Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ για τις Απολύσεις στην Cosmote και την περικοπή μισθών στον ΟΤΕ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2011


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η διοίκηση του ΟΤΕ και η Deutsche Telekom αξιοποιώντας το άγριο εργασιακό περιβάλλον που επέβαλε η κυβέρνηση των εντολοδόχων της τρόικας, προσπαθούν να πάρουν από τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ όσα μπορούν παραπάνω από όσα καταχτήσαμε με τους αγώνες μας.
Η διοίκηση του ΟΤΕ εξήγγειλε 120 απολύσεις στην COSMOTE. Η αναλγησία της διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις στην COSMOTE δεν έχει προηγούμενο. Η COSMOTE – όπως λένε – είναι το στολίδι του ομίλου, είναι μια εταιρεία πρότυπο, είναι η εταιρεία που έχει μισθολογικό κόστος από τα μικρότερα σε όλο τον κόσμο, είναι η εταιρεία στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τσαμάζ αναδείχθηκε ως ο καλύτερος manager το 2010.
Με πολύτιμο συμπαραστάτη της την κυβέρνηση, επιχειρεί να αξιοποιήσει την επιστολή του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου που ζητά από τους διοικητές των ΔΕΚΟ, εισηγμένων και μη, κερδοφόρων και ζημιογόνων, να μειώσουν τους μισθούς μας επικαλούμενη την κρίση, το διεθνές περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα. Έτσι σήμερα εξήγγειλε την αύξηση των ωρών εργασίας όλου του προσωπικού, την κατάργηση επιδομάτων που έχουν χορηγηθεί με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την κατάργηση των δρομολογίων των λεωφορείων από και προς το διοικητικό μέγαρο. (δείτε εδώ την σχετική επιστολή της διοίκησης)
Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ για τη χρήση του 2010. Μετά τη δημοσιοποίησή τους ο κοινός τόπος όλων των δημοσιευμάτων είναι η μόνιμη επωδός «πρέπει να μειωθεί το εργασιακό κόστος !!».
Υπερτόνισαν τη μείωση των κερδών και τη συνεχιζόμενη διαρροή πελατών στους ανταγωνιστές. Εμείς διαβάζοντας με άλλο μάτι τα αποτελέσματα αναρωτιόμαστε: Μήπως η μείωση του τζίρου μόλις κατά 8% σε μια εποχή που χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν είναι μάλλον καλό αποτέλεσμα; Και πάντως σαφώς καλύτερο από τα 582 εκατ. € ζημιές της Deutsche Telekom το δ΄ τρίμηνο του 2010;
Όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα οι απολύσεις δείχνουν ότι το μόνο πράγμα που απασχολεί τη διοίκηση είναι η με τον οποιοδήποτε τρόπο αύξηση των κερδών της Deutsche Telekom και η τρομοκράτηση των εργαζόμενων σε όλο τον όμιλο.

Η διοίκηση του ΟΤΕ έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και το συνδικαλιστικό τους κίνημα θα αντιδράσουν με όλους τους τρόπους για να αποτρέψουν τις απολύσεις, για να μην αυξηθούν οι ώρες εργασίας και για να προασπίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που πάνε να καταργήσουν.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή στην κινητοποίηση της 23ης Φλεβάρη εκτός από το ηχηρό μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση και την τρόικα στέλνει μήνυμα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες για κλιμάκωση του αγώνα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, προκειμένου ο αγώνας να είναι νικηφόρος τόσο για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ όσο και για όλους τους άλλους. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα επιτακτικό κάτω από τις νέες αντεργατικές εξαγγελίες του τέταρτου μνημονίου, για νέα επίθεση στις συμβάσεις, στους μισθούς, και στις συντάξεις αλλά και εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε. Ε. στις 25 Μάρτη στην οποία θα επιχειρηθεί η Συνταγματοποίηση του συμφώνου ανταγωνιστικότητας της ΜΕΡΚΕΛ.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ


Διαβάστε περισσότερα...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ 120 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ COSMOTE!


O ΟΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΕΚΟ!

Η ελεγχόμενη από την Deutsche Telekom Διοίκηση του ΟΤΕ κάλεσε σήμερα το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της Cosmote και του απέδωσε ένα χονδροειδές αντεργατικό τελεσίγραφο:  Ή δεχόσαστε αυξημένες αποζημιώσεις για την απόλυση 120 εργαζομένων της COSMOTE ή θα προχωρήσουμε μονομερώς στην απόλυση των 120 μέσω ομαδικών απολύσεων.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ επικαλέστηκε ως πρόφαση για τις απολύσεις το κλείσιμο τομέων και δραστηριοτήτων της COSMOTE, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια «πλεονάζον» προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι η αντεργατική και άκρως κυνική αυτή κίνηση της Διοίκησης του ΟΤΕ εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για μεγάλη αυθαίρετη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ.

Με τέτοιου είδους αυθαίρετες απολύσεις η Διοίκηση του ΟΤΕ πάει να γίνει το όχημα για να ανοίξει ο δρόμος των μαζικών απολύσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, στις μεγάλες επιχειρήσεις κα ιδιαίτερα στις νυν Δημόσιες επιχειρήσεις!

