Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας - Πρωτοβουλίας για την νέα εκχώρηση του 5% του ΟΤΕ στην DT

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργαζομένων ΟΤΕ

http://agonistiki-synergasia.blogspot.com



Αθήνα 29/6/2009
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει το εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό έγκλημα που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με την πώληση ενός νέου πακέτου μετοχών ύψους 5% στη D.T.
Είναι καθαρό ότι για άλλη μια φορά ο ΟΤΕ γίνεται ο χρηματοδότης της μαύρης τρύπας των δημοσίων ελλειμμάτων.
Είναι επίσης καθαρό ότι εκτός από αυτή καθ’ αυτή την πώληση η D.T. έχει ζητήσει ανταλλάγματα από την κυβέρνηση που έχουν να κάνουν με τη μείωση των θέσεων εργασίας και με την ακόμη περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Τέλος είναι καθαρό ότι αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια γενικότερη επίθεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι όλης της χώρας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης απειλούνται με απολύσεις και με μείωση μισθών και δικαιωμάτων ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιμετωπίζουν τη νέα εφεύρεση της μισθωτής εφεδρείας και στην Εμπορική Τράπεζα η εργοδοσία προωθεί 1.500 απολύσεις.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΟΤΕ δείχνει και αυτή τις διαθέσεις της να διευκολύνει τις κυβερνητικές επιλογές τόσο με τις απαράδεκτες έως παράνομες πρωτοβουλίες και αποφάσεις της, όσο και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν. Μέσα στην πληθώρα των θεμάτων που μας απασχολούν θα επιλέξουμε να αναφέρουμε ότι:
• Οι απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ έχουν ξεκινήσει από τη Ρουμανία όπου απολύονται 500 περίπου συνάδελφοι της ROM TELECOM. Οι απολύσεις στην COSMOTE συνεχίζονται.
• Οι εργασιακές και ασφαλιστικές διακρίσεις μεταξύ νέων και παλαιών συναδέλφων συνεχίζονται. Η ομηρία και η ανασφάλεια των συμβασιούχων διαιωνίζονται.
• Το αξιολόγιο, το πριμ, οι «έρευνες ικανοποίησης», και οι φήμες για νέες «εθελούσιες» αξιοποιούνται σαν εργαλεία άσκησης πίεσης σε ένα ήδη πιεσμένο προσωπικό.
• Η εντατικοποίηση της εργασίας στον όμιλο συνεχίζεται.
• Ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3655/08 αντί να λύσει έχει προσθέσει και νέα προβλήματα στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν είναι τώρα η ώρα της κριτικής που έχουμε να κάνουμε και εμείς και εσείς στις πράξεις και στις παραλείψεις των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ. Η μαζική συμμετοχή και η ενεργοποίηση των εργαζομένων στην κατεύθυνση της απόκρουσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, μπορεί να εγγυηθεί την πορεία προς ένα συνδικαλιστικό κίνημα με αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό.
Στη βάση της αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές, στη βάση της αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους όλης της χώρας που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική και στη βάση της διεκδίκησης όλων των προβλημάτων που μας απασχολούν σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στις κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΚΠ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ENIAIO ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Να στηρίξουμε το σωματείο μας

Αναδημοσίευση απο το blog του σωματείου εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ


Στα μέσα του Δεκέμβρη, τις «μέρες του Αλέξη» και λίγο πριν την επίθεση με βιτριόλι στη μετανάστρια συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, φοιτητές/τριες και πτυχιούχοι που εργαζόμαστε στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στην Αθήνα πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε ένα σωματείο που θα καλύπτει τις ανάγκες, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα των συμβασιούχων του οργανισμού και των θυγατρικών του.

Στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης που συγκρίνεται με αυτήν του 1929, τα πράγματα μέσα και έξω απ’τον ΟΤΕ δυσκολεύουν: όχι γι’ αυτούς που κέρδιζαν και πριν από την κρίση, αλλά για τους εργαζόμενους, κυρίως τους νεότερους, που μπήκαν στην «αγορά εργασίας» με περισσότερα προσόντα αλλά με λιγότερα δικαιώματα από τους παλιότερους. Κι αυτά, σε καιρό ανάπτυξης.

