Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Αυγούστου 2011

 Κατεβάστε το κείμενο σε pdf


Στοχευμένη οικειοθελής απόλυση και δύο χρόνια μισθωτή εφεδρεία
τα εκβιαστικά διλήμματα της διοίκησης του ΟΤΕ

Η συνάντηση της ομοσπονδίας με την αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΟΤΕ στις 29/8/2011 είχε δύο μέρη. Το πρώτο είχε να κάνει με την «αιτιολόγηση» από πλευράς της διοίκησης για το κλείσιμο των 77 καταστημάτων και των 61 σημείων εξυπηρέτησης και το δεύτερο με τις θέσεις και προτάσεις για το προσωπικό που υπηρετεί στα καταστήματα που κλείνουν.
Σε ότι αφορά την αιτιολόγηση η διοίκηση υποστηρίζει ότι η απόφασή της αυτή και η επιλογή των καταστημάτων που κλείνουν λήφθηκε κατά βάση με κριτήρια τα οποία σχετίζονται με χαμηλή παραγωγικότητα, με μη επίτευξη στόχων και με τις ανάγκες σε προσωπικό που έχουν αυτά που παραμένουν και που θα καλυφθούν απ’ αυτούς που εργάζονται σήμερα σε όσα κλείνουν. Η άποψη βέβαια αυτή ακόμη και με τη δική τους λογική δεν παίρνει υπ’ όψη μια σειρά από άλλους παράγοντες. Υπάρχουν καταστήματα που το κλείσιμό τους δεν υπακούει ούτε καν στους δικούς τους κανόνες περί κίνησης ή κερδοφορίας και υπάρχουν και καταστήματα με μικρή κίνηση λόγω του ότι την περιοχή την έχουν σαρώσει άλλοι πάροχοι. Το κλείσιμο των καταστημάτων σε τέτοιες περιοχές σημαίνει ότι επί της ουσίας παραιτούμαστε από την επιδίωξη επαναφοράς αυτών των συνδρομητών στον ΟΤΕ. Πιστεύει άραγε η διοίκηση ότι για τη συνεχιζόμενη μείωση των συνδρομητών του ΟΤΕ κατά χιλιάδες μηνιαίως φταίνε τα καταστήματα και οι συνάδελφοι που εργάζονται σ’ αυτά; Αν ναι ας το πουν και σε μας. Αν όμως όχι ας μας εξηγήσουν τι ενέργειες έχουν κάνει ως νέα διοίκηση ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη εύνοια προς τους παρόχους απ’ όπου κι’ αν προέρχεται. Για μας ο λόγος που κλείνουν τα καταστήματα έχει να κάνει με την εκφρασμένη επιδίωξη για μείωση του μισθολογικού κόστους και εκεί εντάσσουν και το ζήτημα των καταστημάτων όπως θα δούμε και με τις θέσεις που εξέφρασαν για το τι θα γίνει με το προσωπικό που περισσεύει από τα καταστήματα που θα κλείσουν.
Σε ότι αφορά το προσωπικό που υπηρετεί στα καταστήματα που κλείνουν η διοίκηση έχει τρεις «προτάσεις».  Η πρώτη είναι η μετάθεση στη βάση του κανονισμού μεταθετότητας. Εργαζόμενοι που έχουν τρία παιδιά και πάνω ηλικίας κάτω των 24 ετών προβλέπεται να μετατεθούν στο πλησιέστερο ΤΕΚ και αν υπηρετούν σε νησί που δεν υπάρχει άλλο κατάστημα στην οικεία τεχνική περιοχή. Στην οικεία τεχνική περιοχή επίσης προβλέπεται να μετατεθούν άτομα με αναπηρία άνω του 40% και τυχόν υπηρετούντες τεχνικοί, καθαρίστριες και εργάτες. Από όσους υπηρετούν σήμερα προβλέπεται οι 92 να μετακινηθούν εντός της ίδιας έδρας, οι 61 σε απόσταση από δέκα έως εξήντα χιλιόμετρα, οι 75 από εξήντα χιλιόμετρα και πάνω και οι 50 από κάποιο νησί σε άλλο ή από νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δύο άλλες προτάσεις έχουν να κάνουν με αυτό που σε προηγούμενα σημειώματά μας έχουμε γράψει για εκβιαστικά διλήμματα. Μας λέει λοιπόν με τη δεύτερη «πρότασή» της ότι αντί της μετάθεσης προτείνω ένα χρηματικό  πακέτο σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Μιλάμε δηλαδή για μια στοχευμένη εθελούσια. Το ύψος του ποσού έχει να κάνει με τα χρόνια υπηρεσίας και με την οικογενειακή κατάσταση του καθένα. Όποιος κάνει ενδεχομένως χρήση του πακέτου αυτού θα πρέπει να ξέρει ότι θα συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου και ξεχνάει το τι ίσχυε γι’ αυτόν μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι ή θα συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους