Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΜΕΤΑ: Πολιτικά και ηθικά απονομιμοποιημένη η επιβολή του νέου επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Πολιτικά και ηθικά απονομιμοποιημένη η επιβολή του νέου επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Το ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οργάνωσε μια συνεδρίαση «παρωδία» κινούμενο στα όρια και πέρα από τη νομιμότητα προκειμένου να επισπεύσει την αντικατάσταση του αποχωρούντα από το φθινόπωρο επιστημονικού διευθυντή και καθηγητή Σάββα Ρομπόλη. Ονόμασε συνεδρίαση τη σύγκλιση της ομάδας της ΠΑΣΚΕ με την «εξασφάλιση» και ενός από τα τέσσερα μέλη της ΔΑΚΕ, για να επιβάλλει την επιλογή του προέδρου αναπληρωτή καθηγητή μακροοικονομίας Γ. Αργείτη ως επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Η «απόφαση» αυτή στερείται της στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης για μια σειρά από λόγους.
 Πρώτον, γιατί είναι προϊόν προσωπικής, αυθαίρετης και εκβιαστικής επιβολής από το 1/3 της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ να διευκρινίσουμε ότι διαθέτει το πολύ 16 στα 45 μέλη της Διοίκησης. Γιατί είναι αποτέλεσμα διαδικασιών που δε σέβεται το διάλογο και δεν αναζήτησε ως όφειλε τη μέγιστη δυνατή αποδοχή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Δεύτερον, γιατί επιχειρήθηκε αιφνιδιαστικά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου η εσπευσμένη αντικατάσταση του Σ. Ρομπόλη πριν από την τυπική αποχώρησή του, που έχει δρομολογηθεί για το προσεχές φθινόπωρο, και χωρίς να το γνωρίζει έγκαιρα και ο ίδιος.
Σκοπός του αιφνιδιασμού ήταν η επιβολή της επιλογής του Παναγόπουλου χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για άλλες υποψηφιότητες και χωρίς να έχει αναζητηθεί η αξιοποίηση δοκιμασμένων, έγκριτων και αναγνωρισμένου κύρους στελεχών του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Στον αιφνιδιασμό αυτό κατά την πρώτη συνεδρίαση δεν υπέκυψαν οι υπόλοιπες παρατάξεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση και να επανέλθει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ με μια νέα δήθεν «συνεδρίαση».
Τρίτον, γιατί ο τρόπος που πάρθηκε η «απόφαση» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ανατρέπει την παράδοση δεκαετιών (από το 1990) που είχε αναπτυχθεί στο ΙΝΕ για ευρεία συναίνεση στην επιλογή των επιστημονικών στελεχών και του επιστημονικού διευθυντή. Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή του Σ. Ρομπόλη το 1993 ήταν μεν πρόταση του Χ. Πρωτόπαπα αλλά έτυχε καθολικής αποδοχής λόγω της σημαντικής μέχρι τότε συμβολής του σε επεξεργασίες στενά συνδεδεμένες με τις ανάγκες και τη δράση των συνδικάτων, όπως το ασφαλιστικό.
Αντιθέτως ο νέος επιστημονικός διευθυντής δεν έχει άμεση σχέση με τα αντικείμενα που βρίσκονται στην προτεραιότητα της συνδικαλιστικής δράσης (Απασχόληση, εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση).
Τέταρτον, η εμμονή στην επιλογή Αργείτη, επί 4ετία συνεργάτη σε προγράμματα του ΙΝΕ, παρακάμπτει τη φυσική διαδοχή από το βασικό πυρήνα επιστημόνων του ΙΝΕ, που είναι και υπόδειξη του ίδιου του Σ. Ρομπόλη, στο πρόσωπο του επί 24ετία συνεργάτη του ΙΝΕ, της ανώτατης πανεπιστημιακής βαθμίδας καθηγητή εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής Γιάννη Κουζή, στον οποίο δεν δόθηκε ούτε καν η δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.
Η εσπευσμένη αυτή επιλογή πολιτικά και ηθικά απονομιμοποιημένη αποβλέπει στην αποδιάρθρωση του επιστημονικού στελεχικού δυναμικού του ΙΝΕ, που με το έργο του ενοχλούσε έντονα τα εκάστοτε κυβερνητικά επιτελεία και τον εξαρτώμενο από αυτά κυβερνητικό συνδικαλισμό, δείχνει εχθρική στάση απέναντι σε επιστημονικά στελέχη που δε συγχρονίζονται με τους σχεδιασμούς της φιλοκυβερνητικής ομάδας της ΓΣΕΕ
Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η επιχείρηση μετάλλαξης του ΙΝΕ από εργαλείο παραγωγής επεξεργασιών για τις ανάγκες των συνδικάτων σε εργαλείο άντλησης προγραμμάτων, παραγωγής εκθέσεων ιδεών και στρογγυλεμένων θέσεων για τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων αναγκαίων για τη διαρκή ροή προγραμμάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται ως λογική το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ να χρησιμοποιείται ως μέσο διαμόρφωσης εσωτερικών συνδικαλιστικών συσχετισμών και ουσιαστικής μετάλλαξης των συνδικάτων από το ρόλο τους.
Το ΜΕΤΑ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το πραξικόπημα του Προέδρου της ΓΣΕΕ και την επιβολή «αρεστών» παρακάμπτοντας τους θεσμούς, την παράδοση και τον στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στο ΙΝΕ και στους ανθρώπους του, που για δύο και πλέον δεκαετίες έχει ενισχύσει το κύρος των συνδικάτων και έχει περιορίσει την συνεχιζόμενη απαξίωση που εισπράττει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.
11-6-2014

 

blogger templates | Make Money Online