Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 26 Σεπτεμβρίου 2011


Η συμφωνία ΟΜΕ – ΟΤΕ και διοίκησης εγκρίθηκε
τα προβλήματα μας καλούνε στους δρόμους και στις πλατείες
 
Στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας που έγινε τη Δευτέρα 26/9/2011 ενέκρινε πλειοψηφικά την εξουσιοδότηση για υπογραφή της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας με τη διοίκηση του ΟΤΕ για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.

Με τη συμφωνία αυτή το Δ.Σ. δέχθηκε την κυρίαρχη ιδεολογία της εργοδοσίας που μας λέει μειώστε τους μισθούς σας για να σώσετε τις θέσεις εργασίας, μειώστε τους μισθούς σας για να μπορέσει η εταιρεία να μειώσει το κόστος της και να πουλήσει φθηνότερα.
Λίγες μόνο μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη οι ίδιες δυνάμεις που σήμερα υποστηρίζουν τη συμφωνία δεν έμπαιναν σ’ αυτές τις λογικές.
Η συμφωνία αυτή όπως έχουμε ξαναπεί είναι η φυσική συνέχεια της τρομοκρατίας που ασκείται από πέρυσι το Μάρτιο από την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι η άμεση συνέχεια της ενδοτικής πρακτικής που έχει δείξει το ίδιο διάστημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι η άμεση συνέχεια των ατέλειωτων συζητήσεων που έκανε η ομοσπονδία πάνω στις θέσεις και προτάσεις της διοίκησης, Μια πρακτική που οδήγησε τους συναδέλφους στην ηττοπάθεια και έτοιμους να δεχθούν το λεγόμενο μικρότερο κακό.
Οι παρενέργειες αυτής της συμφωνίας δεν είναι όλες άμεσα ορατές. Κατ’ αρχήν η διαφωνία και η διαμάχη που είχαμε με τη διοίκηση για τη μονομερή απόφαση για την αύξηση των ωρών εργασίας μπαίνει στο ψυγείο. Υπάρχει το αυταπόδεικτο της μείωσης των μισθών. Υπάρχει το επίσης αυταπόδεικτο της μείωσης των συντάξεων και του εφάπαξ του ταμείου σε όσους βγουν στη σύνταξη παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις υπάρξουν. Υπάρχει το θέμα της μείωσης των εισφορών στο ΤΑΠ – ΟΤΕ η οποία συμβαίνει σε μια περίοδο που εκτός των άλλων το ΤΑΠ – ΟΤΕ βάλλεται περισσότερο από την κυβέρνηση. Υπάρχει τέλος το θέμα της μείωσης του μέσου τακτικού μισθού με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι χορηγίες του λογαριασμού νεότητας.
Το βαρύ πυροβολικό της επιχειρηματολογίας αυτών που συμφώνησαν είναι η  δέσμευση για τις θέσεις εργασίας και τη μη επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Εμείς όχι μόνο δεν μηδενίζουμε τη δέσμευση αυτή αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι στο μέλλον θα τη χρησιμοποιήσουμε. Παράλληλα όμως πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε μια εποχή όπου απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι η μονιμότητα των οποίων προστατεύεται από το Σύνταγμα. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί διάφοροι νόμοι οι οποίοι καταργούν όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο νόμος που κατάργησε το δικό μας ΓΚΠ. Ένας άλλος είναι αυτός που κατάργησε όλες τις συμβάσεις στις συγκοινωνίες.
Συνάδελφοι η ομοσπονδία δίνει το σήμα της εργασιακής ειρήνης σε μια περίοδο που τόσο στον ΟΤΕ όσο και εκτός ΟΤΕ υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά και μεγάλα ζητήματα.
Στον ΟΤΕ ξεκινάει το ξεσπίτωμα των συναδέλφων που περισσεύουν από τα καταστήματα που κλείνουν καθώς και τα προγράμματα εξόδου ή εργασιακής εφεδρείας. Λίγο αργότερα έρχεται το σπαστό ωράριο. Το θέμα του λογαριασμού νεότητας παραμένει ανοιχτό και τέλος η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης έρχεται με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εκτός ΟΤΕ για να ξεκινήσουμε από τα χθεσινά ο αυταρχισμός και η αστυνομική βία εντείνονται. Μπορείτε να δείτε στη σημερινή ελευθεροτυπία τον αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ηλία Βρεττάκο να έχει πίσω του τα ΜΑΤ και να κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί με ζωγραφισμένο τον τρόμο στο πρόσωπό του. Οι τελευταίες ανακοινώσεις μιλάνε για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για δεκάδες χιλιάδες εφεδρείες, τα πρώτα ραβασάκια της εφορίας έχουν έρθει, τα επόμενα είναι στο δρόμο και οι συντάξεις δέχονται νέες μειώσεις.
Γι’ αυτά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει δύο απεργίες. Η μία πανελλαδική πανεργατική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τις 18/10 και η άλλη για το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις 5/10. Εμείς τον ΟΤΕ τον θεωρούμε ακόμη ΔΕΚΟ και με την έννοια αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην απεργία της 5/10 και για όλα τα γενικότερα ζητήματα και δείχνοντας την αλληλεγγύη μας σ’ αυτούς που απειλούνται με απόλυση.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία εμείς θα την καταψηφίσουμε. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό θεωρούμε ότι κάποια θέματα που είχαν τεθεί όπως η μείωση του κόστους του ανώτατου management, η μείωση των θέσεων ευθύνης, η μείωση των συμβούλων, η μείωση των εργολαβιών, η μείωση των επιδομάτων ευθύνης και η μείωση των διαφημιστικών πακέτων πρέπει να προχωρήσουν. Με δεδομένο ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το λογαριασμό νεότητας θεωρούμε ότι η πρόταση που κατατέθηκε είναι μακράν των δυνατοτήτων και των προσδοκιών των συναδέλφων. Σε κάθε περίπτωση νομίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να παίρνονται οι χορηγίες σε περισσότερες των δύο δόσεων που ισχύει σήμερα προκειμένου να οφείλεται λιγότερος φόρος.

