Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η Wind μετατρέπει την εργασία σε δώρο για λίγους κι εκλεκτούς… Αναδημοσίευση από το kommon.gr



Η Wind μετατρέπει την εργασία σε δώρο για λίγους κι εκλεκτούς…

Αναδημοσίευση από το kommon.gr


Η δουλειά δεν είναι δικαίωμα, αλλά υπόθεση δημοσίων σχέσεων για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Wind !
 
Δέκα (!) ταλαντούχους νέους μέχρι 28 ετών ψάχνει η εταιρία Wind για να τους εντάξει μόνιμα στο δυναμικό της, μέσα από το πρόγραμμά της, «Young Talents – Graduate Trainee Program» που πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά. Η εταιρία δείχνει το …φιλεύσπλαχνο προφίλ της: «Είναι μια δράση που συμβάλει στη μείωση της διογκούμενης φυγής επιστημόνων (brain drain), κυρίως νέων, αλλά και στην επιτυχία της εταιρείας μας, η οποία εμπλουτίζει το δυναμικό της με τα ταλέντα των νέων μας», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου.

Πλημμύρησαν ευγνωμοσύνη οι καρδιές των χιλιάδων άνεργων νεολαίων… Επιτέλους μία εταιρία που τους εκτιμά και τους υπολογίζει!

«Επενδύουμε σ’ ένα δυναμικό αποτελούμενο από νέους ανθρώπους που θέλουμε να αξιοποιήσουμε, δίνοντας τους κίνητρα να εργαστούν στη χώρα μας ακόμα και σε δύσκολες περιόδους οικονομικής ύφεσης», δηλώνουν κι επιβεβαιώνουν με τον πιο αιχμηρό τρόπο πως στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, μία ικανοποιητική εργασία σε μόνιμες συνθήκες είναι κάτι το σπάνιο. Ένα δώρο που προσφέρει η ευαίσθητη ψυχή της εργοδοσίας σε ελάχιστους κι εκλεκτούς. Τους υπόλοιπους τους περιμένει η ανεργία, η επισφάλεια, ο μισθός χαρτζιλίκι, η δουλειά λάστιχο, το μεροκάματο του ποδαριού, η ενασχόληση με άλλο αντικείμενο-μην είμαστε και πλεονέκτες να ζητάμε δουλειά σε ό,τι σπουδάσαμε!

Η εργασία, λοιπόν, είναι ένα δώρο που ο εργαζόμενος πρέπει να κερδίσει μετά κόπων και βασάνων. Δεν αρκούν τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, οι ξένες γλώσσες, οι πιστοποιήσεις επί των πιστοποιήσεων που ιδρώνει κάθε νέος να μαζέψει. Η Εταιρία απαιτεί κι άλλα! Η Wind εν προκειμένω περνά κυριολεκτικά από κόσκινο τους υποψήφιους εργαζομένους, διαμορφώνοντας πέντε (!) στάδια επιλογής, που αφορούν σε συνεντεύξεις, τεστ αξιολόγησης, εργασιακές προσομοιώσεις, μέχρι κι online παιχνίδι για να καταλήξει τον Ιούλιο να ξεσκαρτάρει τους εκλεκτούς. Πρόκειται για μία εξαντλητική και ψυχοφθόρα διαδικασία, ένα αδιάκοπο ανταγωνιστικό κυνήγι για τους χιλιάδες υποψηφίους για δέκα μόνο οργανικές θέσεις!  

Θέλει πολύ κόπο λοιπόν για να κερδίσεις την «αγάπη της εταιρίας» και μία θέση εργασίας κι αν αποτύχεις, τότε μάλλον δεν ήσουν πολύ «ικανός», «ταλαντούχος», «δημιουργικός» για τη δουλειά! Δεν είναι δα και καμία καινοτομία όλη αυτή η νοοτροπία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όλη η αστική προπαγάνδα, τα ιδεολογήματα της σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας: για την αποτυχία σου, την ανεργία σου φταις εσύ!

Είναι χαρακτηριστικός μάλιστα ο τρόπος που τα πάσης φύσεως οικονομικά, πανεπιστημιακά και μιντιακά επιτελεία αντιμετωπίζουν την αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων και της κατάθλιψης στους νέους τα χρόνια της κρίσης. Όχι ως ένα κοινωνικό φαινόμενο αλλά αντιθέτως ως ένα ατομικό μονοπάτι που διαλέγουν οι νέοι που απλά «έμαθαν από τους γονείς τους να τα έχουν όλα στο χέρι και τώρα στην κρίση δε μπορούν ν ανταπεξέλθουν».

«Αν είσαι ικανός, κάνε την κρίση ευκαιρία», διατυμπανίζουν αυτάρεσκα!

Διαβάζουμε στη συνέντευξη τύπου της Wind: «Η ίδια η ανταπόκριση των νέων στο πρόγραμμα επιβεβαιώνει πως η Wind είναι πλέον γνωστή ως εργοδότης που φροντίζει τους ανθρώπους του, επενδύει στη μάθηση, την εξέλιξη, την πρωτοβουλία και επιβραβεύει τη δημιουργία και τη συμβολή στον κοινό στόχο και στο σύνολο».

Στέλεχος της εταιρίας μάλιστα δηλώνει: «Λειτουργούμε ως υπεύθυνος εργοδότης που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους του άριστες συνθήκες εργασίας, παροχές και πλεονεκτήματα».  

Όσο για τα παραπάνω μας τα επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας! Αυτοί που πριν δύο μήνες πραγματοποίησαν μία ακόμα απεργία, μαζί με τους συναδέλφους τους στη Nokia και τη Cyta, διεκδικώντας βασικά την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Μη γινόμαστε αχάριστοι, η εταιρία δε βοηθά μόνο τώρα που ψάχνει για δέκα στελέχη… Βοηθά κατά κόρον τη νέα γενιά να βρίσκει δουλειά προσφέροντας απλόχερα δίμηνες κι εξάμηνες συμβάσεις, συμμετέχοντας σε κάθε είδους πρόγραμμα μαθητείας και voucher. Δεν πρωτοπορεί μόνο στην τεχνολογία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Κατέχει κι άλλη μία πρωτιά, καθώς μαζί με τις υπόλοιπες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής μεγαλούργησαν τα χρόνια των μνημονίων, όταν αποδείχθηκαν  πρωτοπόροι στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων, των απολύσεων, των μειώσεων μισθών, της εντατικοποίησης της εργασίας, της διεύρυνσης των εργολαβιών.

Όσο κι αν προσπαθούν με διάφορα τερτίπια να χτίσουν ένα προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας κι εκσυγχρονισμού, η νεολαία, αυτή που κατά τα λεγόμενα των παπαγάλων των επιχειρηματικών τους συμφερόντων «τεμπελιάζει», «τα σπάει χωρίς αιτία» ή «αντιδρά από τον καναπέ και το facebook», αυτή η νεολαία τους ξέρει καλά. Και την εργοδοσία της Wind και τους όμοιους της.

Γιατί είναι αυτοί που στήνουν την κερδοφορία τους στις πλάτες των νέων εργαζομένων, είναι αυτοί που προσπαθούν με κάθε μέσο να τους διασπάσουν και να τους κατασυκοφαντήσουν. Κι επειδή ακριβώς η νεολαία όχι μόνο ξέρει αλλά θέλει να ζήσει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, όλοι αυτοί οι κουστουμαρισμένοι δήμιοι δεν έχουν κανένα λόγο να εφησυχάζουν για πολύ στις αναπαυτικές καρέκλες των γραφείων τους…
Α.Π.

 

blogger templates | Make Money Online