Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Έωλο το βέτο του ελληνικού δημοσίου για σημαντικές αποφάσεις στον ΟΤΕ υπό Deutsche Τelekom

Απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή
Έωλες αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις, που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ, ότι το ελληνικό δημόσιο θα διατηρούσε δικαιώματα βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κ.Τσαρλς ΜακΚρίβι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στα δικαιώματα βέτο του νόμου 3676/2008 που κυρώνει την συμφωνία πώλησης μετοχών του ΟΤΕ στην γερμανική εταιρεία Deutsche Telecom και ζητούσε από την Επιτροπή να αξιολογήσει αν τα δικαιώματα αρνησικυρίας του ελληνικού δημοσίου είναι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, τονίζει ότι: «για τα δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου στον OTE, όπως προβλέπονται στον νόμο 3676/2008, δηλαδή η διάλυση, η θέση σε εκκαθάριση και η συγχώνευση του ΟΤΕ καθώς και οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή εκχώρηση στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας …αποτελούν ήδη το αντικείμενο διαδικασίας προσφυγής για παράβαση κοινοτικού δικαίου της Επιτροπής κατά της Ελλάδας».

Στην συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος, αφού σημειώνει ότι «εξέτασε την απάντηση της Ελλάδας στην αιτιολογημένη γνώμη» καταλήγει ότι: «Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα του ζητήματος, η Επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες για τα δικαιώματα αρνησικυρίας όσον αφορά τη νομική φύση τους και το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο ασκούνται αυτά. Η Επιτροπή έλαβε τη νέα απάντηση των ελληνικών αρχών και επι του παρόντος την εξετάζει.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ν.Χουντής δήλωσε:

«Όπως προκύπτει από την απάντηση, η Κομισιόν αμφισβητεί τα δικαιώματα βέτο, που υποτίθεται ότι διασφάλιζε η κυβέρνηση της ΝΔ, πουλώντας τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Είναι σαφές ότι η ΝΔ όταν ψήφιζε την συμφωνία για την πώληση του ΟΤΕ γνώριζε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με την κοινοτική νομοθεσία αλλά το απέκρυβε για να χρυσώσει το χάπι του ξεπουλήματος της πιο κερδοφόρας και πιο σύγχρονης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης. Το ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε την διαδικασία ξεπουλήματος του ΟΤΕ εξαγγέλλει προεκλογικά ότι ως κυβέρνηση θα επιδιώξει ουσιαστικότερη συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ. Μπορεί να μας εξηγήσει πιο συγκεκριμένα πώς θα το πετύχει;»

To Γραφείο Τύπου

 

blogger templates | Make Money Online