Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση πάει στις καλένδες - Ανάποδη κωλοτούμπα για το ωράριο των καταστημάτων - Καθιέρωση stand by και καθεστώς μερικού δανεισμού στον ΟΤΕ


Η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση πάει στις καλένδες
Ανάποδη κωλοτούμπα για το ωράριο των καταστημάτων
Καθιέρωση stand by και καθεστώς μερικού δανεισμού στον ΟΤΕ

Στο Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ την Πέμπτη 5/7/2012 συζητήθηκαν τα θέματα του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, της καθιέρωσης απλής ετοιμότητας (stand by) και του μερικού δανεισμού μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE.
Στο Δ.Σ. μαζί με τα θέματα αυτά θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να συζητηθούν και μια σειρά από άλλα μεγάλα ζητήματα τα οποία όμως απ’ ότι φαίνεται δεν απασχολούν το δίδυμο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Αυτά είναι όλα τα μεγάλα θέματα που έρχονται από την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου που στις μέρες μας θα επικαιροποιηθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ήδη άλλωστε ο Υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση που πρόβαλλαν και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα ως βασική τους προεκλογική δέσμευση πάει περίπατο και θα «επανέλθει» αν και εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να επαναφέρει το μνημόνιο στο σωστό δρόμο. Θα επαναφέρουν δηλαδή το μνημόνιο στο σωστό δρόμο και μετά θα το επαναδιαπραγματευτούν. Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση που ζούμε για δύο χρόνια και κάτι θα συνεχιστεί προς το χειρότερο. Τα πρώτα δείγματα λένε ότι θα συνεχιστεί η εκποίηση του δημοσίου πλούτου της χώρας, ότι θα συνεχιστούν τα χαράτσια – το πρώτο το βλέπουμε αυτές τις μέρες με τα εκκαθαριστικά της εφορίας – θα συνεχιστεί το ξήλωμα του εργατικού δικαίου του προηγούμενου αιώνα και οι προεκλογικές δεσμεύεις για επαναδιαπραγμάτευση για τα εργασιακά, συμβάσεις, μετενέργεια κλπ πάνε περίπατο, θα συνεχιστούν οι πολιτικές της μείωσης των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα συνεχιστούν οι πολιτικές της μείωσης των θέσεων εργασίας, θα συνεχιστούν οι πολιτικές της μείωσης των συντάξεων.
Καμία συζήτηση επίσης δεν έγινε για το ζήτημα του μισθολογίου των συναδέλφων στις θυγατρικές όπου με τις τελευταίες παρεμβάσεις πριν τις εκλογές προσλαμβάνονται νέοι με τα κατώτερα ημερομίσθια όπως καθορίστηκαν με το μνημόνιο.
Τα κεντρικά ζητήματα κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι συνεχώς στην ατζέντα του συνδικαλιστικού κινήματος και να μην τα αφήνουμε στη γωνία. Όσον αφορά τα θέματα των μισθολογίων των θυγατρικών θα πρέπει επιτέλους η ομοσπονδία να ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για όλες τις θυγατρικές. Το ότι δεν το θέλει η διοίκηση δεν μπορεί να μας οδηγεί στο δεν το ζητάμε. Η πρακτική αυτή ακυρώνει το ρόλο μας, ακυρώνει το λόγο της ύπαρξής μας ως συνδικαλιστικό κίνημα.

