Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Εθελούσια ΟΤΕ 2016 – Άλλα κόλπα !!


Αθήνα 20 Ιουλίου 2016

Εθελούσια ΟΤΕ 2016 – Άλλα κόλπα !!

Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι την λήξη του νέου προγράμματος κινήτρων του ΟΤΕ. Εντείνονται λοιπόν οι πιέσεις, σε μια σειρά από συναδέλφους που έχουν κατ’ αρχήν αιτηθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινήτρων και θα πρέπει άμεσα να λάβουν τελικές αποφάσεις. Οι πιέσεις έχουν βεβαίως να κάνουν, τόσο με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ασφαλιστικό μας σύστημα μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, όσο και με την ασφυκτική εργασιακή πίεση και εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, στην προοπτική υπογραφής νέας ΣΣΕ στο τέλος του 2017 και τέλος στην αναμενόμενη νομοθετική παρέμβαση στα εργασιακά τον Σεπτέμβρη.
Κανείς δεν έχει αυταπάτες για τα προγράμματα κινήτρων του ΟΤΕ. Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο κερδισμένος από την εφαρμογή τους τα τελευταία χρόνια. Όλοι ξέρουμε ότι ο ΟΤΕ με τις εθελούσιες μειώνει συνεχώς το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» αφού οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν θα αντικατασταθούν - και μάλιστα όχι όλοι -  με εργαζόμενους που θα αμείβονται με τα νέα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια της τρέχουσας ΣΣΕ και με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι οι απανωτές «εθελούσιες» έξοδοι, δημιούργησαν νέα βάρη στο ασφαλιστικό σύστημα αφού αποχώρησαν συνάδελφοι που θα μπορούσαν, αν έλλειπαν τα κίνητρα αποχώρησης να το αιμοδοτούσαν για αρκετά ακόμα χρόνια με τις εισφορές τους. Ότι η καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη με την εντατικοποίηση, την παραβίαση του συμβατικού ωραρίου, τις εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας  και το εργασιακό άγχος.
Με σεβασμό λοιπόν στα προσωπικά διλήμματα κάθε εργαζόμενου, έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε κάθε συνάδελφο που πήρε βασανιστικά την δική του απόφαση, χωρίς ευκολίες και αφορισμούς, υποδεικνύοντας τους κινδύνους κάθε προγράμματος και αποκαλύπτοντας τις παγίδες. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε τα παρακάτω σχόλια:
1.   Η διοίκηση υπαινίσσεται - τουλάχιστον δια των εκπροσώπων της - ότι αυτή είναι η τελευταία εθελούσια. Take it or leave it !!  Ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα. Από το 1996 έχουμε κίνητρα στον ΟΤΕ και δεν θα σταματήσουν. Και είπαμε παραπάνω ποιος κερδίζει από αυτά. Μη μας υποτιμάτε !
2.   Για χρόνια η συμμετοχή στα προγράμματα κινήτρων «υποβοηθήθηκε» από εκβιασμούς: το 2012 ο μπαμπούλας ήταν η transfer company (μετέπειτα OTE TV), To 2013 το σκηνικό φόβου στήθηκε γύρω από την πιθανότητα να χαθούν οι 9 τακτικοί μισθοί από την αποζημίωση απόλυσης. Πάνω που πήγαμε να πούμε ότι τουλάχιστον φέτος δεν έχουμε εκβιασμούς εμφανίστηκε ο από «μηχανής θεός». Ο εργατολόγος !!
3.   Το δικηγορικό γραφείο Δ. Ρίζος & Συνεργάτες και η Συμβουλευτική Κουτρουμάνης & συνεργάτες λοιπόν, εγκαταστάθηκαν στο μηδέν του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι για λογαριασμό του εργοδότη και κατευθύνουν πολλούς υποψήφιους «εθελούσιους» στο πρόγραμμα Α4 αντί των προγραμμάτων Α2 & Α3. Η επιχειρηματολογία έχει απ’ όλα: Δεν χρειάζεται να αυτασφαλιστείς μέχρι την εκτιμώμενη ημερομηνία συνταξιοδότησης αλλά μέχρι να συμπληρώσεις τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης(;).  Αν πάρεις το πακέτο Α4, δεν χρειάζεται να αυτασφαλιστείς παρά μόνο στο ταμείο κύριας σύνταξης (;). Αν πας για μειωμένη στα 62 έτη αρκεί να αυτασφαλιστείς για 750 ημέρες την τελευταία πενταετία (;).  Μπορείς να εξαγοράσεις φθηνά τα πλασματικά χρόνια που χρειάζεσαι αν βρεις έναν ενδιάμεσο εργοδότη που θα σε ασφαλίσει για έστω 1000€ μισθό για λίγους μήνες(;) κλπ κλπ. Δεν είναι η δουλειά μας ούτε είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε τις νομικές υποδείξεις και την επιστημονική επάρκεια κανενός, αλλά και δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια να καταληστευθούν πόροι από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, πολύ περισσότερο όταν ζητείται η συνενοχή των ίδιων των εργαζομένων.     