Αναμένονται εύλογες και ισχυρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ σε αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΡΤΗ


Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ στα πλαίσια των επιλογών τους για ανατροπή, περιορισμό και κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και των δανειστών, κορυφώνει την επίθεση της ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.
Συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ένταση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προωθεί μέσα από το 4ο μνημόνιο νέες περικοπές στους μισθούς στον ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα, στις συντάξεις, ιδιαίτερα τις επικουρικές, στο θεσμό των Βαρέων και ανθυγιεινών, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις ενώ ταυτόχρονα ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά τις Δημόσιες επιχειρήσεις και τη Δημόσια περιουσία.
Ταυτόχρονα σε επίπεδο ΕΕ προωθείται το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με στόχο να τεθούν στο γύψο τα δικαιώματα και οι ζωές των εργαζομένων για πολλές δεκαετίες.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Γενική Απεργία στις 23 Φλεβάρη, με τη μαζική συμμετοχή και τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, υπήρξε ένα θετικό βήμα αντίστασης και ελπίδας για τους εργαζόμενους.
Η Γενική Απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις, παρά τον αυταρχισμό και τα κατασταλτικά μέτρα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να τις αποδυναμώσει, έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και έστειλε μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.
Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, είναι ανάγκη να αφουγκραστούν τις διαθέσεις των εργαζομένων, να συνεχίσουν και να οργανώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Στα πλαίσια αυτά η Αυτόνομη Παρέμβαση προτείνει στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις την κήρυξη νέας Γενικής Απεργίας στις 17 Μάρτη μπροστά και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ταυτόχρονα προτείνουμε τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ να πάρουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διαδήλωσης στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Ο Αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ με στόχο να αποκρουστούν τα αντεργατικά μέτρα που πλήττουν δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί με στόχο την ανατροπή τους.
28-2-2011

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

23 Φλεβάρη 2011 - Όλοι στους Δρόμους

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ!
ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ!

Αθήνα:   Συγκέντρωση 11:00 πμ πεδίον Άρεως
Θεσ/νίκη:  Συγκέντρωση 10:30 πμ ΕΚΘ


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 17 Φεβρουαρίου 2011


Η διοίκηση του ΟΤΕ κάλεσε την ομοσπονδία την Πέμπτη 17/2/2011 προκειμένου να ενημερώσει για ένα πρόγραμμα κινήτρων αποχώρησης για το 2011. Τα ποσά στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω είναι μικτά και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο φορολογούνται με αυξημένο φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι καθαρά είναι περίπου τα μισά. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αφορά συναδέλφους:
1. που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και συνεχίζουν να εργάζονται στον ΟΤΕ. Για την κατηγορία αυτή ο ΟΤΕ προτίθεται να δώσει 20.000 € εφ’ όσον συνταξιοδοτηθούν την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος και 15.000 € εφ’ όσον συνταξιοδοτηθούν εντός του 2011.
2. που έχουν προϋπηρεσία εκτός ΟΤΕ. Για την κατηγορία αυτή ο ΟΤΕ προτίθεται να δώσει 2.000 € για κάθε τρίμηνο προϋπηρεσίας και μέχρι 12 τρίμηνα δηλαδή έως 24.000 €.
3. που έχουν δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών χρόνων. Η προϋπηρεσία του στρατού μπορεί να εξαγορασθεί σε ηλικία 58 ετών. Για τους μετά το 1983 ασφαλισμένους ο νόμος δίνει το δικαίωμα εξαγοράς τεσσάρων πλασματικών χρόνων (ανεργία, σπουδές κλπ). Για τις περιπτώσεις αυτές ο ΟΤΕ αναλαμβάνει να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό για αναγνώριση με την προϋπόθεση ότι αυτός που θα κάνει χρήση του δικαιώματος θα συνταξιοδοτηθεί εντός του 2011.
4. που ανήκουν σε παραπάνω από μία από τις παραπάνω κατηγορίες με ανώτατο όμως όριο για τον ΟΤΕ τα 25.000 €.
Συνάδελφοι όπως αντιλαμβάνεσθε το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε πολύ λίγους συναδέλφους. Απευθύνεται σ’ αυτούς που έχουν ήδη αποκτήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ή χωρίς προϋπηρεσία εκτός ΟΤΕ και στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν σαν κίνητρο αποχώρησης 10.000 € καθαρά και σε κάποιους ακόμη που κάνοντας χρήση των πλασματικών χρόνων συμπληρώνουν φέτος προϋποθέσεις άμεσης λήψης σύνταξης. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κατά κανόνα άνδρες άνω των 58 ετών με προϋπηρεσία γύρω στα 33 χρόνια ώστε με την εξαγορά του στρατού να δικαιούνται φέτος σύνταξη και σε γυναίκες με ανήλικο παιδί οι οποίες με τα έτη εξαγοράς έχουν συνολικά 25 ώστε να συνταξιοδοτηθούν με όρους ΤΑΠ – ΟΤΕ ή 5.500 ημέρες ασφάλισης ώστε να συνταξιοδοτηθούν με όρους ΙΚΑ. Οι περιπτώσεις αυτές των γυναικών απαιτούν να υπάρχει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (52 για πλήρη ΤΑΠ – ΟΤΕ, 57 για πλήρη και 52 για μειωμένη ΙΚΑ).
Με βάση τα παραπάνω αλλά/και κυρίως με βάση τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι καλό είναι η υπόθεση των κινήτρων να τελειώσει εδώ και να μην αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον των συναδέλφων.
Μπροστά μας έχουμε τη μεγάλη Πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 23/2/2011 και θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα να είναι σταθμός. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή πρέπει να ξεπεράσει αυτές της 5/5/2010 και της 15/12/2010. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία θα σπρώξει και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαλαν πλάτη ή έστω ανέχθηκαν τις κυβερνητικές επιλογές. Η κυβέρνηση, η τρόικα και η εργοδοσία δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς. Μετά από όλα όσα πήραν το 2010 θέλουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, θέλουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία σε ωράρια και εργασιακές σχέσεις, θέλουν να χτυπήσουν κι’ άλλο τις συλλογικές συμβάσεις, θέλουν να αυξήσουν κι’ άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (μόλις χθες όλες οι πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ψήφισαν για σύνταξη στα 67), θέλουν να μειώσουν κι’ άλλο τις συντάξεις, θέλουν να κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις, θέλουν τέλος να θεσπιστεί η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού μέσα στα Συντάγματα των χωρών της Ευρώπης.
Από κοντά και η διοίκηση του ΟΤΕ η οποία δεν παύει να υπενθυμίζει ότι θα επιχειρήσει με όλους τους τρόπους να παρέμβει στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων του ωραρίου και των μισθών μας. Σ’ αυτό το μήκος κύματος εκπέμπει τόσο η Deutsche Telecom όσο και η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής πλευράς δεν παύουν να μιλάνε για την επιδίωξή τους για μείωση των θέσεων εργασίας και για μείωση των αποδοχών μας και ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή που έστειλε ζητάει να γίνουν μισθολογικές περικοπές.
Εμείς θα επαναλάβουμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και η επίθεση που δέχεται ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν συντονιστούμε όλοι μαζί. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο που βάζει στο γύψο τις συλλογικές συμβάσεις ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου των απολύσεων και τη μείωση της αποζημίωσης ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο για μειώσεις μισθών στο δημόσιο ψηφίστηκε. Το νομοσχέδιο … ψηφίστηκε. Απέναντι σε όλα αυτά έγιναν αγώνες και συνεχίζουν να γίνονται. Πιστεύουμε όμως ότι η κάθε ομοσπονδία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει. Πιστεύουμε ακόμη ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με αποκλεισμούς και με ιδεολογικούς απομονωτισμούς. Για μας τη διέξοδο θα τη δώσει μόνο ο συντονισμός και ένα κοινό μέτωπο όλων αυτών που πλήττονται κάθε μέρα και περισσότερο από την κυβερνητική πολιτική. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε είναι η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μετώπου αντίστασης στις πολιτικές αυτές και της προβολής μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Με βάση αυτά καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε ενεργά στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΣΣΕ: Υπό την Δαμόκλειο σπάθη Κυβέρνησης, Τρόικας & Deutsche Telekom