Το πρώτο θέμα συζήτησης είχε να κάνει με το ωράριο των καταστημάτων. Η κωλοτούμπα αυτή τη φορά ήταν ανάποδη και η ΠΑΣΚΕ άλλαξε θέση. Η ΠΑΣΚΕ πριν από μία εβδομάδα συναποφάσιζε μαζί με τη ΔΑΚΕ ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν συλλογική σύμβαση που θα εισάγει και στον ΟΤΕ τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Συμφωνούσαν δηλαδή να υπογράψουν μια σύμβαση η οποία θα καταργεί το σημερινό ωράριο, θα λέει ότι ο συνάδελφος θα εργάζεται κάποιες μέρες το μήνα περισσότερες από επτά ώρες (π.χ. 6 ώρες το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα) και κάποιες άλλες λιγότερο. Η ανάποδη αυτή τη φορά κωλοτούμπα της ΠΑΣΚΕ στέλνει αυτή την άποψη στο ψυγείο αφού στο συμβούλιο ψήφισε μαζί με μας την επαναφορά της θέσης και διεκδίκησης για τα καταστήματα ωράριο συνεχές και σε πενθήμερη βάση. Το αν και κατά πόσο το εννοούν ή το κατά πόσο έγινε για επικοινωνιακούς λόγους θα φανεί.
Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε την εκτελεστική επιτροπή να προχωρήσει σε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ρυθμίζει το θέμα του stand by. Εμείς δεν ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί ενώ από τη μία πλευρά αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της καθιέρωσης stand by από την άλλη στο σχέδιο σύμβασης που παρουσιάστηκε είχαμε σοβαρές ενστάσεις που δεν φάνηκε να απασχολούν όσους το ψήφισαν. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι δεν διασφαλίζεται ότι η καθιέρωση stand by δεν θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας, δεν θα επηρεάσει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης. Δεν διασφάλιζε δηλαδή ότι η καθιέρωσή του έρχεται για να καλύψει πραγματικά έκτακτες ανάγκες και όχι να αντικαταστήσει υφιστάμενες δομές και λειτουργίες μειώνοντας τις θέσεις εργασίας. Η δεύτερη έχει να κάνει με το ύψος της αμοιβής η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι μικρότερη από ότι ισχύει μέχρι σήμερα όπου εφαρμόζεται στον ΟΤΕ. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε αναφέρεται ότι η παροχή αυτή είναι οικειοθελής και ο εργοδότης μπορεί όποτε θέλει να την κόψει. Αυτό δεν μπορεί να παραμείνει έτσι αφού πρόκειται για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.. Τέλος θέσαμε το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης του θέματος stand by για όλο τον όμιλο και όχι μόνο για τη μητρική εταιρεία. Το ότι η διοίκηση δεν θέλει να συζητήσει για τις θυγατρικές δεν θα πρέπει να οδηγεί και μας στο να τις αφήνουμε στο πλάι. Η αναγκαιότητα της καθιέρωσης stand by είναι για μας διαπραγματευτικό ατού προκειμένου να απαιτήσουμε να υπάρχει ίδιο καθεστώς σε όλο τον όμιλο και όχι αυτό που γίνεται σήμερα. Δεν μπορεί να γίνεται από μας αποδεκτό διαφορετικό καθεστώς για τον ΟΤΕ και διαφορετικό για τις θυγατρικές ιδιαίτερα όταν σε θυγατρικές όπως η MARITEL ήδη υπάρχουν ρυθμίσεις χειρότερες από αυτές που εισάγονται  στον ΟΤΕ.
Για το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE επαναλάβαμε ότι τα θέματα που ρυθμίζουν οι ατομικές συμβάσεις δανεισμού είναι θέματα που θα έπρεπε να λύσουν σε μεταξύ τους σύμβαση οι δύο εταιρείες και όχι να μεταφέρονται στις πλάτες των συναδέλφων – άποψη την οποία έχει και το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ. Σε ότι αφορά το τελικό κείμενο της ατομικής σύμβασης που καλούνται οι συνάδελφοι να υπογράψουν όπως έχουμε πει είναι καλύτερο από το αρχικό μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν. Παρ’ όλα αυτά εμείς έγκαιρα είπαμε ότι στην περίπτωση που ο δανεισμός καταστεί αναπόφευκτος θα πρέπει να καταγραφεί στο σώμα της σύμβασης ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο δανεισμός (ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης) καθώς και το να ισχύει για τους συναδέλφους η αρχή της ευνοϊκότερης συλλογικής σύμβασης. Οι συνάδελφοι δηλαδή ΟΤΕ και COSMOTE που εργάζονται πλέον μαζί στην ίδια υπηρεσία και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στον ίδιο εργοδότη θα έπρεπε να έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Δεν υπακούει σε καμία λογική αυτοί που κάνουν το ίδιο έργο, την ίδια δουλειά, στην ίδια υπηρεσία να δουλεύει ο ένας επτάωρο (υπάλληλος ΟΤΕ) και ο άλλος οκτάωρο (υπάλληλος COSMOTE) ή να έχουν διαφορετικό εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς.




 

blogger templates | Make Money Online