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες και την αποχώρησή μας από τη διαπραγματευτική ομάδα. Συνάδελφοι σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων εμείς συμμετείχαμε και θεωρούσαμε υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε όλους για το τι λέγεται για τι συζητιέται στις συναντήσεις. Για την πρακτική μας αυτή δεχθήκαμε επανειλημμένα κριτικές παρατηρήσεις ότι δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις αλλά πρέπει να τηρείται σιγή ιχθύος. Κάπως έτσι έγινε στο τέλος όταν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ μας είπαν ότι δεν μας δίνουν το κείμενο το οποίο έχουν επεξεργαστεί και σκόπευαν να καταθέσουν στη διαπραγμάτευση. Εκτός από τη συμπεριφορά της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είχαμε και τους γιαλαντζί αριστερούς της ΑΣΕ οι οποίοι βγάλανε τη χολή τους και ρίξανε τη λάσπη τους.  Εμείς θεωρούμε πρώτον ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις θέσεις των οργάνων, κάτι που δεν έγινε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεύτερον ότι οι όποιες θέσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις κατατίθενται πρέπει να γίνονται κτήμα όλων και τρίτον ότι δεν μπορεί κανείς που σέβεται τον εαυτό του, αυτούς που τον εξέλεξαν αλλά και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική ομάδα χωρίς να έχει πλήρη γνώση των θέσεων που θα κατατεθούν είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί.

Η συμφωνία εγκρίθηκε τα προβλήματα όμως παραμένουν. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντί σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τους μισθούς μας, τη δουλειά μας, τα δικαιώματά μας και εν τέλει όλα αυτά που με αγώνες εμείς ή κάποιοι άλλοι πριν από μας κέρδισαν τον προηγούμενο αιώνα..
Σήμερα απειλούνται όλοι. Με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με μειώσεις συντάξεων, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, με επιβολή φορομπηχτικών μέτρων με με με… Σήμερα επιβάλλεται η δημιουργία αυτού του μετώπου για το οποίο κάποιοι μιλάμε εδώ και πολλούς μήνες. Ενός μετώπου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι πλήττονται. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, η νεολαία, όλοι. Ενός μετώπου που θα αμφισβητήσει ότι το χρέος είναι του Ελληνικού Λαού, θα αντισταθεί στη συνεχιζόμενη λαίλαπα και θα προβάλλει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

 

blogger templates | Make Money Online