4.   Πριν προτρέξει η διοίκηση να διαφοροποιηθεί από τέτοιες πρακτικές, της υπενθυμίζουμε ότι τα ίδια γράφουν και οι ίδιοι στην παρουσίαση του προγράμματος VES: «Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που επέφερε ο νέος ασφαλιστικός νόμος, η Εταιρία δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν, να λάβουν ένα ελκυστικότερο κίνητρο στα χέρια τους και να αποφασίσουν ελεύθερα οι ίδιοι αν θα το χρησιμοποιήσουν συνολικά ή μέρος του για την αυτασφάλισή τους ή αν θα το επενδύσουν σε άλλη δραστηριότητα.»
5.   Δεν υπάρχει - ευτυχώς - αυτήν την φορά ειδικό πρόγραμμα που να στοχοποιεί τα ΑμεΑ. Αντίθετα υπάρχουν και έχουν διευρυνθεί οι ομάδες εργαζομένων που φωτογραφίζονται ως περιττοί και προτιμητέοι για το Β1 πρόγραμμα (ανοιχτό πακέτο χωρίς προοπτική συνταξιοδότησης). Εργαζόμενοι στο D2D και στις τεχνικές υπηρεσίες του OTE TV , στην φύλαξη, στην καθαριότητα, Γιατροί, Τεχνικοί Ασφαλείας, εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών, στα Τηλεπικοινωνιακά Εμπορικά Καταστήματα και στις μονάδες γραμματειακής υποστήριξης. Είναι γνωστό ότι για κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες η διοίκηση προδικάζει την εκχώρηση του έργου σε εργολάβους (Φύλαξη, καθαριότητα, ΕΞΥΠ). Για κάποιες άλλες όπως οι Γραμματείες το έργο «εξαφανίστηκε» (;) είτε λόγω τεχνολογικής εξέλιξης (HCM), είτε λόγω εκχώρησής τμήματος έργου στο Βουκουρέστι, στα πλαίσια ενός πανευρωπαϊκού καταμερισμού δουλειάς σε επίπεδο ομίλου DT. 
6.   Οι συνάδελφοι που θα πάρουν το Α4 πακέτο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πακέτο αυτό δεν  τους διασφαλίζει από μελλοντικές μεταβολές στα όρια ηλικίας. Επίσης ότι αν επιλέξουν κάποιο από τα προτεινόμενα τρυκ και αυτασφαλιστούν για λιγότερο χρόνο ή για μικρότερο μισθό από τον τελευταίο που έπαιρναν στον ΟΤΕ, αυτό θα έχει επίπτωση στον υπολογισμό της σύνταξής τους. Τέλος να ξέρουν ότι το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές, αν τους καταβληθεί στα πλαίσια του Α4 φορολογείται και μάλιστα κατά κανόνα με 30%.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από σας δεν θα αποφάσιζαν να αποχωρίσουν από τον ΟΤΕ πρόωρα αν δε συνέτρεχαν τόσοι αρνητικοί παράγοντες. Γνωρίζουμε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχετε ήδη αποφασίσει να φύγετε δεν έχετε αυταπάτες για την κατάσταση και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Θεωρούμε ότι έχετε ακόμα τον χρόνο να κάνετε την βέλτιστη επιλογή ανεπηρέαστοι από καλοθελητές και ενημερωμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Καλούμε με την ευκαιρία την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία να ασκήσουν όλη τους την πίεση στην διοίκηση ώστε να πάψει να ενθαρρύνει με παραπειστικό τρόπο τους εργαζόμενους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα Α4.
Τέλος καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία αμέσως μετά την λήξη του VES να πιέσουν ώστε να αντικατασταθούν όλοι οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν με νέες αξιοκρατικές προσλήψεις, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εντατικοποίηση και η εκχώρηση του έργου μας στους εργολάβους.   

 

blogger templates | Make Money Online