Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Νέα «εθελούσια» - Όχι στους εκβιασμούς - Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ρόλο τροχονόμου παρακολουθεί άφωνη να καταστρέφονται θέσεις εργασίας και να λεηλατούνται πόροι από το ασφαλιστικό σύστημα



Αθήνα 15-6-2018
Νέα «εθελούσια» - Όχι στους εκβιασμούς
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ρόλο τροχονόμου παρακολουθεί άφωνη να καταστρέφονται θέσεις εργασίας και να λεηλατούνται πόροι από το ασφαλιστικό σύστημα
Τις μέρες αυτές η διοίκηση ΟΤΕ υλοποιεί ένα ακόμα πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Βασικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων που προηγήθηκαν ήταν η με κάθε τρόπο και κόστος αντικατάσταση του προσωπικού εκείνου που έχει ρυθμισμένα εργασιακά δικαιώματα, δομημένο μισθολόγιο και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι που αποχωρούν από τον ΟΤΕ, δεν αντικαθίστανται στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα και οι λίγες θέσεις εργασίας που αντικαθίστανται, αφορούν προσλήψεις με ελαστική και μειωμένη απασχόληση και κυρίως αφορούν δανεισμό εργαζομένων από τις γαλέρες της Cosmote E-Value, Mellon, Man Power κλπ και φυσικά με πολύ μικρότερους μισθούς. Στους κερδισμένους και οι εργολάβοι που κάνουν πάρτι με κάθε εθελούσια, αφού γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος του έργου που έκαναν οι συνάδελφοι που αποχωρούν, τους εκχωρείται με το αζημίωτο. Στο μεταξύ η εργοδοσία τα όποια κεφάλαια «επενδύει» για να χρηματοδοτήσει προγράμματα εθελούσιας τα αποσβένει κατά δήλωσή της σε μια τριετία.
Αν όπως είναι πανθομολογούμενο, ο κερδισμένος από τις «εθελούσιες» είναι η εργοδοσία, γεννάται το ερώτημα, γιατί οι εργαζόμενοι ενδίδουν και αποδέχονται να αποχωρήσουν από την δουλειά τους; Οι απαντήσεις είναι γνωστές και κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει κανένα για τις επιλογές του, υπό την προϋπόθεση ότι η όποια απόφαση ελήφθη αυτόβουλα και μετά από ώριμη σκέψη. Δυστυχώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, αποδέχονται ασμένως να «αυτοαπολυθούν» υποκύπτοντας σε φανερούς και μη εκβιασμούς, ή ενθαρρύνονται από τους γνωστούς άγνωστους διαδρομιστές – εργοδοτικούς εγκάθετους – γαλαζοπράσινα παπαγαλάκια.
Οι φήμες οργιάζουν: «πάρτε τα κίνητρα φέτος, του χρόνου θάναι αργά», «του χρόνου λήγει η ΣΣΕ, θα πάμε σε ατομικές συμβάσεις, δεν υπογράφεται ξανά σύμβαση με διασφάλιση θέσεων εργασίας, φύγετε όσο προλαβαίνετε!» κλπ κλπ
Οι ίδιοι που διασπείρουν τον πανικό αποφεύγουν να πούνε αυτό που πραγματικά συμβαίνει:
Δεν υπάρχει πλέον το πλαίσιο της αυτασφάλισης που διασφαλίζει ότι αν υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό περιβάλλον – τουλάχιστον αναφορικά με τα ηλικιακά όρια – οι «εθελούσιοι» δεν θα θιγούν και δεν θα βρεθούν μετέωροι χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα της εφάπαξ εξαγοράς των ασφαλιστικών εισφορών και όσοι μπουν σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης οφείλουν να πληρώνουν σε τακτά διαστήματα, οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Όσοι φύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αντίθετα από ότι λένε τα παπαγαλάκια της διοίκησης, η προσπάθεια αυτασφάλισης για διαφορετικό ύψος μισθού ή ακόμα χειρότερα η μη αυτασφάλιση για όσους αυτή δεν απαιτείται, θα έχει επίπτωση στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης!
Όσοι αποφασίσουν να αποχωρήσουν και χρειάζεται να αυτασφαλιστούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν ιατρικές εξετάσεις από τις οποίες θα πρέπει να προκύπτει ότι είναι υγιείς, άρα ικανοί για εργασία, διαφορετικά δεν θα μπορούν να αυτασφαλιστούν.
