Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ στην σκιά των εκβιασμών κατά του λαού και της χώρας μαςΣυνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ
στην σκιά των εκβιασμών κατά του λαού και της χώρας μας
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουν. 15 συνάντηση μεταξύ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης. Στη συζήτηση η ΟΜΕ-ΟΤΕ παρουσίασε τις θέσεις της για διάφορα προβλήματα που χρονίζουν, για νέα ζητήματα που ανοίγουν με ευθύνη της διοίκησης, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος κινήτρων και των προσλήψεων που θα ακολουθήσουν. Αναλυτικότερα και προκειμένου να ενημερώνονται οι συνάδελφοι για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης ΟΤΕ σημειώσαμε τα εξής:
Αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Residential Marketing Σταθερής & Κινητής: Μας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης μιας υπηρεσίας με 60 περίπου άτομα προσωπικό που στην παρούσα φάση αποτελείται από 23 θέσεις ευθύνης μεταξύ των οποίων 2 διευθυντές και 4 υποδιευθυντές. Το προτεινόμενο οργανωτικό σχήμα μεγεθύνεται και πλέον θα έχει 24 θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων 2 διευθυντές και 6 υποδιευθυντές. Η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για την χρησιμότητα και την σκοπιμότητα τέτοιων οργανωτικών μονάδων. Οι εξηγήσεις που έδωσε η διοίκηση δεν μας έπεισαν και είναι στον αντίποδα άλλων αναδιοργανώσεων που μας παρουσιάστηκαν πρόσφατα και στις οποίες αναγνωρίσαμε ότι αποτύπωναν την προσπάθεια για περικοπές περιττών και ολιγοπρόσωπων τμημάτων και υποδιευθύνσεων.  
ΟΠΑΚΕ: Κατατέθηκε το αίτημα από πλευράς ΟΜΕ-ΟΤΕ της χρηματοδότησης του κατασκευαστικού προγράμματος οικίσκων - στα παραθεριστικά μας κέντρα - που χρήζουν ανακατασκευής και για τους οποίους λήγουν σύντομα οι οικοδομικές άδειες. Η διοίκηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Εκκρεμότητες ένταξης συναδέλφων της OTEplus: Για πολλοστή φορά μπήκε το θέμα της μη ένταξης από 1ης Μαρτίου 2015 κάποιων κατηγοριών εργαζομένων της OTEplus. Συγκεκριμένα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στον ΟΤΕ 14 συνάδελφοι που εργάζονται στην επιτελική υπηρεσία του έργου GIS δικτύων, 11 ακόμα συνάδελφοι που εργάζονται στην CREM (διαχείριση ακινήτων) με μπλοκάκι και αρκετοί ακόμα συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται στην έδρα της OTEplus. Και για αυτό το θέμα η διοίκηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Εκκρεμότητες ένταξης συναδέλφων που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις:  Ξεκίνησε για τους 24 συναδέλφους που έχουν τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχαν εξαιρεθεί από την απόφαση ένταξης του 2008, η ικανοποίηση ενός δίκαιου και χρονίζοντος αιτήματος. Αυτοί οι συνάδελφοι γίνονται επί τέλους αορίστου χρόνου αναδρομικά από 1η Μάϊου 2014. Για τους περίπου 75 εναπομείναντες συναδέλφους που δεν πληρούν το κριτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η διοίκηση θα εξετάσει την δυνατότητα να τους εντάξει με τον τρόπο του το έκανε για τους προερχόμενους από την OTEplus. Μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων που ταλαιπωρείται από χρόνια και αναζητείται μόνιμη λύση του προβλήματός τους, είναι οι συναδέλφισσες που εργάζονταν στην καθαριότητα και είχαν μειωμένο ωράριο.
Εθελούσια: Ενημερωθήκαμε ότι περίπου 600 συνάδελφοι έκαναν χρήση του προγράμματος κινήτρων και υπέγραψαν ήδη ενώ αναμένεται ο αριθμός τους να υπερβεί τους 700 μέχρι τις 30 του μήνα. Έγινε αναφορά στις προσλήψεις που απαιτούνται, όπου είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε την άποψη ότι ο αριθμός προσλήψεων που ανακοινώθηκε είναι πολύ μικρός (300) και δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες της επιχείρησης, ούτε αναπληρώνει στο ελάχιστο την εμπειρία όσων αποχωρούν.
