Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Σηκώνουμε την ασπίδα αυτών που την έριξαν

 Σηκώνουμε την ασπίδα αυτών που την έριξαν

Για ακόμα μια φορά στην ΟΜΕ-ΟΤΕ αποδείχθηκε ότι η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα δεν είναι συνάρτηση του αριθμού των ψήφων. Η ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ παραιτήθηκε από τις θέσεις της στην εκτελεστική της ΟΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Γενικού Γραμματέα, στην πιο κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ: παραμονή των διαπραγματεύσεων για Συλλογική Σύμβαση.

Η ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ πραγματοποίησε με αυτόν τον τρόπο μοναδικό δώρο στην εργοδοσία, όχι μόνο καθυστερώντας αλλά και αποδυναμώνοντας τις διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω των συλλόγων που ελέγχει (ΠΕΤ, Cosmote). Σε αυτό το «παιχνίδι» οι σίγουρα χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αλλά τούτο καλό είναι να το αναλογιστούνε πρώτοι όσοι τους ψήφισαν και κυρίως όσοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά τους. 

Η Αγωνιστική Συνεργασία και η Ενωτική Σ.Κ. σήκωσαν την ασπίδα που έριξε η ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ και ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΟΜΕ. Θεωρούμε ότι αυτή ήταν η ελάχιστη απόδοση τιμής σε όσους μας ψήφισαν και μας ανέδειξαν ως τρίτη δύναμη, αλλά και η αυτονόητη υποχρέωσή μας προς όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο ΟΤΕ.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, τη θέση του Γενικού Γραμματέα με τη στήριξη (ή την ανοχή) όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων (πλην της ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ) σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη καμπή, με μοναδική αποστολή την υπογραφή μίας αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης. Προκειμένου να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο η Διοίκηση του Ομίλου να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να αρχίσει να σέβεται τους εργαζόμενους της χώρας στην οποία πραγματοποιεί δισεκατομμύρια ευρώ μικτά κέρδη κάθε χρόνο και να σταματήσει την οικονομική τους αφαίμαξη και την ηθική τους εξαθλίωση. Επίσης είναι απαραίτητο να δημιουργήσει αναπτυξιακό πλάνο για τον Όμιλο και τους εργαζόμενους κι όχι να προετοιμάζει σχέδια περαιτέρω αποεπένδυσης με αποσχίσεις έργων και άλλα «ευφυολογήματα» για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών.

Δεσμευόμαστε δημόσια ότι την ισχύ της θέσης του Γενικού Γραμματέα θα τη χρησιμοποιήσουμε για την ανατροπή των απαράδεκτων σχεδιασμών της Διοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε αγαστά με όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις παραμείνουν πιστές στα συμφέροντα των εργαζομένων ως το τέλος. Κι επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι αλλά και να δείχνει «αξιοπρεπής», ο νέος Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων του, να μην κάνει χρήση του αυτοκινήτου που του προσφέρει η Διοίκηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ να υπερασπιστούν οι ίδιοι τα πραγματικά τους συμφέροντα. Να περιθωριοποιήσουν αυτούς που προσπαθούν να τους διασπάσουν προκειμένου απλά και μόνο να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να συ-στρατευθούν στην προσπάθεια του νέου προεδρείου της ΟΜΕ, ώστε να υπογράψουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μία Συλλογική Σύμβαση που να δίδει τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες μας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Υπογραφή δίκαιης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

