Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το νέο καθεστώς των συμβάσεων μπήκε και στον ΟΤΕ - Χωρίς συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές

Το νέο καθεστώς των συμβάσεων μπήκε και στον ΟΤΕ
Χωρίς συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές
Η ΟΜΕ – ΟΤΕ δεν έχει δικαίωμα να κωφεύει

Από τις 14/5/2012 έχουν πλήρη εφαρμογή οι νέες διατάξεις που διέλυσαν το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει από την ημερομηνία αυτή παύουν να ισχύουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος του εργοδότη. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις περισσότερες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι στην OTEPLUS, στην HELLASCOM και στις άλλες μικρότερες θυγατρικές του ΟΤΕ και της COSMOTE βρίσκονται στον αέρα.
Οι συνάδελφοι στις εταιρείες αυτές αμείβονται με βάση τη συλλογική σύμβαση της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας και όχι με τις αντίστοιχες συμβάσεις του ΟΤΕ γιατί η ΟΜΕ – ΟΤΕ διαχρονικά δεν φρόντισε να διεκδικήσει και να επιβάλλει ένα μισθολογικό καθεστώς, μία συλλογική σύμβαση, ένα μισθολόγιο για τις θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ.
Σήμερα με το νέο καθεστώς που επέβαλλε η κυβέρνηση των μνημονίων δεν ισχύει πλέον ούτε η προστασία που παρείχε η συλλογική σύμβαση της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων και η OTEPLUS ήδη προσλαμβάνει προσωπικό με βάση τις  ρυθμίσεις του μνημονίου. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις μικτές αποδοχές ανάλογα με την ηλικία και τις ώρες απασχόλησης.


άνω των 25
κάτω των 25
8ωρο
586
511 €
6ωρο
439,5
383,25
4ωρο
293
255,50 €

Για τους ήδη εργαζόμενους στις παραπάνω θυγατρικές στις 14 Μαΐου 2012 λήγει η ισχύς της συλλογικής σύμβασης. Μετά την ημερομηνία αυτή ισχύει γι’ αυτούς μόνο ο βασικός τους μισθός και τα τέσσερα επιδόματα για όσους έχουν τέτοια (χρόνου υπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικίνδυνης εργασίας) ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να απειληθούν από την εργοδοσία για αλλαγή της ατομικής τους σύμβασης.
Η Αγωνιστική Συνεργασία έγκαιρα είχε τοποθετηθεί και με ανακοίνωσή της από τις 17 Μαρτίου έθεσε το θέμα και καλούσε την ΟΜΕ – ΟΤΕ να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τις θυγατρικές πλην όμως η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν θέλησε να στείλει ούτε  ένα χαρτί στο οποίο να καταγράφει το θέμα και να απαιτεί λύση.
Εμείς θεωρούμε ότι έστω και τώρα και ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τις όποιες νομικές ενστάσεις υπάρχουν, όπως και  ανεξάρτητα από το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει ή δεν προκύψει, η ΟΜΕ – ΟΤΕ οφείλει να απαιτήσει και να επιβάλλει την εφαρμογή ενός μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ομίλου έξω από τις λογικές του μνημονίου και τις βλέψεις της εργοδοσίας. Οι νέοι κατώτεροι μισθοί έχουν μπει και στον ΟΤΕ, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από καθεστώς φοβίας και ανασφάλειας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια και τ’ αυτιά του σα να μην τρέχει τίποτε.

 

blogger templates | Make Money Online