Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αθήνα 15-6-2010

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η επίθεση στα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα δεν έχει σταματημό.

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις επιταγές του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ έφερε και ψήφισε στη Βουλή μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις όπως την αύξηση του ορίου των απολύσεων, τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής και το χειρότερο σε ότι αφορά αυτή την ενότητα την κατάργηση του κατώτατου μισθού και την παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προς όφελος των εργοδοτών.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση η εργοδοτική αδιαλλαξία μεγαλώνει και βλέπουμε το ΣΕΒ να μιλάει για τριετές πάγωμα των μισθών.

Την ίδια ώρα η επίθεση στο ασφαλιστικό εντείνεται. Κάθε μέρα που περνάει βγαίνει στην επιφάνεια όλο και κάτι χειρότερο και σε ότι αφορά το ύψος των συντάξεων και σε ότι αφορά τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης. Αυτά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα μιλάνε για σύνταξη μετά από σαράντα χρόνια δουλειάς, μιλάνε για ποσοστά αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνάνε το 50% και κυρίως μιλάνε για την κατάργηση από το 2015 της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση τελειώνει και περνάμε πλέον σε ατομικό κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα και ότι με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος θα υπάρξει δραστική μείωση των συντάξεων ακόμη και των τότε συνταξιούχων.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η διοίκηση του ΟΤΕ επιχειρεί κι’ αυτή να έχει τα δικά της οφέλη και μιλάει για τη με διάφορους τρόπους μείωση του εργατικού κόστους (πάγωμα της ωρίμανσης, μείωση επιδομάτων, μείωση αδειών ασθένειας, κατάργηση της υπερωρίας των οδηγών κ.α.) αλλά και για τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Με όχημα τα 7 project διεκδικεί δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών μέσα από την μείωση του δικού μας εισοδήματος. Ενώ το αμαρτωλό καθεστώς των προμηθειών παραμένει ανέγγιχτο και εξακολουθεί να παράγει σκάνδαλα, ενοχοποιείται ο δικός μας μισθός. Ενώ τα ακριβοπληρωμένα (και αναποτελεσματικά) Golden Boys κάνουν πάρτυ με σκανδαλώδεις αμοιβές, εισηγούνται περιορισμό των επιδομάτων και των θέσεων εργασίας μας. Εξακολουθούν να πετούν εκατομμύρια Ευρώ σε αμφιβόλου απόδοσης χορηγίες και πανάκριβα διαφημιστικά πακέτα. Ενώ παραδέχονται ότι για την πτώση της κερδοφορίας ενέχονται οι διεθνής οικονομική συγκυρία, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και οι παρεμβάσεις της ρυθμιστικής αρχής σε όφελος των ανταγωνιστών, επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων της συνέπειες της κρίσης τους.

Η ΟΜΕ – ΟΤΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει και να προασπίσει όλες τις θέσεις εργασίας, όλα τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ καθώς και την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Πέραν αυτών και με δεδομένο το ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αλλαγή της διοίκησης στον ΟΤΕ επαναδιατυπώνουμε για άλλη μια φορά την κάθετη διαφωνία μας με τη συμφωνία του δημοσίου με τη D. T. και επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την επαναφορά του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο.

· Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου - Deutsche Telekom στην κατεύθυνση της επαναφοράς του ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο.

· Απαιτούμε από την διοίκηση να σταματήσει την παρελκυστική τακτική της και να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

· Απαιτούμε την υπογραφή μιας ΣΣΕ που θα δίνει ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, θα καταργεί τις διακρίσεις σε βάρος των νέων και θα θεσμοθετεί την ισχύ ενός ΓΚΠ κοινά αποδεκτού για όλο το προσωπικό , θα αποκατασταθεί ένα μίνιμουμ κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης.

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι,

Κανένας να μη θεωρεί ότι θα πιάσει τους εργαζόμενους «στα μπάνια...!!!» και θα προωθήσει χωρίς κόστος και αντίδραση αντιλαϊκά μέτρα.

Να μην ελπίζουν ότι με το κύμα της ακατάσχετης φημολογίας θα καλλιεργήσουν κλίμα πανικού και προσμονής του λιγότερου κακού.

Εμείς απαντάμε :

Ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο, όσα ως εργαζόμενοι και πολίτες αυτής της χώρας μας ανήκουν. Εργασιακή ασφάλεια – Κοινωνική Ασφάλιση – Υγεία – Παιδεία – Μισθούς και Συντάξεις και πάνω απ΄όλα κανόνες δικαίου και ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.

Το επόμενο διάστημα παρ΄ότι ο καιρός θα είναι θερμός, το Κίνημα θα φέρει καύσωνα και θερμοπληξία σε όσους επιβουλεύονται τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και γενικά του Ελληνικού Λαού.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΕ – ΟΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτης Κούτρας                  Αντώνης Μπιρμπιλής

 

blogger templates | Make Money Online