Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εκδήλωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά



Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά
Τετάρτη 30 Απρίλη 2014 στις 7 μ.μ. 
στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Γ Σεπτεμβρίου 110 Αθήνα

 «Από το Σικάγο μέχρι σήμερα - Η ιστορία του εργατικού κινήματος»

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διοργανώνει εκδήλωση για τους αγώνες της εργατικής τάξης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
·   Προβολή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ από τους αγώνες του εργατικού κινήματος τον εικοστό αιώνα.
· Ομιλία για την ιστορική διαδρομή του εργατικού κινήματος και τη σύνδεσή του με τους αγώνες του σήμερα από το Δημήτρη Κατσορίδα, επιστημονικό συνεργάτη ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
·   Προβολή video από τους αγώνες των εργαζομένων τα 4 χρόνια του μνημονίου στην Ελλάδα.
· Ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά με την συνάδελφο ηθοποιό Σέβη Στάικου και τον μουσικό  Αλέξανδρο Πισκιούλη (κιθάρα- φωνή).

Διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΤΑ: 1η MAH ΑΠΕΡΓΙΑ - Mε τους αγώνες γράφουμε ιστορία

ΜΕΤΑ: 1η MAH ΑΠΕΡΓΙΑ 

 Mε τους αγώνες γράφουμε ιστορία

ΣΙΚΑΓΟ 1Η ΜΑΗ 1886



350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια απεργούν και 100.000 εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε μια μαχητική πορεία διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας της εργατικής τάξης απέναντι στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου έχει αρχίσει, θα είναι μακρύς, σκληρός και ανυποχώρητος.
Ενάμιση αιώνα ζωής μετρούν οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η άδεια μητρότητας, η άδεια, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο, δεν χαρίστηκαν, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του εργατικού κινήματος. 
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων. Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, υπερασπιζόμε νοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ τιμούμε τους αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο και ίδρυσαν τα συνδικάτα, εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων.
Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αρμόζει, με ΑΠΕΡΓΙΑ, συνεχίζοντας την ανειρήνευτη πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου που συνεχίζεται σκληρή και ανελέητη.
Τέρμα στις θυσίες των εργαζομένων. Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι. Να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές της λιτότητας.
ΑΘΗΝΑ 1Η ΜΑΗ 2014
128 χρόνια ΜΕΤΑ, οι εργαζόμενοι ζουν την βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, να μηδενίσει το κοντέρ των κατακτήσεων και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Ο καπιταλισμός, με τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια, χτίζει τη γη της επαγγελίας για τους εργοδότες και ανοίγει τις πύλες της κόλασης για τους εργαζόμενους.
Όλη η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη ζώνη φτηνής, ευέλικτης, ενοικιαζόμενης στρατιάς ανθρώπων, χωρίς δικαιώματα. Βάζουν στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση, σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στο δικαίωμα της απεργίας, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συνδικάτα, για να μπορούν να τους ξεζουμίζουν χωρίς εμπόδια.
Αυτή η Πρωτομαγιά, συνδέεται όσο ποτέ, με τους αγώνες στο Σικάγο. Σήμερα, όπως και τότε, προβάλλει ξανά η αναγκαιότητα των συνδικάτων.
Η ανασυγκρότηση και επαναθεμελίωση της συνδικαλιστικής δράσης, στη βάση των αξιών του συνδικαλισμού, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε και γράφτηκε η ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος, αναδεικνύοντας τον συνδικαλισμό, ταυτόσημο με τον ηρωισμό, την ανιδιοτελή προσφορά, την  αυτοθυσία.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, σήμερα, που δεχόμαστε την πιο σφοδρή και ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, εφαρμόζονται οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις πιο αντιδραστικές και αντεργατικές κυβερνήσεις της χώρας, σήμερα, χρειαζόμαστε ξανά, την οργάνωση, την ενότητα, την αλληλεγγύη μας, για να μπορέσουμε ν’ αγωνιστούμε.
Για να μην γίνουμε δούλοι της νέας εποχής, να μην επιτρέψουμε να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Είναι η Πρωτομαγιά των νέων αγώνων, των εργαζομένων, των ανέργων, της μεγάλης μάζας της μισθωτής εργασίας, που βρίσκεται εκτός των τειχών, βορρά στην εργοδοτική εκμετάλλευση.
Γιατί το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία των αγώνων τους, είναι η ΕΡΤ, η Χαλυβουργία, οι εκπαιδευτικοί, οι Curier, οι Λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, οι άνεργοι της Ν/Ζώνης, οι καθαρίστριες, οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αμέτρητες μικρές και μεγάλες μάχες, είναι η άλλη όψη του συνδικαλισμού της εποχής μας, η αθέατη πλευρά των αγώνων, που δεν βρίσκει καμιά θέση στα «Δελτία των ειδήσεων».
Αυτή την Πρωτομαγιά προβάλει πολύ δυνατά το χρέος μας: συνεχίζουμε ανυποχώρητα την ταξική πάλη, στηριζόμαστε στη συλλογική μας δύναμη, στην ενότητά μας και στη δράση μας. Αγωνιζόμαστε για τα αιτήματα της εποχής μας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ,για την κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του χρέους.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση και τα χρέη τους, να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, να σταματήσουν οι απολύσεις, να τεθούν οι τράπεζες σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
Να αγωνιστούμε για δημόσια κοινωνικά αγαθά, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, επαναθεμελίωση των Συλλογικών Συμβάσεων και του εργατικού δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Ή ΑΥΤΟΙ - Ή ΕΜΕΙΣ  είναι το σύνθημα που συνδέει το νόημα της Πρωτομαγιάς τότε, με την Πρωτομαγιά σήμερα.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ 
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΣΕ-ΟΤΕ: Αιδώς Αργείοι !