ΣΣΕ: Υπό την Δαμόκλειο σπάθη Κυβέρνησης, Τρόικας & Deutsche Telekom
Η διαδικασία υπογραφής Συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ ήταν πάντοτε μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Για πρώτη φορά όμως πέρασε ολόκληρος χρόνος χωρίς να υπογραφεί ΣΣΕ και η προοπτική να τελειώσει σύντομα και χωρίς αβαρίες αυτή η διελκυστίνδα ολοένα και απομακρύνεται. Η πολιτική και οικονομική συγκυρία είναι γνωστή σε όλους μας. Είναι επίσης γνωστό ότι με συντονισμένο τρόπο, η τρόικα και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της, εξαπέλυσαν την πιο άγρια επίθεση που έγινε ποτέ κατά του κόσμου της εργασίας, με αφορμή το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Χρησιμοποίησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να ψηφίσουν το μνημόνιο της υποταγής και της υποδούλωσης του λαού και της χώρας, μαζί με μια σειρά νόμους που ακυρώνουν όλο το κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε μεταπολεμικά, όλες τις λαϊκές κατακτήσεις, όλο το εργατικό δίκαιο. Στο στόχαστρό τους οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί μας, οι συντάξεις μας, η δημόσια περιουσία, οι κοινωνικές υποδομές, η δημόσια υγεία και παιδεία, οι δημοκρατικές ελευθερίες. Με την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσαν συνεπικουρούμενοι από τα καθεστωτικά ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν στο συλλογικό υποσυνείδητο ένα αίσθημα ενοχής για την υποτιθέμενη ευημερία στην οποία οι Νεοέλληνες είμαστε βουτηγμένοι!
Ευθύνες κατά τη γνώμη μας για τις εξελίξεις αυτές υπάρχουν στη συμπεριφορά του προέδρου και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Σε πολλές φάσεις της επίθεσης που δεχθήκαμε ως εργαζόμενοι, ο πρόεδρος πρωτίστως αλλά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «μας άδειασαν». Όταν έπρεπε να κεφαλαιοποιήσουν την επιτυχία απεργιακών κινητοποιήσεων σαν της 5 Μάη και της 15 Δεκέμβρη και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, λειτούργησαν πυροσβεστικά καλλιεργώντας την επανάπαυση και τον εφησυχασμό. Με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι «δεν θα πραγματοποιηθούν στο ορατό μέλλον γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις», και ότι «Το Μνημόνιο είναι μια τετελεσμένη υπόθεση, εναλλακτικές λύσεις, δεν φαίνεται να υπάρχουν» έριξε «λευκή πετσέτα» στο ρινγκ και καταδίκασε σε αδράνεια και παθητικότητα ένα ούτως η άλλως συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Με αποκορύφωμα τις μυστικές διαπραγματεύσεις του με τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπέσκαψε το κύρος, την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική δύναμη όχι μόνο τη δική του αλλά και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος.
Αυτό ακριβώς το σκηνικό που στήθηκε, ήταν παραπάνω από προφανές πως κάθε εργοδότης θα προσπαθούσε να το αξιοποιήσει για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του, να μειώσει το εργατικό κόστος, να πάρει πίσω κατακτήσεις που σε ένα μακρινό και νικηφόρο για τους εργαζόμενους παρελθόν αναγκάστηκε να παραχωρήσει. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο εργοδότης είναι η γερμανική Deutsche Telekom που αντιλαμβάνεται ότι έχει επενδύσει σε κάποια χώρα - μπανανία και απαιτεί από τους ιθαγενείς να υποκλιθούν στις απαιτήσεις της. Έγινε καθαρό εξαρχής ότι η διοίκηση, τόσο η προηγούμενη του αλήστου μνήμης κ. Βουρλούμη, όσο και η σημερινή υπό τον κ. Τσαμάζ, μέσα από συνεχείς υπαναχωρήσεις και παλινωδίες ευτελίζουν την διαδικασία και αλλάζουν συνεχώς την ατζέντα, προβάλλοντας διαρκώς νέες απαιτήσεις. Η εργοδοτική πλευρά αποθρασύνθηκε εντελώς μετά το «δώρο» που πήρε από τον Υπουργό οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου , την επιστολή δηλαδή, με την οποία ζητάει να εφαρμοστούν και σε μας ανάλογες περικοπές με αυτές που επιβλήθηκαν στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Δυστυχώς σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ μπήκε στην διαδικασία να συζητά την παραχώρηση κάποιων, έστω μικρών, από τα αιτήματα της διοίκησης, ανοίγοντάς της την όρεξη. Να θυμίσουμε ότι το «διεκδικητικό πλαίσιο» της διοίκησης περιλαμβάνει: μηδενικές αυξήσεις για το 2011 και το 2012, πάγωμα της ωρίμανσης (κλιμάκια και χρονοεπίδομα) για 2011 και 2012, εφαρμογή και στον ΟΤΕ της υπερεργασίας και κατάργηση της μισής ώρας υπερωρίας των οδηγών. Εκτός απ’ αυτά στις τελευταίες συναντήσεις εμμέσως πλην σαφώς έβαλαν θέμα και για το λογαριασμό νεότητας, ενώ δήλωσαν με σαφήνεια ότι θα περικόψουν κάθε δαπάνη που έχει δοθεί στους εργαζόμενους με διευθυντικό δικαίωμα και δεν απορρέει ως υποχρέωσή τους από συλλογική σύμβαση.
Η Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ δήλωσε από την πρώτη μέρα των συνομιλιών ότι δεν συμφωνεί στην υπογραφή ΣΣΕ που θα παραχωρεί κεκτημένα. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπούμε στην διαδικασία να παραχωρήσουμε δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες. Αντίθετα διεκδικούμε μια ΣΣΕ που θα «σπάει» το μνημόνιο! Έστω λίγο, αλλά να το σπάει. Οι διαβεβαιώσεις «ότι το μισθολόγιο είναι κόκκινη γραμμή» δεν μας αρκούν. Κόκκινη γραμμή πρέπει να είναι όλο το σύστημα αμοιβών, περιλαμβανομένων του μισθού, των επιδομάτων, των ωριμάνσεων κλπ. Η τελευταία θέση που εξέφρασε η Ομοσπονδία με την οποία δεν δέχεται να παραχωρήσει τίποτε και διεκδικεί αυξήσεις για όλο το προσωπικό μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Η αντίληψη που καλλιεργήθηκε όμως το προηγούμενο διάστημα και που υπαινίσσεται σε γενικές γραμμές ότι κάποια από τα αιτήματα της διοίκησης είναι «λογικά», ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψιν μας την συγκυρία και να επιδείξουμε «ρεαλισμό», ζημίωσαν δυστυχώς την διαπραγματευτική μας θέση και έβαλαν σε δοκιμασία την ενότητα των εργαζομένων. Όσοι κατ’ επάγγελμα «ρεαλιστές» έθεταν το δίλημμα «υπογραφή ΣΣΕ έστω και με μείωση μισθών, επιδομάτων και κατακτήσεων ή νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση» δεν γνωρίζουν τίποτα από την διεθνή εμπειρία, όπου κάποια εργοδοτικά συνδικάτα αφού υπέγραψαν μειώσεις μισθών προκειμένου να διασώσουν θέσεις εργασίας, δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν τις απολύσεις. Ακόμα δεν εξηγούν γιατί αν ένα συνδικάτο επιλέξει να συμβασιοποιήσει το μνημόνιο και να δώσει στην εργοδοσία ότι ζητάει, γιατί αυτό θα αποτρέψει την κυβέρνηση να πάρει άλλα τόσα με μια νομοθετική ρύθμιση; Εκτός και αν εκτιμούν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φιλολαϊκό και φιλεργατικό προσανατολισμό! Αλλά αυτό είναι απλώς ένα κακόγουστο ανέκδοτο!
Ατυχώς επί ένα ολόκληρο χρόνο δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ για κάτι που για μας είναι αυτονόητο! Κανένας μόνος του δεν θα καταφέρει να βγει κερδισμένος από αυτήν την κρίση. Κανένα συνδικάτο, πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο, καμιά ομοσπονδία, δεν θα καταφέρει να αποκρούσει αποτελεσματικά την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, τρόικας & εργοδοτών, χωρίς την μαζική και αγωνιστική συμπόρευσή του με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται σε όμορους εργασιακούς χώρους. Ατυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας σε επίπεδο συνομοσπονδιών με ευθύνη των παρατάξεων του δικομματισμού και του ΠΑΜΕ, βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες του κινήματος αλλά και τις διαθέσεις των εργαζομένων. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση μεταξύ των εργαζομένων και ο συντονισμός των συνδικάτων ιδίως εκείνων που κατά περίπτωση βρίσκονται στο στόχαστρο. Απαιτείται η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης απέναντι στο μνημόνιο, στις πολιτικές που πηγάζουν απ’ αυτό και η προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και θα αυξήσουν τα κέρδη τους. 


