουν δεσμευτεί τόσο με την ψήφο τους στη νέα δανειακή σύμβαση όσο και με την επιστολή που στείλανε κατ’ απαίτηση της τρόικας.
Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα νέο Συνασπισμό εξουσίας που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι χρέος του ελληνικού Λαού, θα απαιτήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, θα ξεκινήσει την προσπάθεια ανοικοδόμησης όλων αυτών που γκρέμισαν οι κυβερνήσεις κατοχής, οι «φίλοι και εταίροι μας», θα εφαρμόσει εν τέλει μια πολιτική εξόδου από την κρίση έχοντας στο επίκεντρο την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.


 

blogger templates | Make Money Online