Μιλώντας ειδικότερα για τον ΟΤΕ, η παραχώρηση στην Deutche Telekom δε σήμανε γενικώς τη μεταβίβαση μιας εταιρείας σε «ξένα χέρια», αλλά σε ιδιώτες που λειτουργούν με αποκλειστική μέριμνα την αύξηση της κερδοφορίας, με το ελληνικό κράτος να παραιτείται οικειοθελώς από κάθε δυνατότητα να τους ελέγξει σε ό,τι αφορά είτε τα τιμολόγια, είτε τα δικαιώματα των εργαζομένων τους. Το ξεπούλημα στην Deutche Telekom ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας στρατηγικής ιδιωτικοποίησης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον: χάρη σ’ αυτή τη στρατηγική επιβλήθηκαν οι μη σταθερές (επισφαλείς) σχέσεις εργασίας και σήμερα προωθείται μέσω της ΟΤΕPLUS η ενοικίαση (!) εργαζομένων με λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερους μισθούς.

Είναι γι’ αυτούς (και όχι μόνο) τους λόγους που το επιχείρημα «γιατί να γραφτώ σε σωματείο, αφού θα δουλεύω μόνο ένα χρόνο», σήμερα μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου.

Να στηρίξουμε, Να στηρίξουμε, λοιπόν, το σωματείο μας και να απαιτήσουμε:

1 Όχι στη δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων: μετατροπή των θέσεων συμβασιούχων τηλεφωνητών σε θέσεις μόνιμου προσωπικού - άμεση ανανέωση της 12μηνης σύμβασης του "έκτακτου" προσωπικού - Να σταματήσει η ντροπή της ενοικίασης των εργαζομένων, το σύγχρονο δουλεμπόριο (βλ Oteplus, Hellascom)

2 Καθιέρωση του επιδόματος οθόνης 15% επί του μισθού για όλους τους εργαζομένους στα τηλεφωνικά κέντρα

3 Αμοιβή των "εκτάκτων" υπαλλήλων ανάλογη προς την αμοιβή των μονίμων υπαλλήλων της ΟΤΕ ΑΕ (αυτό το προβλέπει απευθείας η οδηγία 1999/70/ΕΚ και το ΠΔ 81/2003 όπως ισχύει)

4 Όχι στην δημιουργία εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων - Ενσωμάτωση των μπόνους στο μισθό

5 Καμία ανοχή σε αυθαίρετες μετακινήσεις και εκδικητικές μεταβολές ωραρίου

6 Διάλειμμα τουλάχιστον ένα τέταρτο ανά δίωρο, όπως προβλέπεται (Προεδρικό Διάταγμα 398/1994) και όπως έχουν εξασφαλίσει οι εργαζόμενοι

7 Να τηρείται η κείμενη νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς για τις φοιτητικές άδειες. Συγκεκριμένα: Οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων, οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή από το Δημόσιο εποπτευόμενων, να λαμβάνουν (πέραν της κανονικής άδειας αναψυχής) και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας 30 ημερών, συνεχόμενων ή διακεκομμένων κατ' έτος, για τη συμμετοχή τους στις εξετασεις (άρθρο 2 Ν. 1346/1983). Επίσης, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ 2004, να παίρνουν άδεια εξετάσεων ίση με 10 εργάσιμες ημέρες και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

8 Όχι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση- Να μην παραχωρηθεί στην Deutche Telekom επιπλέον 5% Ανάκτηση του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Δήλωση του Δημ. Στρατούλη σχετικά με την πώληση επιπλέον 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom

Σχετικά με την πώληση επιπλέον 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ, έκανε την εξής δήλωση:

Η κυβέρνηση, για να μπαλώσει τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα που έχουν προκαλέσει οι αντικοινωνικές και οικονομικά αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, θυσιάζει ακόμα ένα 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telecom, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο και στον έλεγχο του ΟΤΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού του ΟΤΕ στα γερμανικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησής του, που είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, και για τον επανέλεγχό του από το δημόσιο στα πλαίσια μιας προοδευτικής πολιτικής στροφής στην πορεία της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ ΟΜΕ-ΟΤΕ : Έλλειμμα Αξιοπιστίας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργαζομένων ΟΤΕ
http://agonistiki-synergasia.blogspot.com/

