Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 30-9-2010

Συνεδρίασε την Πέμπτη 30/92010 η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας με θέμα συζήτησης την εκτίμηση της κατάστασης μετά την απεργιακή κινητοποίηση της 29/9 και την προοπτική της κλιμάκωσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε η απεργιακή κινητοποίηση κινήθηκε σε αρκετά υψηλά ποσοστά. Δεν έλειψε βέβαια – παρά τη σοβαρότητα των προβλημάτων – και η απεργοσπασία. Εμείς χαιρετίζουμε όλους τους απεργούς συναδέλφους μας και θεωρούμε ότι μόνο με τη μαζική μας συμμετοχή μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης της διοίκησης και της D.T.
Στη συνεδρίαση αυτή της εκτελεστικής καταθέσαμε την άποψη ότι όλα τα θέματα που μας απασχολούν είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε συντονισμό με όλους τους άλλους χώρους που έχουν ανάλογα προβλήματα. Ταυτόχρονα κάθε μέρα φαίνεται να βγαίνει και κάτι καινούριο. Σήμερα είχαμε τη διαρροή του προεδρικού διατάγματος για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Σ’ αυτό μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι στον ΟΜΕΔ θα μπορούν πλέον να προσφεύγουν και οι εργοδότες και το όποιο θετικό αποτέλεσμα που θα φέρει αυτή η διαδικασία θα μπορεί η εργοδοσία να το προσβάλει στα δικαστήρια. Μπαίνει λοιπόν ένα λιθαράκι ακόμη στην προοπτική της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να συντονίσουμε τα βήματά μας με όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνεχίζουν να αντιστέκονται στο μνημόνιο και στις κυβερνητικές επιλογές. Θεωρούμε ότι προξένησαν τεράστια ζημιά οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ που προανήγγειλε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων για το μνημόνιο, που είπε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις απέναντι στο μνημόνιο και που στη συνέχεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να ισχύσουν μισθοί ακόμη και κάτω από τους κατώτερους. Κόντρα σ’ αυτές τις λογικές εμείς πιστεύουμε ότι η λύση και η διέξοδος θα προέλθει μέσα από τη μαζική αντίδραση, αντίσταση και τέλος ανατροπή του μνημονίου σε συνδυασμό με την εφαρμογή εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι τις αγορές, τους τοκογλύφους και τα κέρδη της εργοδοσίας. Έτσι κατά τη γνώμη μας η ΟΜΕ – ΟΤΕ πρέπει να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να συντονίσει όλες τις κινητοποιήσεις όλων των κλάδων που έχουν πρόβλημα και αν δεν το κάνει μπορούμε εμείς να βρεθούμε μαζί τους. Και δεν υπάρχει κανείς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τη γλυτώνει. Όλες τις ΔΕΚΟ τις έχει πιάσει η μείωση των μισθών ενώ οι συγκοινωνίες με πρώτο τον ΟΣΕ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Οι συνάδελφοι στον ΟΣΕ απειλούνται με κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει, απειλούνται με την πλήρη κατάργηση των κανονισμών εργασίας και ωραρίου και βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με την προοπτική της απόλυσης. Δεν είναι πολύ μακριά η πιθανότητα οι πιέσεις τις οποίες ασκούν οι Γερμανοί μέτοχοι να έχουν αποτέλεσμα και να περάσει μια τροπολογία για τον ΟΤΕ σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο και να ψαχνόμαστε. Εκτός από τις ΔΕΚΟ υπάρχουν οι κινητοποιήσεις που συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ με την οποία επίσης θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να βρεθούμε έστω και μόνο με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 7/10 ημέρα κατά την οποία έχει και 24ωρη απεργία.
Αυτές τις απόψεις δεν φαίνεται να τις συμμερίζεται η πλειοψηφία της διοίκησης της ομοσπονδίας και αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι η εκ νέου προσπάθεια συνάντησης με εκπροσώπους των Βασικών Μετόχων και η επιδίωξη ενημέρωσης των μελών του Δ.Σ. ΟΤΕ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων παραπέμφθηκε στο Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 7-10-2010. Εμείς όπως προαναφέραμε είπαμε ότι θα έπρεπε στις 7/10 να συμμετάσχουμε με κάποιο τρόπο στην κινητοποίηση. Η επιμονή μας να αλλάξει τουλάχιστον η ημερομηνία του συμβουλίου ώστε να μπορέσει όποιος θέλει να πάει στη συγκέντρωση δεν είχε αποτέλεσμα.
Γιάννης Δούκας

 

blogger templates | Make Money Online