             
Να αφήσουμε στην άκρη όσους έκαναν ίντριγκες & ανίερες συμμαχίες 
γιατί είναι η ώρα για την υπογραφή δίκαιης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Το 46ο έκτακτο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2/11 χωρίς να ασχοληθεί καθόλου με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Αντίθετα οι ανίερες συναλλαγές και οι ίντριγκες κορυφώθηκαν, όμως δεν ήταν αρκετές προκειμένου να περισώσουν τον επικεφαλής της ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ Β. Λάμπρου, προς μεγάλη απογοήτευση της διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ και της Deutsche Telecom. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος μαζί με την παράταξή του συνέδεσε με τις υπογραφές και τις «διαπραγματεύσεις» του, μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ: Κατρακύλισμα της μισθοδοσίας μας στα 250 εκατομμύρια ευρώ το 2018 (από 370 εκ. το 2015 κι ενώ ήταν 700 εκ. ευρώ το 2010), αποτυχημένη συνδικαλιστική διεκδίκηση των «παγωμένων» κλιμακίων, διαχωρισμός εργαζομένων με πολλαπλές ταχύτητες, απολύσεις με τα άρθρα 13 & 16 παρόλη την ισχύ ΣΣΕ και πειθαρχικού συμβουλίου, θεσμικές απώλειες  κλπ.

Ήταν αναμενόμενο τον απερχόμενο πρόεδρο να «ενδιαφερθούν» να περισώσουν νέοι συνδικαλιστικοί τυχοδιώχτες και πολιτικοί απατεώνες που πρόθυμα στελέχωσαν το ψηφοδέλτιό του. Δεν ήταν, όμως, αναμενόμενη η πολιτική κατρακύλα της ΕΣΚ, που έμεινε σε μια ψηφοφορία μόνη μαζί με την ΑΚΕ Ομίλου, χωρίς διαπιστωμένη απαρτία, με απόφαση των 50 από τους 115 συνέδρους όπου αφού έδωσαν στην ΑΚΕ ένα σύνεδρο που ήθελε, αφαίρεσαν ένα σύνεδρο από την ΑΣΕ (στην ΠΕΤ-ΟΤΕ) για διπλοψηφίες και τελικά υφάρπαξαν από την Αγωνιστική Συνεργασία-Ενωτική ένα σύνεδρο στη ΓΣΕΕ με ψήφο από την ΑΚΕ Ομίλου (ΕΝΟΤΗΤΑ). Η αξιοπρέπειά τους, λοιπόν, αξίζει όσο ένας σύνεδρος στη ΓΣΕΕ! Δύο χρόνια πριν αρνήθηκαν να κάνουν αγωγή μαζί με την Αγωνιστική Συνεργασία για τους διπλοψηφίσαντες (και άραγε είναι μόνο 15 οι διπλοψηφίσαντες;). Είναι πιο έντιμη η προσφυγή σε ψηφοφορία - παρωδία με εταίρο την ΑΚΕ Ομίλου; Τι έχουν να απαντήσουν άλλωστε και για ποιο λόγο, σε αυτή την ψηφοφορία της ντροπής – και αντίθετα με όσα είπαν στην αρχή του Συνεδρίου – δεν έθεσαν προς ψήφιση για τη δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας την είσοδο του Σωματείου της Cosmote E-Value και άλλων σωματείων που είχαν κάνει αίτηση εγγραφής στην ΟΜΕ;  Μήπως και τώρα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας (ΕΣΚ-ΑΚΕ Ομίλου) έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους περισσότερους από 3000 εργαζόμενους του κλάδου;  (ανακοίνωση της ΕΣΚ την 4/11/2019)

Η Αγωνιστική Συνεργασία δεν συμμετείχε στις ίντριγκες του εκλογικού συνεδρίου. Αποδείχθηκε αναμφισβήτητα η ηθική νικήτρια και ως εκ τούτου δικαιούται να στηρίξει οποιαδήποτε έντιμη προσπάθεια για υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις εταιρίες του Ομίλου με πραγματικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, επαναφορά των οικονομικών και θεσμικών απωλειών, επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2010, προοπτική ομογενοποίησης των όρων μισθοδοσίας, κατάργηση των άρθρων 13 και 16 και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς κερκόπορτες τύπου «αποσχίσεις έργου», διασφαλίζοντας έτσι και τους εναπομείναντες φύλακες. Αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να έχει ως κόκκινες γραμμές ένα υγιές συνδικάτο σε ένα Όμιλο που έχει σωρεύσει υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στις πλάτες των εργαζομένων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας & οικονομίας.

Αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν, ανεξάρτητα παραταξιακών προτιμήσεων και πολιτικών αποχρώσεων, ώστε ο αγώνας να είναι κοινός, διαρκής, ολομέτωπος και με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019

Προγραμματική πρόταση για ένα αντι-νεοφιλελεύθερο προοδευτικό μέτωπο στο επικείμενο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 1-2/11/2019


 PDF
 

Προγραμματική πρόταση  για ένα αντι-νεοφιλελεύθερο προοδευτικό μέτωπο στο επικείμενο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 1-2/11/2019

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες βομβαρδιζόμαστε από «επαναστατικά» emails, από όλες τις παρατάξεις, για το διεκδικητικό πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που σύντομα εκπνέει. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί διαβάζουμε τώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις μαζί με υποσχέσεις σε ανακοινώσεις που μπλέκουν γεγονότα που δεν μπορούν οι περισσότεροι να κατανοήσουν; Πολύ απλά: έχει οριστεί εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ με σκοπό τον ορισμό νέου Προεδρείου που θα διαπραγματευτεί για τη νέα σύμβαση.

Εμείς πιστεύουμε πως όντως μια αγωνιστική πορεία από δω και πέρα μπορεί και πρέπει να είναι η διέξοδος από την στραγγαλιστική αδράνεια και την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια. Το πιστεύω μας αυτό το κάναμε πράξη σε κάθε ευκαιρία, σε αντίστιξη με όλους όσους διακήρυτταν ένθερμα και δεν έπρατταν ποτέ ούτε καν τις ομόφωνες αποφάσεις που λαμβάνονταν.

Ωστόσο δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στα του οίκου μας και να αγνοήσουμε τον πολιτική συγκυρία και την κοινωνία. Είτε το θέλουμε είτε όχι από τις 7 του Ιουλίου έχουμε μια νέα σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με σκοπό την μέγιστη δυνατή συρρίκνωση τους. Το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει προ πολλού στη Ε.Ε. και στην ευρωζώνη καθώς εκτός την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παράγει οικονομική στασιμότητα και διατήρηση της ανεργίας

Ταυτόχρονα, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα είναι επιδεικτικά απών. Η ηγετική του ομάδα (Παναγόπουλου-Κιουτσούκη) με απίστευτες και ανίερες μεθοδεύσεις κατακερματίζουν με κάθε ευκαιρία την όποια προσπάθεια ουσιαστικής  αντίδρασης. Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΓΣΕΕ είναι συντονισμένη και η δική μας συνδικαλιστική ηγεσία: Αποκομμένοι από τους κοινωνικούς αγώνες καλλιέργησαν αυταπάτες, τις οποίες έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει όλα αυτά τα χρόνια. Το αστείο είναι ότι μετά από κάθε απώλεια που υφιστάμεθα, ακολουθούσε επικοινωνιακή καταιγίδα που επιδίωκε να πείσει τους εργαζόμενους ότι πρόκειται για μεγάλη νίκη. Και το δράμα είναι ότι αυτές τις υποτιθέμενες νίκες τις αξιοποίησαν και τις κεφαλαιοποίησαν εκλογικά οι «υπεύθυνες» και «ρεαλιστικές» δυνάμεις.