Από την σελίδα της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ στο περιοδικό "Οθόνη" που κυκλοφορεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τρόικα-Κυβέρνηση: Αδίστακτο δίδυμο για το ξεπούλημα της χώρας και την εξαθλίωση των εργαζομένων

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
14/2/2011
Το, χωρίς όρια δισταγμούς και ηθικούς φραγμούς, νεοφιλελεύθερο δίδυμο που έχουν συγκροτήσει η τρόικα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει ακάθεκτο το καταστροφικό του έργο.
Το σχέδιο της βίαιας και σε μεγάλη κλιμακα αναδιανομής του πλούτου σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος της κοινωνίας, ανακοινώθηκε με ωμό και χυδαίο τρόπο το Σαββατοκύριακο.
Η τρόικα ως πραγματική κυβέρνηση αυτού του τόπου, ανακοίνωσε τη μαζική εκποίηση όλης σχεδόν της δημόσιας περιουσίας κάνοντας διεθνείς και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές και εργολάβους να τρίβουν τα χέρια τους, αφού θα αποκτήσουν «κοψοχρονιά» την περιουσία του ελληνικού λαού.
Η δε εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, αφού προηγουμένως είχε αποδεχτεί το σύνολο των απαιτήσεων του Κεφαλαίου και των δανειστών συνυπογράφοντας το 4ο Μνημόνιο, θυμήθηκε ξαφνικά μέσα στη νύχτα να «τραβήξει το αυτί» των τροικανών για «απαράδεκτη συμπεριφορά», νομίζοντας ότι απευθύνεται σε μια «αφελή» κοινωνία.
Ταυτόχρονα όμως, η τρόικα ανακοίνωσε επιπρόσθετα τη συνέχιση της αφαίμαξης της κοινωνίας με νέα εισπρακτικά μέτρα και νέες δραματικές περικοπές μισθών και δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ανήγγειλε την ολοκλήρωση της γενίκευσης του εργασιακού μεσαίωνα με την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την εκτεταμένη εφαρμογή των ατομικών συμφωνιών.
Για τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και την κοινωνία, υπάρχει ένα και μοναδικό χρέος: αυτό του ΑΓΩΝΑ. Ενός αγώνα με ενότητα, διάρκεια και επιμονή. Ενός αγώνα που θα συνδέσει το επιμέρους με το γενικό και θα οδηγήσει στις προϋποθέσεις για τη συνολική απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και το νεοφιλελεύθερο καταστροφικό σχέδιο.
Η Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 23ης Φλεβάρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πολιτικό γεγονός, που θα σηματοδοτήσει προοδευτικές, για τον τόπο και την κοινωνία, εξελίξεις.

Ολόκληρη η Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης σε μορφή word

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 10 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδρίασε την Πέμπτη 10/2/2011 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας με θέματα συζήτησης την πορεία της συλλογικής σύμβασης και την απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 23/2/2011.

Στο θέμα της συλλογικής σύμβασης δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με τη διοίκηση να εμμένει στις απαιτήσεις της για πάγωμα των ωριμάνσεων για δύο χρόνια, για θεσμοθέτηση και στον ΟΤΕ καθεστώτος υπερεργασίας αντί για υπερωρία και για κατάργηση του μισάωρου των οδηγών. Παράλληλα σε μια επίδειξη ισχύος κυκλοφόρησε εγκύκλιο προς όλο το προσωπικό με το οποίο ανακοινώνει την απόφαση του Δ.Σ. με την οποία εξουσιοδότησε το διευθύνοντα σύμβουλο να περικόψει όποιες παροχές έχουν δοθεί με μονομερή απόφαση της διοίκησης. Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε αναφερθεί ότι θα το επιχειρήσουν ανεξάρτητα από την πορεία της συλλογικής σύμβασης. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η διοίκηση χρησιμοποιώντας τη γενικότερη πολιτική κατάσταση σκληραίνει τη στάση της και επιχειρεί με τον οποιοδήποτε τρόπο να πάρει πίσω κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών. Η επιδίωξη αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει ότι και να γίνει. Και είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δίνοντας ενδεχομένως κάτι γλυτώνουμε τα χειρότερα. Η όποια ενδοτική στάση αυτό που θα έχει σαν αποτέλεσμα είναι να τους ανοίξει την όρεξη. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι η συσπείρωση όλων για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε κάτω από τη λογική του δεν δίνουμε τίποτε, δεν συμβασιοποιούμε το μνημόνιο και διεκδικούμε να σπάσει. Έστω λίγο. Αλλά να σπάσει.

