Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Τα συμπεράσματα από το ΔΣ της ΟΜΕ για την αναγγελθείσα μεταφορά εργαζομένων στις θυγατρικές

 

PDF

Τα συμπεράσματα από το ΔΣ της ΟΜΕ για την αναγγελθείσα μεταφορά εργαζομένων στις θυγατρικές

Αθήνα 22/10/2020

Την Τρίτη 20/10 πραγματοποιήθηκε ΔΣ της ΟΜΕ με σχεδόν αποκλειστικό θέμα την αναγγελθείσα μεταφορά εργαζομένων στις θυγατρικές. Το προεδρείο θέλησε να μεταφέρει ένα κλίμα «ελέγχου της κατάστασης», στη λογική ότι «θα κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε».

Η Αγωνιστική Συνεργασία συμμετέχοντας στη διαδικασία διαβούλευσης, δεν συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση. Η διοίκηση ΟΤΕ/DT προσήλθε με σκοπό να διεκδικήσει όλα όσα κατέχουμε και στην ουσία καταπατά το νόημα της διαβούλευσης, που ουσιαστικά είναι να πεισθούν οι εργαζόμενοι ότι αυτός ο «μετασχηματισμός» θα είναι προς όφελός τους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μαζί με το φόβο κάποια στιγμή να κλείσει ή να πουληθεί κάποια ή κάποιες από τις θυγατρικές που επιθυμούν να μας μεταφέρουν, αντιμετωπίζουμε και την επίθεση στην ασφάλιση, στα ταμεία και στις όποιες κοινωνικές παροχές έχουν απομείνει στην εταιρία.

Ειδικά στην E-Value η διοίκηση έχει αποδείξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι επιθυμεί να μεταφέρει ανεπιθύμητους εργαζόμενους με ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενους από διάφορες υπηρεσιακές λειτουργίες, που μεταφέρονται εσπευσμένα σε υπηρεσίες που «οδεύουν» προς την E-Value, αν και το βασικό τους αντικείμενο δεν έχει – ούτε έμμεση συχνά – σχέση με τηλεφωνικό κέντρο.

Αν η ΟΜΕ δεν καταφέρει να ανατρέψει τη μεταφορά των εργαζομένων στις θυγατρικές, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην εμπέδωση ενός ισοπεδωτικού κλίματος για το συνδικαλισμό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε ως εργαζόμενοι, μεγαλύτερος κι από την υπογραφή ΣΣΕ. Καλέσαμε την ΟΜΕ να παρουσιάζει σε livestreaming τις συνεδριάσεις του ΔΣ για τις «θυγατρικές», ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν την καλύτερη και αμεσότερη πληροφόρηση, αλλά το προεδρείο το αρνήθηκε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταλάβουν ότι, τη διαφάνεια πρέπει να την αποζητούμε κι όχι να τη φοβόμαστε.

Τα νομικά μέσα είναι τα τελευταία που πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας, όμως καλούμε όλους τους εργαζομένους να είναι ενημερωμένοι και έτοιμοι. Για την ώρα πρέπει να διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά τα δίκαια αιτήματά μας και να κινητοποιηθούμε, ενημερώνοντας τα όποια ανεξάρτητα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους, καθώς και την κοινή γνώμη.  Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αποτελεσματικές και δυναμικές κινητοποιήσεις κι αν χρειαστεί για ολομέτωπη σύγκρουση.

 


 

blogger templates | Make Money Online