Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μισθολόγιο OTEPLUS, HELLASCOM και e-VALUE - Όχι στις διακρίσεις σε βάρος των νέων - Ενιαίο μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο
Αθήνα 15 Ιανουαρίου 2013
Μισθολόγιο OTEPLUS, HELLASCOM και e-VALUE
Όχι στις διακρίσεις σε βάρος των νέων
Ενιαίο μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο

Ο ΟΤΕ είναι ο κλασσικός εργοδότης που κάνει χρήση στο έπακρο των αντεργατικών ρυθμίσεων των μνημονίων που σχετίζονται με τον κατώτερο μισθό και το νέο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις είναι οι μισθοί των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ που χαρακτηρίζονται – και όχι άδικα – ως δουλεμπορικά.
Οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται στον ΟΤΕ αλλά στις θυγατρικές του και στη συνέχεια με τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται στον ΟΤΕ αλλά με το μισθό που ισχύει στις θυγατρικές.
Ο μισθός που παίρνει ένας εργαζόμενος στις θυγατρικές του ΟΤΕ OTEPLUS και HELLASCOM καθώς και στη θυγατρική της COSMOTE e-VALUE δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους μισθούς στον υπόλοιπο όμιλο. Η ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση για όλους αυτούς.
Σήμερα στις εταιρείες αυτές έχουμε δύο κατηγορίες. Αυτούς που εργάζονταν πριν την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012 που άλλαξε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και μείωσε τον κατώτερο μισθό και σ’ αυτούς που προσλήφθηκαν μετά.
Για την πρώτη κατηγορία ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τους υπαλλήλους γραφείου που υπογράφει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας αυτής της ομοσπονδίας που προέβλεπε βασικό μισθό νεοεισερχόμενου 850 € μικτά έληξε το Δεκέμβριο του 2010.
Μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου (14/2/2012) έχουν προσληφθεί αρκετοί εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης προκειμένου να καλύψουν τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ όπου σταδιακά καταργήθηκε η πρόσληψη εκτάκτων ορισμένου χρόνου. Αργότερα έγιναν και νέες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις για το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΠΥΥ (14784). Σήμερα μετά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που έφερε η μαζική έξοδος 1500 υπαλλήλων του ΟΤΕ τα δουλεμπορικά είχαν την τιμητική τους και προχώρησαν σε νέες προσλήψεις Για όλους αυτούς που προσλήφθηκαν μετά το Φεβρουάριο του 2012 δεν ισχύει η σύμβαση της ΟΙΥΕ και ισχύουν οι μειωμένοι κατώτεροι μισθοί του δευτέρου μνημονίου.
άνω των 25
κάτω των 25
8ωρο
586,00
511,00
6ωρο
439,50
383,25
4ωρο
293,00
255,50 €

Για όσους εργάζονταν πριν το Φεβρουάριο του 2012 έχει πλέον λήξει το τρίμηνο κατά το οποίο ισχύει η συλλογική τους σύμβαση. Μετά την ημερομηνία αυτή ισχύει γι’ αυτούς μόνο ο βασικός τους μισθός και τα τέσσερα επιδόματα για όσους έχουν τέτοια (χρόνου υπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικίνδυνης εργασίας). Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση και η εργοδοσία μπορεί να καλέσει τον καθένα ξεχωριστά και να του ζητήσει ή πιο σωστά να τον εκβιάσει προκειμένου να δεχθεί τροποποίηση της ατομικής του σύμβασης και μείωση του μισθού του.
Η πρώτη πλευρά για την επίλυση του θέματος έχει να κάνει με την εργοδοσία και τις πρακτικές της. Δεν μπορεί μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους, μια εταιρεία με τεράστια κέρδη ακόμη και μέσα στην κρίση να διατηρεί τέτοια μισθολογικά καθεστώτα.
Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την ομοσπονδία. Η Αγωνιστική Συνεργασία επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα της διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές. Η ηγετική ομάδα της ΟΜΕ – ΟΤΕ μέχρι σήμερα – παρά το τι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις και εξουσιοδοτήσεις – δεν έχει στείλει ούτε ένα χαρτί προς τη διοίκηση που να θέτει το θέμα.
Η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ότι δουλεύουν πλάι πλάι με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ, ότι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και συνακόλουθα έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Η κατάσταση αυτή πρέπει επιτέλους να τελειώνει.
Η ηγετική ομάδα της ΟΜΕ – ΟΤΕ θα πρέπει επιτέλους να κινηθεί και να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα σα να μην τρέχει τίποτε. Η πρακτική που έχει επιλέξει είναι τέτοια που αυτοακυρώνει το ρόλο της ομοσπονδίας.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις θυγατρικές
Ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα δίκαιο και ηθικό. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ηθικής ή δικαίου που να λέει ότι αυτοί που κάνουν την ίδια δουλειά, που εργάζονται πλάι πλάι έχουν διαφορετικά μισθολογικά καθεστώτα.
•    Ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να απαιτήσετε να σταματήσει αυτή η κοροϊδία.
•    Ήρθε η ώρα να απαιτήσετε από τη διοίκηση του ΟΤΕ να σας δώσει το μισθό και τα δικαιώματα που δικαιούστε.
•    Ήρθε η ώρα να ζητήσετε από τις ηγεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ομοσπονδίας του ΟΤΕ να σταματήσουν να σφυρίζουν, αδιάφορα να κινηθούν και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούστε.
Οι διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων στις θυγατρικές θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσουν και εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να γίνετε η κινητήρια δύναμη για την κατάργησή τους.
Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας για να αγωνιστούμε μαζί για:

να κλείσουν τα δουλεμπορικά
άρση των διακρίσεων σε βάρος των νέων
σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ

 

blogger templates | Make Money Online