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Τις μέρες αυτές η DEUTCHE TELECOM διαπραγματεύεται την αγορά νέου πακέτου μετοχών από το ελληνικό δημόσιο και ξεκίνησε μαζικές απολύσεις στο κομμάτι του ΟΤΕ στη Ρουμανία δίνοντας μέρος του έργου της ROM TELECOM στην ERICSSON και απολύοντας 500 εργαζόμενους. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα απόπειρα της διοίκησης για μείωση των θέσεων εργασίας, τις απολύσεις που συνεχίζονται στην COSMOTE, τα προβλήματα που επέφερε στο ασφαλιστικό ο νέος ασφαλιστικός νόμος, το κόστος που επιφέρει στα ταμεία η νέα εθελούσια των 700, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση της εργασίας και βεβαίως οφείλουμε να προβάλλουμε το στρατηγικό μας στόχο για επαναφορά του ΟΤΕ στο Δημόσιο.
Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες θα περίμενε κανείς και κάτω από το μέγεθος των προβλημάτων μια άλλου είδους λειτουργία από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας η οποία σα βασικό της μέλημα θα έπρεπε να έχει την αξιοπιστία και το κύρος της και όχι τις κάθε είδους μικροπαραταξιακές, μικροκομματικές, ρουσφετολογικές και πελατειακές σκοπιμότητες. Δυστυχώς όμως με ευθύνη των δύο μεγάλων παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ το κύρος και η αξιοπιστία πάνε περίπατο. Θα αναφερθούμε σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά που συνέβησαν στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από τη συγκρότηση μέχρι σήμερα.

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστική Επιτροπή δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε όλες τις επαφές που θα έχει η Ομοσπονδία με τη διοίκηση. Η απάντηση που πήραμε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν ότι η Ομοσπονδία εκπροσωπείται μόνον από τον Πρόεδρο (ΠΑΣΚΕ) και το Γενικό Γραμματέα (ΔΑΚΕ). Για μας ο αποκλεισμός αυτός σημαίνει ότι δεν θέλουν στις επαφές αυτές τις φωνές που ενοχλούν.

Πρόσφατα έγινε η κλήρωση των συναδέλφων που θα πάρουν μέρος στις εκδρομές που διοργανώνει η Ομοσπονδία στην Ουγγαρία στην Κύπρο και στη Ρουμανία. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων τη λίστα με τα ονόματα των συναδέλφων που τελικά θα πάνε σ’ αυτές τις εκδρομές και αρνήθηκε να μας τις δώσει λέγοντας ότι η λίστα αυτή δεν θα δοθεί σε κανένα. Θέσαμε το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή λέγοντας ότι η λίστα των ατόμων που τελικά θα ταξιδέψουν πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια ώστε σε όλη τη διαδικασία να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος. Η απάντηση που πήραμε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν ότι καλύπτουν τις ενέργειες του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων ο οποίος αρνείται να δημοσιοποιήσει τη λίστα. Εμείς θεωρούμε ότι η απόκρυψη των στοιχείων αυτών γίνεται γιατί κάτι θέλουν να κρύψουν. Και αυτό που θέλουν να κρύψουν είναι το ότι η τελική λίστα δεν έχει καμία σχέση με τις διαδικασίες που ανακοινώσαμε στους συναδέλφους αλλά με τα ρουσφέτια τους.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Αυτές οι συμπεριφορές βυθίζουν ακόμη περισσότερο την Ομοσπονδία στο τέλμα της ανυποληψίας και της αναξιοπιστίας που έχει οδηγηθεί με προηγούμενες ενέργειες και πρακτικές των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ. Εμείς αυτές τις συμπεριφορές δεν τις υιοθετούμε και θα προσπαθήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε να τις αλλάξουμε.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση του Δημ. Στρατούλη σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση επιπλέον 5% των μετοχών του ΟΤΕ

Σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση επιπλέον 5% των μετοχών του ΟΤΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση αμετανόητη συνεχίζει τη συρρίκνωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ με την εκχώρηση επιπλέον 5% των μετοχών του στην Ντόιτσε Τέλεκομ ολοκληρώνοντας έτσι την εκχώρησή του στα γερμανικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ και ταυτόχρονα αγωνίζεται για την επανάκτηση του ελέγχου του από το δημόσιο στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής που θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών.

