Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Να μπει τέλος στο χαράτσι του λογαριασμού νεότητας - Να δοθούν εδώ και τώρα οι παροχές στα παιδιά που τις δικαιούνται

30-6-2014
Να μπει τέλος στο χαράτσι του λογαριασμού νεότητας
Να δοθούν εδώ και τώρα οι παροχές στα παιδιά που τις δικαιούνται

            Ο λογαριασμός νεότητας είναι μια παροχή του ΟΤΕ προς τα παιδιά των υπαλλήλων του που ισχύει δεκαετίες και έχει βοηθήσει πολλά παιδιά τόσο στις σπουδές τους όσο και στο ξεκίνημα της οικογενειακής τους ζωής.
            Το 2011 η διοίκηση του ΟΤΕ με μια μονομερή και αυθαίρετη απόφασή της μείωσε δραστικά αυτή την παροχή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το παιδί  του νέου συναδέλφου θα δικαιούται από τον ΟΤΕ εκτός από το ποσό που έχει βάλει ο γονέας συνολικά 3 τακτικούς μισθούς 1,5 σε ηλικία 18 ετών και άλλο τόσο όταν γίνει 25. Για τους συναδέλφους που το 2011 ήταν ήδη στο λογαριασμό νεότητας υπάρχει μεταβατική περίοδος και το πριν διάστημα υπολογίζεται με τα παλαιά ισχύοντα και το μετά το 2011 με τα καινούρια. Θυμίζουμε ότι οι συνολικές παροχές του ΟΤΕ για τα 25 χρόνια μέχρι το 2011 ήταν 10 τακτικοί μισθοί.
            Εκτός από την παρέμβαση της διοίκησης τα τελευταία χρόνια είχαμε και παρέμβαση των μνημονιακών κυβερνήσεων με τις οποίες αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται η φορολογία.
            Με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχε το αφορολόγητο όριο των 12.000 €. Το παιδί του κάθε συναδέλφου έπαιρνε τις χορηγίες του ΟΤΕ σε δύο δόσεις μία στα 18 του χρόνια και μία στα 24 ή στα 25 και ο φόρος ήταν μηδενικός ή ελάχιστος.
            Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου οι χορηγίες του ΟΤΕ φορολογούνται από το πρώτο € και επειδή θεωρήθηκαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα φορολογήθηκαν με 26%. Έτσι για παράδειγμα οι 10.000 € που έπαιρνε ένα παιδί με το παλιό καθεστώς έγιναν 7.400 γιατί πληρώθηκε φόρος 2.600 €.
            Σήμερα με το νέο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση αυξάνει και πάλι τη φορολογία. Η νέα «πατέντα» λέει ότι το ποσό που δικαιούται το κάθε παιδί από το λογαριασμό νεότητας φορολογείται σαν εισόδημα του γονέα και όχι σαν εισόδημα του ίδιου του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι το δικαιούμενο ποσό προστίθεται στο ετήσιο εισόδημα του γονέα και φορολογείται με το συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται ο κάθε συνάδελφος. Έτσι η φορολόγηση για κάποιους γίνεται 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και για άλλους 44%.
            Η απαράδεκτη και αντεργατική φορολογική επιδρομή των μνημονιακών κυβερνήσεων θα πρέπει κάποτε να τελειώνει. Έτσι όπως πάνε σε λίγο καιρό θα βάλουν φόρο ακόμη και στα μωρά που γεννιούνται.
            Εμείς θεωρούμε ότι η φορολόγηση του λογαριασμού νεότητας θα πρέπει να επανέλθει στα αρχικά μηδενικά επίπεδα όταν ίσχυε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων και στη χειρότερη περίπτωση σαν έσχατη λύση να θεσμοθετηθεί ένας άλλος τρόπος μικρής φορολόγησης.
            Αιδώς αργείοι. Τέτοιες παροχές δεν μπορεί να φορολογούνται με 26, 34 και 44%.
            Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι η ομηρία των παιδιών 700 συναδέλφων που έχουν κάνει αιτήσεις και περιμένουν και όσων άλλων προστεθούν τώρα με την αρχή  της νέας Πανεπιστημιακής χρονιάς θα πρέπει να τελειώνει.
            Απαιτούμε από την κυβέρνηση την κατάργηση των φορομπηχτικών ρυθμίσεων.
            Απαιτούμε από τη διοίκηση την άμεση καταβολή αν όχι όλου τουλάχιστον μέρους των παροχών στα παιδιά που έχουν καταθέσει αιτήσεις μέχρι την οριστική διευθέτηση της φορολόγησης.
Καλούμε την ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ να κινηθεί άμεσα και να διεκδικήσει τα αυτονόητα.

2 σχόλια:

ΛΟΥΡΟΣ.SPORT είπε...

Τι θα γινει τελικα και ποτε προβλεπεται να καταβληθουν τα χρηματα;

Ανώνυμος είπε...

Τι εχει γινει τελικα με το θεμα;

 

blogger templates | Make Money Online