Σε ότι αφορά την απεργία για τις 23 Φλεβάρη θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σταθμός. Αν μεταφερθούμε ένα χρόνο πίσω θα θυμηθούμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό μας έλεγαν για το πιστόλι που θα όπλιζαν ενάντια στους κερδοσκόπους, στους τοκογλύφους και στα spreads. Το πιστόλι αυτό πέρυσι στις 25 Μάρτη μας είπαν ότι το όπλισαν όμως τελικά αντί να σημαδέψουν αυτούς που λέγανε το βάλανε στο δικό μας το κεφάλι και μας σημαδεύουν ακόμη. Φέτος μας λένε ότι στις 25 Μάρτη στη νέα σύνοδο κορυφής επιδιώκεται από Γαλλία, Γερμανία και όχι μόνο να οπλίσουν κάτι βαρύτερο από το περυσινό πιστόλι. Αυτό που πάνε να θεσμοθετήσουνε στη νέα σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συνταγματοποίηση της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ για να μεγαλώσει το πακέτο του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης και να μεγαλώσει ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα υποχρεωθούν όλες οι χώρες να περάσουν στα Συντάγματά τους ρυθμίσεις που δεν θα τους επιτρέπουν να ξεφύγουν από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Μιλάμε δηλαδή για διαρκή επιτήρηση και λεηλασία των κοινωνικών δομών, κατακτήσεων και δικαιωμάτων τόσο του Λαού μας όσο και των υπόλοιπων Λαών της Ευρώπης. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεφεύγει από τα δικά μας γεωγραφικά όρια. Αυτό που δεν κατάφεραν μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες επιβολής ενός νεοφιλελεύθερου Ευρωσυντάγματος όταν ο καπιταλισμός ήταν στην ακμή του επιχειρούν να το κάνουν τώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Γυρίζοντας πίσω στα δικά μας θα πρέπει να πούμε ότι η απεργία αυτή θα πρέπει να είναι σταθμός και να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης, διεκδίκησης και επαναφοράς όλων αυτών που μας πήρανε τον προηγούμενο χρόνο. Τον προηγούμενο χρόνο μειώσανε μισθούς, μειώσανε συντάξεις, αύξησαν το όριο των απολύσεων, μείωσαν την αποζημίωση λόγω απόλυσης, κατεδάφισαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, κατήργησαν συλλογικές συμβάσεις και χτύπησαν το σκληρό πυρήνα του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν ισχύει πλέον για όλους. Τα ελάχιστα δηλαδή όρια που επιβαλλόταν να πληρώσει ο εργοδότης στο μισθωτό έπαψαν να ισχύουν για όλους. Το δίκαιο που υπήρχε και που όριζε ότι μεταξύ κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων υπερισχύει αυτή που είναι ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο έπαψε να ισχύει. Μπήκαν στη ζωή μας οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις τύπου ΝΕΟΓΑΛ με τις οποίες μπορεί να υπογραφεί σύμβαση που θα προβλέπει μικρότερες αμοιβές από ότι προβλέπουν οι κλαδικές. Τέλος το μαξιλάρι του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που υπήρχε για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν μπορούσαν να πιέσουν τον εργοδότη τους υπονομεύθηκε. Αναλυτικά για το θέμα των συμβάσεων μπορείτε να διαβάσατε στο άρθρο μας πατώντας εδώ. Όλα αυτά και στο βαθμό που θα υλοποιηθούν θα αποβούν μοιραία ακόμη και για την ύπαρξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Πέρα απ’ αυτά υπάρχει το ζήτημα της υποβάθμισης των παροχών υγείας με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, η συνεχιζόμενη επίθεση στα δικαιώματα των συναδέλφων στις συγκοινωνίες, η αναμενόμενη επίθεση στις επικουρικές συντάξεις και για να μην ξεχνιόμαστε οι βλέψεις των γερμανών μετόχων για μείωση των αποδοχών μας, η επιστολή Παπακωνσταντίνου που ζητάει μείωση των αποδοχών μας και η διοίκηση του ΟΤΕ που θα επιχειρήσει αυτά να τα κάνει πράξη. Κλείνουμε με κάτι που έχουμε ξαναπεί. Μακριά από μας οι λογικές που πάνε να περάσουνε ώστε να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, ο τεχνικός απέναντι στο διοικητικό και το αντίθετο, ο νέος απέναντι στον παλαιότερο, αυτός που έχει ένα μισθό εναντίον αυτού που έχει μεγαλύτερο, ο άνεργος εναντίον αυτού που έχει δουλειά. Μακριά από μας οι λογικές των «προνομίων» και των ρετιρέ Τα ρετιρέ είναι κατειλημμένα από άλλους. Εμείς μένουμε στους παρακάτω ορόφους. Άρση αδικιών σημαίνει αυτοί που μένουν στο υπόγειο να βοηθηθούν ώστε ν’ ανέβουν. Η κυβέρνηση όμως, η τρόικα και η εργοδοσία θέλουν να μας στριμώξουν όλους στο υπόγειο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ''Οι εργασιακές σχέσεις στην εποχή του μνημονίου''


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Αυτόνομη Παρέμβαση στα πλαίσια ενημέρωσης των μελών και των φίλων της διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η κρίση, το μνημόνιο και οι επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο συνδικαλιστικό κίνημα».
Ομιλητές:
Καζάκος Άρις, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για Σ.Σ.Ε. και ΟΜΕΔ».
Κουζής Γιάννης, Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «Το νέο εργασιακό τοπίο με αφορμή το Μνημόνιο».
Καλύβης Αλέκος, Πρώην Αν. Πρόεδρος ΓΣΕΕ, «Για μια νέα στρατηγική των Συνδικάτων».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Γαβρίλης, Γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΠΑΡΚ,
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10
την Τετάρτη 9/2/2011 και ώρα 5 το απόγευμα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 4 Φεβρουαρίου 2011