PDF αρχείο


ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!

Γράφει η Αντιγόνη Ζηκίδη
μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ

            Κωνσταντίνα, Μαρία, Ελένη, Τασία!

            Κάθε μέρα δίπλα μας. Κινούνται και εργάζονται καθημερινά μαζί μας, ακούραστες, ακάματες αλλά συνήθως αόρατες. Τι κοινό έχουν; Καθαρίζουν τη βρώμα μας. Καθαρίζουν τους χώρους που δουλεύουμε, αγόγγυστα με το χαμόγελο στα χείλη, χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς να δείχνουν σημάδια καταπόνησης, χρόνια ολόκληρα. Χωρίς εκείνες, εμείς δεν θα βρίσκαμε καθαρά γραφεία, άδεια καλάθια, χώρους υγιεινής που να αστράφτουν.
            Κι όμως, ενώ χρόνια τώρα ζουν και εργάζονται μαζί μας, κάτω από τη ίδια στέγη, αυτού του τεράστιου Οργανισμού που λέγεται ΟΤΕ, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα μ’ εμάς. Όλες οι διοικήσεις αρνούνται πεισματικά να μετατρέψουν τις συμβάσεις αυτών των γυναικών από 4ωρης απασχόλησης σε 8ωρης.  Κάποιες μας εγκατέλειψαν πρόσφατα, αποδεχόμενες τα «κίνητρα» της πρόσφατης εθελουσίας εξόδου, υπό το φόβο μιας μελλοντικής ενδεχόμενης απόλυσης.

            Τα σημάδια ήταν και είναι καθαρά: Στην πρόσφατη συνάντηση του σωματείου με τη διοίκηση, η Γεν. Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού έκανε λόγο ¨για αλλαγή στρατηγικής στο θέμα της καθαριότητας¨. Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν τις χρειάζονται καθόλου. Ήδη οι καθαρίστριες αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης στον ΟΤΕ είναι αριθμητικά ελάχιστες και το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει δοθεί σε εργολάβους. Η λογική της διοίκησης απλή και ανάλγητη, βασίζεται στους αριθμούς. Κοστίζει φθηνότερα, υποστηρίζει, την καθαριότητα να αναλάβουν τα δουλεμπορικά των εργολάβων. Ποια δουλεμπορικά: Αυτά απέναντι στα οποία μία άλλη Κωνσταντίνα, πριν από λίγα χρόνια, τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά της και να υψώσει τη φωνή της, διεκδικώντας τα  αυτονόητα, δίκαια και ανθρώπινα δικαιώματα των συναδέλφων της και  το πλήρωσε ακριβά, παρά τρίχα με την ίδια τη  ζωή της.
            Τα ίδια δουλεμπορικά τα οποία μάχονται, μήνες τώρα και οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελώντας παράδειγμα αξιοπρέπειας και δυναμικότητας για όλους μας
            Στην πραγματικότητα δεν είναι το κόστος που βαραίνει στις αποφάσεις των διοικούντων. Εξάλλου σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, εξοικονομήθηκαν 94 εκατ. ευρώ ετησίως από το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Είναι η πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων της κυβέρνησης και της τρόικας, η λογική της καταρράκωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της φτωχοποίησης του πληθυσμού μέσω της επίθεσης αρχικά στα πιο αδύναμα στρώματα. Ας αναλογιστούμε όμως πως όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η φωτιά θα φτάσει και στη δική μας πόρτα και ας παλέψουμε δυναμικά για την ανατροπή αυτών των πολιτικών μέσα και έξω από τον Οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Εκδήλωση του ΜΕΤΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά

 «Από το Σικάγο μέχρι σήμερα - Η ιστορία του εργατικού κινήματος»
Δημαρχείο Καισαριανής
Δευτέρα 28-4-2014, 7:30 μ.μ.
Η Συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εκτός από παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Απρίλη 2014 στις 7:30 στο Δημαρχείο της Καισαριανής εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες της εργατικής τάξης.
Στην Καισαριανή –στο τόπο της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του ‘44 -θα τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, με εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος, από το Σικάγο μέχρι και σήμερα, την Ελλάδα του μνημονίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Ομιλία για την ιστορική διαδρομή του εργατικού κινήματος και τη σύνδεσή του με τους αγώνες σήμερα από το Γιάννη Θεωνά, πρώην Γεν. Γραμματέας ΓΣΕΕ και το Δημήτρη Κατσορίδα, επιστημονικό συνεργάτη ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Χαιρετισμό από τον υποψήφιο δήμαρχο, στη πόλη του Σκοπευτηρίου- την Καισαριανή, με την δημοτική παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» Γιώργο Κοντόσταυλο.
Προβολή ντοκιμαντέρ (συμπαραγωγή ΕΡΤ-ΓΣΕΕ) από αγώνες του εργατικού κινήματος
Προβολή video από τους αγώνες των εργαζομένων τα 4 χρόνια του μνημονίου στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση θα κλείσει με ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα.
Η πρωτομαγιά συμβολίζει τους αγώνες των εργαζομένων, σε όλη την ιστορική διαδρομή του εργατικού κινήματος μέχρι σήμερα, αυτή τη διαδρομή είμαστε αποφασισμένοι να την συνεχίσουμε.
Με αγώνες γράφουμε ιστορία. Με τους αγώνες μας ανοίγουμε τις νέες σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η Γραμματεία του ΜΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Απεργία Πρωτομαγιάς σύσκεψη ομοσπονδιών και σωματείων


ΚΑΛΕΣΜΑ
ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΕ – ΟΤΑ (ΚΑΡΟΛΟΥ 24, ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ)
ΤΡΙΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ  & ΩΡΑ 6.00 μμ
Αθήνα 16.4.2014
Προς:
Πρωτοβάθμια Σωματεία Ν. Αττικής
Ομοσπονδίες