To Γραφείο Τύπου

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Συγκρότηση ΟΜΕ – ΟΤΕ - Συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι

του Γιάννη Δούκα μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Την Τρίτη 2/6/09 ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών θέλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

  1. Θεωρούμε ότι η σταθερή και ανυποχώρητη στάση που έδειξαν οι συνεργαζόμενες δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, της Ακομμάτιστης Ενότητας και της Πρωτοβουλίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στη μέγιστη δυνατή συναίνεση που επιτεύχθηκε.
  2. Αυτή τη σταθερότητά φρόντισαν να «τιμωρήσουν» η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ οι οποίες αλληλοψηφίστηκαν σε όλες τις πρώτες θέσεις αρνούμενες τη συνδικαλιστική πρακτική και δεοντολογία που τηρείται σε όλα τα επίπεδα. Από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και τα Εργατικά Κέντρα και μέχρι τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου μας η τρίτη δύναμη καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου ενώ στην ομοσπονδία του ΟΤΕ η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ θεωρούν ότι όλες οι πρώτες θέσεις είναι ιδιοκτησία τους. Μετά την εξέλιξη αυτή αρνούμενοι να μπούμε σε οποιοδήποτε παζάρι ή συναλλαγή δηλώσαμε ότι θα θέσουμε υποψηφιότητα σε όλες τις θέσεις αναπληρωτών χωρίς να μας ενδιαφέρει το τι θέση θα πάρουμε.
  3. Θεωρούμε τη στάση της ΔΑΚΕ έξω από κάθε συνδικαλιστική πρακτική και δεοντολογία και ταυτόχρονα αντικαταστατική. Η ΔΑΚΕ, η ΕΣΚ και η ΑΣΕ επέμειναν μέχρι τέλους στην αντιδημοκρατική αντίληψη ότι μπορούν να αφαιρέσουν από το συνδυασμό μας μία από τις δύο έδρες που δικαιούμαστε στην εκτελεστική επιτροπή με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και το καταστατικό. Κάτι τέτοιο το μόνο που θα κατάφερνε είναι να βάλει την ομοσπονδία σε περιπέτειες σε μια δύσκολη για τους εργαζόμενους περίοδο. Αν η ΔΑΚΕ κόπτονταν τόσο πολύ στο να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις στην εκτελεστική θα μπορούσε να παραχωρήσει μία έδρα από τις δικές της.
  4. Η ΠΑΣΚΕ, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή ακροβατούσε, μόλις στο παρά ένα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αντικαταστατική εκτροπή που επιδίωκαν η ΔΑΚΕ η ΕΣΚ και η ΑΣΕ.

Αυτά σε ότι αφορά τη συγκρότηση και είναι καιρός να ασχοληθούμε με όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν. Και δεν είναι λίγα. Τις μέρες αυτές η DEUTCHE TELECOM ξεκινά μαζικές απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ δίνοντας μέρος του έργου της ROM TELECOM στην ERICSSON και απολύοντας 500 εργαζόμενους. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα απόπειρα της διοίκησης για μείωση των θέσεων εργασίας, τις απολύσεις που συνεχίζονται στην COSMOTE, τα προβλήματα που επέφερε στο ασφαλιστικό ο νέος ασφαλιστικός νόμος, το κόστος που επιφέρει στα ταμεία η νέα εθελούσια των 700, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση της εργασίας και βεβαίως οφείλουμε να προβάλλουμε το στρατηγικό μας στόχο για επαναφορά του ΟΤΕ στο Δημόσιο. Στη βάση λοιπόν της αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών καλούμαστε όλοι να εργαστούμε από σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online