Την Παρασκευή 4/2/2011 η ΟΜΕ – ΟΤΕ πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στην πτέρυγα της διοίκησης του οργανισμού στο 13ο όροφο του διοικητικού μεγάρου. Η ενέργεια αυτή έγινε προκειμένου για άλλη μια φορά να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της διοίκησης για περικοπές στα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα και για να επαναλάβουμε την απαίτησή μας για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μετά την τελευταία συνάντηση με τη διοίκηση η ΟΜΕ – ΟΤΕ απέσυρε όλες τις άλλες ενδιάμεσες προτάσεις που είχε καταθέσει και διεκδικεί αυξήσεις για όλο το προσωπικό, θέση που μας βρήκε σύμφωνους. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του οργανισμού συνεχίζει να σκληραίνει τη στάση της και αυτή τη φορά με εσωτερική ενημέρωση προς όλο το προσωπικό ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε ότι χρησιμοποιούμε βία και ότι οι μέθοδοί μας είναι αναχρονιστικές. Ας είναι, δεν πειράζει. Ένας παλιός αγωνιστής έλεγε ότι όταν δέχεσαι επίθεση είσαι σε καλό δρόμο. Αν σε χτυπάνε στην πλάτη ν’ αρχίσεις να ψάχνεσαι.

Η διοίκηση λοιπόν συνεχίζει να σκληραίνει τη στάση της. Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία. Έχει από τη μια μεριά τους Γερμανούς μετόχους που πιέζουν για τη μείωση των μισθών μας, τη μείωση των θέσεων εργασίας μας και την αύξηση των κερδών τους. Έχει όμως από την άλλη και την κυβέρνηση και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον. Έχει σύμμαχο την επιστολή του Υπουργού οικονομικών που ζητάει να γίνουν και σε μας ανάλογες περικοπές μ’ αυτές που έγιναν στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ο ίδιος Υπουργός πρόσφατα απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι και δίκαιο. Αφού δηλαδή έγιναν περικοπές στο δημόσιο τομέα το δίκαιο κατ’ αυτόν είναι αυτό να επεκταθεί και σε επιχειρήσεις σαν τον ΟΤΕ. Και οι συζητήσεις δε σταματάνε εκεί αλλά τα παπαγαλάκια άρχισαν να μιλάνε πάλι για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Οι συζητήσεις αυτές εντείνονται καθημερινά και όσο περισσότερο πλησιάζουμε στο Μάρτιο που θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, μεγαλώνουν. Θα πρέπει συνάδελφοι να γνωρίζουμε ότι τέτοιες συζητήσεις και επιθέσεις θα δεχόμαστε πάντα πριν την εκταμίευση της κάθε δόσης. Πριν την κάθε δόση θα έρχονται οι ελεγκτές της τρόικας και η κυβέρνηση θα «διαπραγματεύεται» μαζί τους και θα φοβόμαστε να ανοίξουμε την τηλεόραση και να ακούσουμε ειδήσεις. Η διοίκηση έχει σύμμαχο το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, τις πολιτικές μείωσης των μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις επιθέσεις που δέχονται σήμερα οι συνάδελφοί μας στις συγκοινωνίες. Εμείς από την άλλη πλευρά εκτός απ’ αυτά και εκτός από την επίθεση που δεχθήκαμε στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στο καθεστώς των συμβάσεων και σε τόσα άλλα τη χρονιά που πέρασε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά από άλλα που καθημερινά προστίθενται στην ατζέντα. Σήμερα προωθείται το πολυνομοσχέδιο για την υγεία το οποίο ενοποιεί και υποβαθμίζει τις παροχές στο χώρο της υγείας σε τέσσερεις μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ,
τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη ενοποίηση θα φέρει και το δικό μας ταμείο υγείας το ΤΑΥΤΕΚΩ σε μια ανάλογη κατάσταση. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή με αναλογιστικές μελέτες της κατάστασης στα επικουρικά ταμεία και μόλις ετοιμαστούν οι μελέτες θα πραγματοποιηθεί η επίθεση και στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια ώρα η ανεργία τραβάει την ανηφόρα, σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν και από ένα άνεργο, όλοι βλέπουμε στις γειτονιές μας τα μαγαζιά να κλείνουν και όλοι βλέπουμε ότι στη νέα γενιά θα κληροδοτήσουμε ένα κόσμο πολύ χειρότερο απ’ αυτόν που παραλάβαμε απ’ τους προηγούμενους.