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής των εξοντωτικών, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, νεοφιλελευθέρων πολιτικών του Μνημονίου, η φετινή Απεργία της Πρωτομαγιάς θα πρέπει να είναι μια ΑΛΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των συνδικάτων έδειξαν ότι χρειαζόμαστε και μπορούμε να οργανώσουμε μια διαφορετική – ξεχωριστή σε σχέση με το παρελθόν Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση, με μαζική συμμετοχή και με ενότητα στη δράσης μας.
Η Απεργία αυτή μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση των συνδικάτων και της κοινωνίας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και να καταστεί μεγάλο πολιτικό γεγονός.
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη μεγάλη πλατιά σύσκεψη προετοιμασίας της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας, την οποία διοργανώνουμε την ΤΡΙΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΗ 2014 ώρα 6.00 μμ στα ΓΡΑΦΕΙΑ της ΠΟΕ – ΟΤΑ (ΚΑΡΟΛΟΥ 24, ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ).
Σκοπός της σύσκεψης θα είναι καλύτερη οργάνωση της παρέμβασής μας στους χώρους δουλειάς, και η προετοιμασία κεντρικής της απεργιακής συγκέντρωσης, η ανάδειξη της αξίας της συλλογικής – συνδικαλιστικής δράσης, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο επίθεσης ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα και η σύνδεσή τους με τα επίκαιρα αιτήματα της εργατικής τάξης για την ανατροπή όλων των μνημονιακών, αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
Τα συνδικάτα που συνυπογράφουμε αυτό το κάλεσμα καλούμε το ΕΚΑ, σε συνεργασία ιδιαίτερα με εργασιακούς χώρους και κλάδους, που είναι σε κινητοποιήσεις έντασης και διάρκειας, να πάρει άμεσα απόφαση για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης και τις συνομοσπονδίες να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία που παίρνουν πρωτοβουλία είναι τα παρακάτω:
  1. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Ο.Ι.Υ.Ε.)
  2. Ομοσπονδία πετρελαίων (ΠΟΕΠΔΧΒ)
  3. ΠΟΣΠΕΡΤ
  4. ΠΟΕΣΥ
  5. ΠΟΕΠΤΥΜ
  6. ΠΟΘΑ
  7. ΟΕΚΕ (Καπνεργατών)
  8. ΟΘΕ (Θυρωρών)
  9. ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ (Ιατρικών Επισκεπτών)
  10. ΕΘΝΟΝΤΑΤΑ
  11. Συλλογος δανειζόμενου προσωπικού στον χρηματοπιστωτικό τομέα
  12. ΠΟΕ-ΟΤΑ
  13. ΕΜΔΥΔΑΣ
  14. ΟΕΝΓΕ
  15. Απολυμένες Καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών
  16. Απολυμένοι καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Καλή Ανάσταση


Διαβάστε περισσότερα...

Στη φιέστα των αγορών και την ελεημοσύνη του "κοινωνικού μερίσματος"

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι της χώρας βυθίζονται καθημερινά στην απελπισία της σκληρής μνημονιακής λιτότητας, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου οργάνωσε μια καλοστημένη αλλά κακόγουστη φιέστα, για να τους πείσει για το ανάποδο. «Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές!» είναι το γενικό σύνθημα των ημερών. Φιέστα, που γρήγορα ξεθωριάζει, φιέστα που ως μόνο στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της πλατιάς μάζας μιας κοινωνίας που συνεχώς φτωχοποιείται και οδηγείται σε εξαθλίωση και αποσύνθεση.
Η κυβέρνηση προσκολλημένη στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και στις επιταγές τρόικας και Μέρκελ, ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, ότι με τον τρόπο αυτό απαλλασσόμαστε από τα Μνημόνια, ότι γρήγορα θα δοθεί το σάλπισμα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί το εισόδημά μας και άλλα ευφάνταστα...
Στην πραγματικότητα όμως, η εργατική τάξη δεν έχει να κερδίσει τίποτε από την όλη ιστορία. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα. Κι αυτό γιατί:
• Το χρέος της χώρας παραμένει μη βιώσιμο και συνεχώς διογκώνεται, παρά την επί 4 χρόνια σκληρή επίθεση των Μνημονίων. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση της χώρας να διαπραγματευτεί για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, στην ουσία συνεχίζει να αναγνωρίζει το σύνολο του χρέους ως υποχρέωση του ελληνικού λαού, παρότι αυτός δεν είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του, ούτε καρπώθηκε το αποτέλεσμά του.
• Το επιτόκιο που διαμορφώνεται σε πάνω από 5%, σημαίνει πολύ απλά ότι για 5 χρόνια θα πληρώνουμε ετησίως πάνω από 125 εκ. ευρώ για τους τόκους και μόνο του συγκεκριμένου ομολόγου. Για το οποίο εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές διατείνονται, ότι η χώρα στην παρούσα φάση δεν χρειαζόταν. Συνεπώς, όλη η κίνηση έγινε για να εξυπηρετηθεί η προεκλογική φιέστα του αποτυχημένου και οικτρού success story.
• Οι «αγορές», δηλαδή οι φορείς και κάτοχοι του παγκόσμιου κερδοσκοπικού κεφαλαίου, απαιτούν και νέα ισοπεδωτικά μέτρα για τους εργαζόμενους της χώρας. Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο αποτέλεσε το πρώτο μέρος της αιματηρής επίθεσης, με το δεύτερο ακόμη πιο σκληρό να παίρνει μικρή παράταση, απλά για να διασωθούν εκλογικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ και όσοι υπηρετούν τον μνημονιακό όλεθρο.
Κι επειδή φιέστα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς δώρα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει, ότι από το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δις(!), από το οποίο το μισό θα πάει σε λιξηπρόθεσμες οφειλές (άρα για ποιο πλεόνασμα μιλάμε;), θα διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή εφάπαξ ελεημοσύνη 500 εκ. σε ευπαθείς κατηγορίες. Εννοώντας προφανώς ως ευπαθή κατηγορία τους ένστολους και τους ήδη εξαθλιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι «ιθαγενείς», όμως, δεν ξεγελιούνται πλέον με καθρεφτάκια και χάνδρες. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η λιτότητα θα συνεχίσει να σκληραίνει και να τους περιορίζει στη φτώχεια. Γνωρίζουν, ότι οι χιλιάδες απολύσεις είναι η πραγματικότητα που δεν αντιμετωπίζεται με εξαγγελίες ελεημοσύνης. Οι 1,5 εκ. άνεργοι γνωρίζουν, ότι η δουλειά πλέον δεν αποτελεί δικαίωμα, αλλά «ωφέλημα», με ρυθμιστή των ζωών τους τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν, ότι η νέα κυοφορούμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τις επικουρικές συντάξεις θα εξαφανίσει και την παραμικρή πιθανότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης...
Η πραγματική ελπίδα για την εργατική τάξη είναι η ανυποχώρητη αντίσταση μέχρι την ανατροπή των μνημονίων, της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν αυτήν τη βαθιά ταξική, αντικοινωνική και καταστροφική πολιτική. Στις φιέστες και τα καθρεφτάκια, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου να συνεχίζει να γιγαντώνεται σε βάρος της ζωής μας, η δική μας απάντηση περνά μέσα από τη μαζική μαχητική συμμετοχή στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις.
Η μοναδική λύση με βάση τις ανάγκες μας είναι η επαναφορά των βασικών μισθών και συντάξεων, η επαναθεμελίωση του εργατικού δικαίου, του ΟΜΕΔ και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο περιορισμός των απολύσεων και η απαγόρευσή τους για κερδοφόρες εταιρίες, η περιφρούρηση των δημόσιων αγαθών, η υπαγωγή των τραπεζών σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο και ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ως προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Άλλοι καιροί άλλα ήθη και συμπεριφορές