Στο μεταξύ η διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίζει να δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον, πριονίζοντας μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και καταργώντας θέσεις εργασίας αρχικά με τις εθελούσιες και πρόσφατα με τις αποσχίσεις έργων. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, τα εργατικά ατυχήματα, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τις αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες, το τεράστιο εργασιακό στρες, τις απολύσεις των φυλάκων με μορφή εξαναγκαστικής αποδοχής «προγράμματος αποζημίωσης» και άλλα που έρχονται. Αυτό το τοπίο εξηγεί την «συμμετοχή» που είχε ειδικά το τελευταίο πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Ταυτόχρονα όμως με τους συναδέλφους που φεύγουν, αποχωρούν σταδιακά έννοιες όπως συναδελφικότητα, αλληλεγγύη, συνδικαλισμός και έρχονται νέες αξίες με ονόματα όπως, η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας, το job rotation και job agility, τα job families, οι στόχοι, οι πιστοποιήσεις. Παράλληλα πολλαπλασιάζονται τα παράπονα πελατών, χειροτερεύουν οι δείκτες ποιότητας, η διοίκηση εκχωρεί συνεχώς υπηρεσιακό έργο στους εργολάβους, οι συνεχόμενες αναδιοργανώσεις και οι μετακομίσεις έχουν ζαλίσει τον κόσμο, ενώ η απειλή των θυγατρικών παγώνει το αίμα και του πιο καλόπιστου. 

Ποιοι θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της διοίκησης;  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα κουβαλάει και πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος. Νεποτισμός, αναξιοκρατία, παραγοντισμός, ρουσφέτι, ιδιοτέλεια, ανάθεση, έλλειψη οραματικών στόχων. Στην Αγωνιστική Συνεργασία πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει όταν έχει δομηθεί με ξεκάθαρους όρους. Φορείς της αλλαγής αυτής δεν μπορεί να είναι όσοι και όποιοι ενστερνίζονται ακόμα τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που οδήγησαν σε μια πορεία ανυποληψίας και διαρκούς ήττας την ΟΜΕ-ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. 

Καταθέτουμε πρόταση προγραμματικής συμπόρευσης σε συνδικαλιστικές δυνάμεις, αλλά κυρίως καταθέτουμε στους  συναδέλφους/συναδέλφισσες πρόταση διεξόδου από την κρίση. Μια τέτοια πρόταση μπορεί και πρέπει να επικεντρωθεί πάνω σε συγκεκριμένους εφικτούς και επιτεύξιμους στόχους, οι οποίοι είναι:

1.       Ομογενοποιημένη σύμβαση σε μισθούς (καταργώντας τα χαμηλά κλιμάκια που εισήχθησαν για τους νέους στη ΣΣΕ 2015) και θεσμικά για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο με αυξήσεις και με τριετή διάρκεια. Όπως σε όλο τον κόσμο είναι αυτονόητο πως δεν γίνονται απολύσεις σε κανένα εργαζόμενο  για οικονομοτεχνικούς λόγους μετά την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ για πειθαρχικά παραπτώματα υπάρχει το Πειθαρχικό Συμβούλιο οπότε η κατάργηση του άρθρου 13 (ΟΤΕ) και του άρθρου 16 (Cosmote) είναι και αυτή αυτονόητη καθώς είναι όργανα παράκαμψης της ΣΣΕ.
2.       Καμία απώλεια θεσμικής κατάκτησης.
3.       Μέτωπο για την  διεκδίκηση των θεσμικών και των άλλων απωλειών που απωλέσαμε αδίκως λόγω των Μνημονίων αν και ο Όμιλος ΟΤΕ ευημερούσε και υπερκερδοφορούσε.
4.       Μέτωπο κατά της εντατικοποίησης, της παραβίασης του ωραρίου, των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, και των κανονισμών υγείας και ασφάλειας.
5.       Μέτωπο για πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση δανεικής εργασίας, θεσμοθέτηση αξιοκρατικού τρόπου πρόσληψης. Συμφωνία για κοινά αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης, στον αντίποδα του σημερινού απαξιολογίου. 
Αυτές οι προτάσεις είναι φανερό πως δεν απευθύνεται στις δυνάμεις εκείνες που ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Ούτε βέβαια η πρόταση αυτή μπορεί να αναβαπτίσει όσους δεν έχουν αποδεδειγμένα τα εχέγγυα να την υπηρετήσουν.

Η Αγωνιστική Συνεργασία θα συνεχίσει να παλεύει στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για τη διεύρυνση των εργατικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, καθώς και για την δικαίωση των αγώνων των δυνάμεων του κόσμου της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online