Συνάδελφοι υπάρχουν ίσως πολλοί οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις για τις μορφές κινητοποιήσεων που χρησιμοποιούνται και έχουν και πολλές κριτικές παρατηρήσεις και για την ομοσπονδία και για παρατάξεις και ενδεχομένως και για μας. Έχουμε άλλωστε κι’ εμείς τις δικές μας. Θα πρέπει όμως να συνομολογήσουμε ότι η κάθε κινητοποίηση μικρή ή μεγάλη,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,κάτι έχει να δώσει. Σήμερα επιλέχτηκε αυτή η μορφή. Τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει η διοίκηση θα υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

Μαζί με την αντιπαράθεση με τη διοίκηση έχουμε και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την τρόικα για όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν ανοίξει. Για όλα λοιπόν αυτά είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη η συμμετοχή όλων στην απεργία στις 23/2/2011 που έχουν εξαγγείλει και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι μόνο ο συντονισμός και η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης εργαζομένων,ανέργων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας θα μπορέσει να βάλει ένα φρένο σ’ αυτές τις πολιτικές και να επιβάλλει την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Τέλος μακριά από μας οι λογικές του κοινωνικού αυτοματισμού που προωθούνται όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από διάφορα άλλα κέντρα. Μακριά από μας οι λογικές που πάνε να περάσουνε ώστε να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, ο τεχνικός απέναντι στο διοικητικό και το αντίθετο, ο νέος απέναντι στον παλαιότερο, αυτός που έχει ένα μισθό εναντίον αυτού που έχει μεγαλύτερο, ο άνεργος εναντίον αυτού που έχει δουλειά. Μακριά από μας οι λογικές των «προνομίων» και των ρετιρέ. Τα ρετιρέ είναι κατειλημμένα από άλλους. Εμείς μένουμε στους παρακάτω ορόφους. Άρση αδικιών σημαίνει αυτοί που μένουν στο υπόγειο να βοηθηθούν ώστε ν’ ανέβουν. Η κυβέρνηση όμως, η τρόικα και η εργοδοσία θέλουν να μας στριμώξουν όλους στο υπόγειο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κατάληψη - διαμαρτυρία των εργαζομένων στα γραφεία της Διοίκησης ΟΤΕ

Διαβάστε εδώ το Δελτίο τύπου της ΟΜΕ-ΟΤΕ σχετικά με την συμβολική «κατάληψη – διαμαρτυρία» στην πτέρυγα της Διοίκησης και στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ.

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς της διοίκησης του ΟΤΕ προς το προσωπικό  για το ίδιο θέμα.

Δείτε εδώ την απάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην επιστολή της διοίκησης.

Δείτε το βίντεο με την δήλωση του Προέδρου Παν. Κούτρα  και του Γεν. Γραμματέα Αντ. Μπιρμιλή



Και εδώ την δήλωση του Γιάννη Δούκα μέλους ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ  



Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δικό μας Χρέος ο Αγώνας



23 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Εργαζόμενοι εργαζόμενες άνεργοι, νέοι και νέες
Η καταστροφική πολιτική του μνημονίου και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με τρομερές συνέπειες για τους εργαζόμενους τη χώρα όχι μόνο συνεχίζεται και διευρύνεται.
Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθούν οι Τράπεζες και οι πολυεθνικές και εφαρμόζουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στις Βρυξέλλες έχουν μοναδικό στόχο την αύξηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των δανειστών και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η συνταγματοποίηση του ύψους του χρέους και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών βάζουν στο γύψο τα εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μόνιμη λιτότητα, οδηγούν σε διάλυση τις κοινωνικές υπηρεσίες της υγείας της παιδείας της ασφάλισης..
Στα πλαίσια αυτά το κεφάλαιο και οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν κοινές ρυθμίσεις για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε όλη την Ευρώπη, μόνιμη λιτότητα με πάγωμα και μειώσεις μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των κοινωνικών παροχών ενώ ταυτόχρονα προωθούν νέα φορολογικά προνόμια για τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.
Στη χώρα μας η Κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως «επιτυχία» τις παραπάνω επιλογές και την επαναγορά του χρέους. Αποσιωπά το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του χρέους που προωθεί γίνεται με τους όρους που θέτει το κεφάλαιο και οι δανειστές, Αρνείται να διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας οδηγώντας τη χώρα σε μόνιμη εξάρτηση για πολλές δεκαετίες..
Στη χώρα μας βέβαια αυτή η καταστροφική πολιτική έχει ξεκινήσει με την υπογραφή των μνημονίων που οδήγησαν στην δραματική μείωση των μισθών τις μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό, στο ξεχαρβάλωμα των συλλογικών συμβάσεων, στην κατάργηση κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων. Η αποδοχή αυτών των νέων μέτρων που προωθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας και αποδέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα την οδηγήσει στην πλήρη περιθωριοποίηση και την ουσιαστική χρεοκοπία.
Η απόφαση αυτή βέβαια θα συνδυαστεί με νέα καταστροφικά μέτρα για τους εργαζόμενους που θα οδηγήσουν της εργατική τάξη και το λαό στην απόλυτη φτώχια. Οδηγούμαστε λοιπόν σε μια κοινωνία φτώχιας και εξαθλίωσης αντίστοιχη με αυτές του τρίτου κόσμου.
Για μια ακόμα φορά πρέπει να πούμε καθαρά ότι το χρέος αυτό δεν είναι δικό μας. Διοχετεύτηκε στις τσέπες των επιχειρήσεων και των μεγαλοεργολάβων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την SIEMENS.
Απαιτείται λοιπόν ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης σε αυτές τις επιλογές για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυτό το χρέος και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών που οδηγούν στην πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος.
Η Γενική Απεργία στις 23 Φλεβάρη πρέπει να αποτελέσει ένα σταθμό στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και των νέων κυβερνητικών σχεδιασμών. Είναι ευθύνη των συνδικάτων αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά να κάνει δική του υπόθεση αυτή την απεργία.
Στις 23 Φλεβάρη πρέπει να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα και να ζωντανέψουν οι πλατείας με τη συμμετοχή όλων μας στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online