Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει το 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ


PDF

Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει το 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Κατά το 45ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΜΕ, το σωματείο της COSMOTE παραχώρησε το δικαίωμα για τη διαπραγμάτευση, καθώς και την υπογραφή ΣΣΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η παραχώρηση αυτή αν και δεν έχει επισημανθεί σε καμία ανακοίνωση άλλης παράταξης, είναι προφανώς το κορυφαίο θέμα από αυτά που συνέβησαν στο Συνέδριο. 

Έχουν αντιληφθεί πια οι πάντες, ότι δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας η συρραφή ενός διεκδικητικού πλαισίου από τα πρωτοβάθμια σωματεία, δίχως να υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Γιατί απλά το πλαίσιο αυτό, έχει ως προορισμό – όπως δείχνει η εμπειρία της προηγούμενης ΣΣΕ – να γίνει κουρελόχαρτο στις διαπραγματεύσεις. 

Από την άλλη πλευρά, η αίτηση του σωματείου της E-Value για να εισέλθει στην ΟΜΕ αντιμετωπίστηκε από το Προεδρείο σύμφωνα με τα στενά τους παραταξιακά συμφέροντα, δηλαδή ολική άρνηση από το ΣΥΝΕΝΑ και πάγο από την ΑΚΕ. Η Αγωνιστική Συνεργασία ψήφισε θετικά, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν ορίζει τη στάση της από τους συσχετισμούς και  τα μικροπαραταξιακά  συμφέροντα.

Δυστυχώς, όμως, το σημαντικότερο γεγονός του Συνεδρίου είναι ότι αρνήθηκε να δώσει λύση, ή έστω να προσπαθήσει να προετοιμαστεί, για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ: αποσχίσεις έργων, εκβιαστικές εθελούσιες – παλινωδία, job families, κλιμάκια, απαξιολόγιο, ψυχολογικός πόλεμος από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους, απολύσεις κλπ.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕ, αρνήθηκαν επιδεικτικά να ασχοληθούν με τα παραπάνω ζητήματα. Στις ευθείες προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, είτε κώφευσαν είτε απάντησαν ότι είναι πολύ αγωνιστικές για το ρεαλισμό τους, δίχως ωστόσο να αναφέρουν τις δικές τους προτάσεις. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕ δεν ζήτησαν καν το λόγο (!!), ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΤ στον ελάχιστο χρόνο που μίλησε, κατά τη γνωστή ποδοσφαιρική του λογική, πέταξε και πάλι την μπάλα στην εξέδρα.

Όταν, λοιπόν, η διοίκηση της DT διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση απέναντί της από το συνδικάτο, προχωράει και σε χειρότερες επιθέσεις. Έτσι και πριν ακόμα περάσει μια εβδομάδα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, απέστειλε με δικαστικούς επιμελητές (!) ένα ιδιότυπο εξώδικο με απειλή απόλυσης στους εναπομείναντες φύλακες. Στο εξώδικο αυτό, τους καλεί να συμμετέχουν σε μια νέα παράταση της εθελουσίας για το υπερκαλυμμένο  κατά τα άλλα Β’ πρόγραμμα, ειδάλλως στην αρχή του επόμενου έτους θα απολυθούν με την «νόμιμη αποζημίωση». Τις απειλές αυτές τις διατύπωσε εκ νέου και προφορικά ο Πρόεδρος του ΟΤΕ σε συνάντηση που εκείνος ζήτησε μαζί τους, απουσία του συνδικάτου! Mobbing δηλαδή και εργασιακός εκφοβισμός, παρουσία είκοσι εργαζομένων που μπορούν κάλλιστα να το πιστοποιήσουν ως μάρτυρες στις δικαστικές αίθουσες. Συνεπώς, η διοίκηση με σοβαρότητα στο ναδίρ και με αθλιότητα στο ζενίθ εξωθεί τις εργασιακές σχέσεις στα δικαστήρια, υλοποιώντας το δόγμα Βουρλούμη.

Καλούμε την ηγεσία των σωματείων και της ΟΜΕ-ΟΤΕ που παραμένουν συνδικαλιστικά αδρανείς, να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον οικόσιτο συνδικαλισμό τους. Ο «ρεαλισμός» τους, κανένα φρένο δεν έφερε στις αντεργατικές πολιτικές της διοίκησης της DT τα τελευταία οκτώ χρόνια. Καιρός να δοκιμάσουνε, έστω για να περισωθούν κι άλλες πρακτικές, όπως οι συνδικαλιστικοί αγώνες και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν θέλουν πράγματι να ανατραπούν τα εις βάρος των εργαζόμενων σχέδια της διοίκησης.

 

blogger templates | Make Money Online