Άλλοι καιροί άλλα ήθη και συμπεριφορές

Παραμονή της Μεγάλης εβδομάδας και επισκέφθηκε η Άγκελα τη χώρα μας. Σε κάποιες άλλες εποχές θα γινόταν χαμός στο ίσωμα. Ποιος δεν θυμάται τις μεγάλες ογκώδεις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όταν στο παρελθόν επισκεπτόταν την Ελλάδα κάποιος εκπρόσωπος του παγκόσμιου καπιταλισμού ή κάποιος που θεωρεί τη χώρα μας προτεκτοράτο.
Αυτή τη φορά δεν ήταν έτσι.
Η πολιτική και συνδικαλιστική Αριστερά για άλλη μια φορά ήταν στους δρόμους και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έστρωσε το χαλί, ανακήρυξε την Αθήνα σε κατεχόμενη πόλη, έκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων έκλεισε μερικούς σταθμούς του μετρό και την υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων – βλέπεις συνέπεσε να είμαστε λίγο πριν την Κυριακή των βαΐων.
Όπως αποδείχθηκε το μεγάλο δίλημμα το είχαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ γιατί μη μπορώντας να αποφασίσουν αν θα βγούνε στους δρόμους ή αν θα πάνε να την υποδεχθούν αποφάσισαν να ρίξουν λευκό και κάτσανε στα γραφεία τους.
Μην ανησυχείτε όμως γιατί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη φορά θα ξεπεράσουν τους προβληματισμούς τους και θα εκπροσωπήσουν επάξια το συνδικαλιστικό κίνημα πηγαίνοντας και στην υποδοχή. Και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα διεκδικήσουν να είναι αυτοί που θα γονατίσουν για να ανοίξουν το χαλί της υποδοχής.

Καλό Πάσχα και προσοχή στα βαρελότα

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online