ή αν βρουν αλλού δουλειά θα συνταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια δουλειάς και ηλικία άνω των 60 ετών. Η πρόταση αυτή απευθύνεται σε 186 συναδέλφους που σκοπεύουν να μεταθέσουν σε άλλη έδρα απ’ αυτήν που εργάζονται σήμερα. Η τελευταία «πρόταση» της διοίκησης απευθύνεται σε 125 συναδέλφους τους οποίους σκοπεύει να μεταθέσει από νησί ή από την Ηπειρωτική Ελλάδα σε απόσταση άνω των 60 χιλιομέτρων. Η πρόταση λέει αντί της μετάθεσης πάρτε από ένα έως δύο χρόνια ειδική άδεια, για το χρόνο αυτό θα παίρνετε το 50% του μισθού σας και μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού θα πάτε στην υπηρεσία που έχετε μετατεθεί. Προτείνει δηλαδή μια άλλη μορφή μισθωτής εφεδρείας.
Όπως αρχικά αναφέραμε η διοίκηση το θέμα του κλεισίματος των καταστημάτων και το τι θα γίνει με το προσωπικό το εντάσσει στην επιδίωξή της για μείωση του προσωπικού, για μείωση του εργατικού κόστους και αυτό το στόχο υπηρετούν όλες οι «προτάσεις». Η άποψη για στοχευμένη εθελούσια δεν είναι καινούρια. Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ότι το επιδιώκει, εμείς το έχουμε γράψει και πολλοί μας έλεγαν ότι παραπληροφορούμε ή ότι λέμε παραμύθια.  Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και γίνεται πράξη. Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι η διοίκηση ήθελε να τρέξει και στον ΟΤΕ ένα παρόμοιο πρόγραμμα με αυτό των απολύσεων στην COSMOTE. Για τους νέους είχαν πει τότε. Τώρα επιχειρούν να το τρέξουν για παλαιούς και νέους, για μόνιμους και αορίστου χρόνου. Μαζί με τη στοχευμένη εθελούσια κόλλησε και η δεύτερη πρόταση για άδεια με τις μισές αποδοχές με τις όποιες αρνητικές συνέπειες για όποιον ενδεχομένως κάτω από την απειλή του ξεσπιτώματος κάνει χρήση. Και θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι επιδιώξεις αυτές δεν σταματάνε εδώ και μόνο στο προσωπικό των εμπορικών καταστημάτων. Οι ίδιες θα επανέλθουν σε σύντομο διάστημα γιατί αντίστοιχα ζητήματα στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και για το λοιπό διοικητικό προσωπικό και για το τεχνικό προσωπικό.
Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος, υπάρχει δυνατότητα αποτροπής του κλεισίματος των καταστημάτων. Οι αρνητικές συνέπειες του κλεισίματος είναι και για τους εργαζόμενους και για την επιχείρηση. Η αποχώρηση του ΟΤΕ από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας πρέπει να αναδειχθεί και στην κοινωνία και σ’ αυτούς τους ίδιους τους μετόχους με πρώτη την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ως μέτοχος έστω της μειοψηφίας οφείλει να πάρει θέση για το θέμα. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε την  αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων στους συναδέλφους στην περίπτωση υλοποίησης της απόφασης και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να αποφευχθούν μεταθέσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοντωτικές. Με την υπάρχουσα τεχνολογία σήμερα τέτοιες λύσεις είναι εφικτές. Δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα να χειρίζεται κάποιος μία θέση CALL CENTER από οπουδήποτε. Θα επαναλάβουμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε να απολύσει, ούτε να ξεσπιτώσει όλους αυτούς που υπηρέτησαν τον ΟΤΕ για δεκαετίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Με βάση αυτές τις σκέψεις θα προσέλθουμε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας που θα γίνει την Τρίτη 30/8 και θα επαναλάβουμε τις προτάσεις που καταθέσαμε μόλις την περασμένη Τρίτη 24/8 και τις οποίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.


 

blogger templates | Make Money Online