Όσοι δεν προσκομίσουν έγκαιρα την εκτός ΟΤΕ προϋπηρεσία τους, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απάτη, όπως οι 387 εθελούσιοι του 2012, που σύρθηκαν στα δικαστήρια (για να αθωωθούν πανηγυρικά) και εκεί θα διαπιστώσουν ότι ο ΟΤΕ που τους «έσμπρωχνε» να φύγουν, θα δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής!
Η αποδεδειγμένη ζημία που φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, φέτος μεγαλώνει, αφού η διοίκηση και το γραφείο που υποστηρίζει νομικά την εθελούσια, «ενθαρρύνει» τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τα χρήματα που θα πάρουν σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Γράφουν χαρακτηριστικά στην παρουσίαση με νόημα : “Το ποσό θα καταβληθεί μικτό, ως οικονομικό κίνητρο στους ίδιους τους εργαζόμενους και ο κάθε εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, θα μεριμνήσει ό ίδιος για την αυτασφάλισή του στους κλάδους που επιθυμεί και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του”
Όποιος ψάχνει στα ψιλά γράμματα, θα βρει ότι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για υγεία (ΕΟΠΥΥ) και για τον κλάδο πρόνοιας (Εφάπαξ ΕΤΕΑΕΠ) παρά μόνο για το 2018. Άρα το προσδοκώμενο ποσό της εφάπαξ χορηγίας θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα του ενδιαφερόμενου (4%) ή θα είναι σημαντικά μικρότερο. Όσο για την υγειονομική κάλυψη,  αυτή θα πρέπει να βαρύνει την τσέπη του (7,1%) ή θα επιβαρύνει την ασφάλιση του/της συζύγου.
Υποτίθεται ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης φθάνουν από 70 έως 90% και οι μήνες αναπλήρωσης θα υπολογίζονται με αναγωγή δεκατεσσάρων μισθών ανά έτος. Αν όμως το συνολικό ποσό αποφορολογηθεί και αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η αποζημίωση απόλυσης και το κόστος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας για όποιον αυτό απαιτείται, το υπολειπόμενο ποσό που αντιστοιχεί για την διαβίωση έως την συνταξιοδότηση, υπολείπεται σημαντικά του αναμενόμενου. 
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Κανένας δεν έχει πλέον αυταπάτες για το τι πραγματικά είναι τα λεγόμενα κίνητρα και ποιόν εξυπηρετούν. Κανείς δεν πιστεύει τα στερεότυπα που δημιούργησαν τα ΜΜΕ για τα υποτιθέμενα μυθώδη ποσά των εθελούσιων του ΟΤΕ. Κανείς δεν θα έφευγε από την δουλειά του με τόση ευκολία αν δεν υπήρχαν οι αφόρητες συνθήκες πίεσης, η υπέρμετρη εντατικοποίηση, το αντισυναδελφικό κλίμα γενιτσαρισμού που καλλιεργείται και η δυσμενής πολιτική συγκυρία που δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Τέλος κανένας δεν θα τα παρατούσε με τόση ευκολία αν είχε στήριξη από αυτούς που ενώ έχουν τον θεσμικό ρόλο να υπερασπιστούν τον κόσμο της δουλειάς, εν  τέλει υπερασπίζονται μόνο την εργοδοσία. Μιλάμε για το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη, που έχοντας ποδηγετηθεί απολύτως από τις δυνάμεις εκείνες του συμβιβασμένου, εργοδοτικού, κομματικού και αναθετικού συνδικαλισμού, μετατρέπονται τέτοιες μέρες σε τελάλη της εργοδοσίας!
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να αποφασίσουν με βάση τα θέλω τους και όχι με βάση τους φόβους τους. Να μετρήσουν δυο και τρείς φορές τα δεδομένα γιατί πρόκειται για μια απόφαση πολύ σημαντική, για να την αναθέσουν στους εργολάβους του τρόμου και τους «επαΐοντες».
Καλούμε ότι απέμεινε από αυτό το απαξιωμένο και κακόφημο συνδικαλιστικό κίνημα να μαζέψει τα συντρίμμια του και να φανεί για μια φορά αντάξιο του ρόλου του. Τουλάχιστον ας παρέμβουν για να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους στην φύλαξη και στην καθαριότητα, που έχουν ενταθεί. Τέλος ας συνειδητοποιήσουν ότι το συνδικάτο για να υπάρξει χρειάζεται εργαζόμενους! Ας γίνει λοιπόν αυτή την φορά πράξη η επαναλαμβανόμενη και μηδέποτε ικανοποιούμενη υπόσχεση για προσλήψεις προσωπικού. Προσλήψεις αξιοκρατικές, με σταθερότητα και πλήρη δικαιώματα, προσλήψεις στον ΟΤΕ και όχι δανεική εργασία από τις δουλεμπορικές.

 

blogger templates | Make Money Online