StandBy:  Για μια ακόμα επαναλάβαμε τις θέσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπηρεσία απλής ετοιμότητας. Ούτε αυτή την φορά η διοίκηση ήταν έτοιμη να δώσει τελικές απαντήσεις στα σημεία που έχουν επισημανθεί. Σε παλαιότερη συζήτηση συμφώνησαν να αμείβεται με υπερωρία (και όχι με repos) ο υπάλληλος ο οποίος θα κληθεί το Σάββατο στα πλαίσια του Standby. Επίσης συμφώνησαν να αμείβονται για την κλήση στα πλαίσια του Standby με υπερωρία και όχι με υπερεργασία οι νέοι συνάδελφοι. Παραμένει αναπάντητο το αίτημα της αύξησης της αποζημίωσης των 160€ και τέθηκε το αίτημα να περιγραφή στην νέα ΕΣΣΕ για το Standby, στην περίπτωση που κάποιος κληθεί μεταξύ 22:00 και 06:00 και εργαστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, την επομένη το πρωί να παίρνει ημέρα ανάπαυσης. Με αφορμή το Standby θεωρούμε χρήσιμο να θυμίσουμε τις ενστάσεις που διατυπώσαμε όταν το 2012 υπεγράφη η σχετική ΣΣΕ. Λέγαμε λοιπόν ότι:
«δεν ψηφίσαμε υπέρ της υπογραφής αυτής της σύμβασης για τρεις λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι το σχέδιο σύμβασης όπως προτάθηκε δεν διασφάλιζε ότι η καθιέρωσή του έρχεται για να καλύψει πραγματικά έκτακτες ανάγκες και όχι να αντικαταστήσει υφιστάμενες δομές και λειτουργίες μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, ότι δεν έρχεται κι’ αυτό να ενισχύσει την εντατικοποίηση της εργασίας που παντοιοτρόπως προωθεί η διοίκηση. Η άποψή μας αυτή μετά την υπογραφή ενισχύεται αφού στο τελικό κείμενο που υπεγράφη δεν επισυνάπτεται ούτε ο πίνακας των βαρδιών (υπήρχε στο σχέδιο που ήρθε στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας για έγκριση) που υποτίθεται ότι δεν υποκαθίστανται. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ύψος της αμοιβής η οποία είναι μικρότερη από ότι ισχύει  μέχρι σήμερα σε υπηρεσιακές λειτουργίες του ΟΤΕ (ήταν 200 € την εβδομάδα και γίνεται 160 €). Ο τρίτος λόγος είναι ότι η συμφωνία δεν αποκλείει την ένταξη σε καθεστώς απλής ετοιμότητας συναδέλφων χωρίς την συναίνεσή τους. Η σχετική αναφορά στην ΣΣΕ περί συναίνεσης του προσωπικού αυτοακυρώνεται στην αμέσως επόμενη παράγραφο περί «εξαιρετικών περιπτώσεων». Επίσης απουσιάζει η πρόβλεψη για μια μόνο εβδομάδα stand by ανά μήνα για κάθε εργαζόμενο.»
Θεωρούμε λοιπόν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης για περικοπή βαρδιών (άρα θέσεων εργασίας) και αντικατάστασής τους από Standby δικαιώνουν στο ακέραιο την τότε στάση μας.
Τέλος έγινε αναφορά στις ειδικές άδειες, στα κουπόνια που αντικατέστησαν τα έξοδα κίνησης (σύμφωνα με την διοίκηση θα δοθούν το αργότερο έως την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου), στην καταβολή του πριμ, ενώ κατατέθηκε από την ΟΜΕ-ΟΤΕ αίτημα για συγκρότηση επιτροπών που θα διερευνήσουν την πιθανότητα συμφωνίας για το ωράριο στα καταστήματα και το αξιολόγιο. Η διοίκηση από την πλευρά της έθεσε το ζήτημα της αποζημίωσης για την διημέρευση  και την εκτός έδρας διανυκτέρευση (για τους παλιούς) σύμφωνα με τον όρο 19 της 3ετούς ΣΣΕ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ επιφυλάσσεται να απαντήσει.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανών εκβιασμών από ξένα και εγχώρια κέντρα εξουσίας, επιχειρείται να εμπεδωθεί στον λαό μας η αντίληψη ότι  δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πολιτική εκτός της διαρκούς λιτότητας για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Αντίθετα είναι θεμιτό για τους διαπλεκόμενους παπαγάλους των ΜΜΕ, να αυξάνουν σκανδαλωδώς τα κέρδη τους και την φοροασυλία τους οι μεγαλοεργολάβοι, οι καναλάρχες, οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Αυτή την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας και των μνημονίων, προσπαθούν για μια ακόμα φορά να την επιβάλουν στον λαό μας και στην χώρα μας, τιμωρώντας μας για την απρονοησία μας να εκλέξουμε μια κυβέρνηση που δεν ήταν της αρεσκείας τους. Δυστυχώς αυτή η πολιτική που επιχειρεί να κάνει την χώρα μας προτεκτοράτο των δανειστών της, έχει αποδοχή και υποστηρικτές στο συνδικαλιστικό μας κίνημα. Είναι χρέος μας να πιέσουμε με τους αγώνες μας, να μην περάσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των τοκογλύφων. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αποκρούσει τους χυδαίους εκβιασμούς και να φέρει άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα και του κατώτερου μισθού στα 751€. Το χρωστάμε στους συναδέλφους μας στην E-Value, στους δανειζόμενους συναδέλφους των 350€ από την Mellon και την ManPower, το χρωστάμε στους απεργούς της Vodafone στους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.         

 

blogger templates | Make Money Online