Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Consolidation: Όχημα για την πλήρη εκχώρηση του τεχνικού έργου στους εργολάβους


Consolidation: Όχημα για την πλήρη εκχώρηση του τεχνικού έργου στους εργολάβους
Η διοίκηση του ΟΤΕ επί χρόνια εκπονεί και υλοποιεί ένα μακρόπνοο σχέδιο μείωσης του μισθολογικού κόστους την επιτυχία του οποίου από καιρό έχουμε όλοι διαπιστώσει και μάλιστα στην τσέπη μας. Πέρα λοιπόν από την περικοπή των μισθών μας μέσω των δύο συνεχόμενων τριετών συλλογικών συμβάσεων, έχουμε χάσει σημαντικό εισόδημα μέσω μείωσης επιδομάτων,  μέσω απλήρωτων υπερωριών από παραβιάσεις  του συμβατικού ωραρίου, μέσω καταργήσεων νυκτερινών βαρδιών λόγω standby, μέσω παράνομης συγκρότησης των συνεργείων στο πεδίο (μονοπρόσωπα) κλπ. κλπ. 
Ταυτόχρονα συνεχίζει και επεκτείνει την συνεργασία της με εργολάβους και μάλιστα στα πλαίσια της τελευταίας αναδιοργάνωσης δημιούργησε ειδική υποδιεύθυνση για να τρέξει τις εργολαβίες αυτές. Στις διαμαρτυρίες μας για την εκχώρηση του έργου μας σε εξωτερικούς «συνεργάτες» η διοίκηση απαντούσε μέχρι τώρα παρελκυστικά.  Σε πρώτη φάση η διοίκηση διαβεβαίωνε: «Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Θα εκχωρήσουμε μόνο μη τεχνικό έργο! Φύλαξη, καθαριότητα κλπ.»  Σε δεύτερη φάση η διοίκηση υπαναχωρώντας είπε: «Μη ανησυχείτε. Θα δώσουμε μόνο μη τηλεπικοινωνιακό έργο!  (ΗΜ/ΗΠ) και όσοι εργάζονται στο αντικείμενο θα συνεχίσουν να το ασκούν κανονικά». Πρόσφατα ο Γενικός διευθυντής τεχνολογίας μας διαβεβαίωνε: « Το Consolidation δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια εξορθολογισμού των υφιστάμενων εργολαβιών, μείωσης του εργολαβικού κόστους και μείωσης του κόστους project management. Δεν θα δώσουμε παραπάνω έργο στους εργολάβους από όσο ήδη δίνουμε!»
Η όλη επιχειρηματολογία ντύνεται με τα γνωστά λογιστικά τερτίπια περί CAPEX και OPEX που μπορεί να πείθουν τους μετόχους αλλά όχι εμάς:  Όταν έχεις έναν υπάλληλο που παίρνει 15 και του παίρνεις το έργο για να το δώσεις στον εργολάβο που στοιχίζει 10, το έργο στοιχίζει πλέον 25, αφού ο υπάλληλος θα επιβλέπει, θα υποστηρίζει και θα τρέχει πίσω από τις κακοτεχνίες και τις βλάβες  του εργολάβου.
Στο μεταξύ τα υπηρεσιακά στελέχη της ΓΔΤ κάνουν ότι μπορούν για να διαψεύσουν τον κ. Γενικό! Με ενυπόγραφη καταγγελία τους τέσσερεις συνάδελφοι ΗΜ/ΗΠ από την Ρόδο, καταγγέλλουν ότι μεθοδεύεται από τοπικό υπηρεσιακό παράγοντα,  η εκχώρηση του έργου τους στον εργολάβο, ενώ οι ίδιοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το φέρουν σε πέρας με την ποιότητα και την τεχνική επάρκεια που διακρίνει τους τεχνικούς μας. Την ίδια στιγμή στις Κυκλάδες δόθηκε ήδη η προληπτική συντήρηση ΗΜ/ΗΠ για Κέα, Κύθνο, Μήλο, επιπλέον Σέριφος, Κίμωλος για μεταγωγή, μετάδοση & ΡΗ και η Αμοργός για κλιματισμό. Οι συνάδελφοι όμως στο ΤΤΛΠ Κυκλάδων εκτιμούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν μόνοι τους τα έργα. Στον Έβρο – περιοχή με επάρκεια τεχνικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων δόθηκε η συντήρηση εγκαταστάσεων στην Σαμοθράκη σε εργολάβο προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υπηρεσία το κόστος μιας εκτός έδρας αποζημίωσης! Η προληπτική και διορθωτική συντήρηση των Συνδρομητικών Αγροτικών Ραδιοδικτύων  (Σ.Α.Ρ.) έχει ήδη εκχωρηθεί και τα Tickets κατευθύνονται ήδη μέσω Siebel από το NMC σε εργολάβους (οι οποίοι μάλιστα δουλεύουν στα ΣΑΡ ανεπίβλεπτοι).
Και αφού η όρεξη των εργολάβων (που η διοίκηση μας καλεί με νόημα να τους αποκαλούμε συνεργάτες!)  άνοιξε για τα καλά, έφτασε η στιγμή που όλοι φοβόμαστε: Και οι εργασίες πεδίου στους εργολάβους;  Είμαστε οι τελευταίοι που θα υιοθετήσουμε επιπόλαια αβάσιμες, ατεκμηρίωτες και καθ υπερβολή καταγγελίες και δεν επιθυμούμε να κινδυνολογήσουμε. Όμως προκαλεί απορία το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάει από 1ης Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα όπου σύμφωνα με πληροφορίες συνεργεία του εργολάβου θα πραγματοποιούν νέες συνδέσεις παρόχων!
Καλούμε την διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα το πιλοτικό που φέρεται να έχει δρομολογηθεί  και να μείνει στον διακηρυγμένο από την ίδια στόχο:
·      Καμιά εργασία που μπορούν να κάνουν οι συνάδελφοί μας δεν θα ανατίθεται σε εργολάβο.
·   Το Consolidation να μην περιλαμβάνει κανένα έργο, πέραν εκείνων που έχουν ήδη ανατεθεί στους εργολάβους.
·  Να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε τα όποια κενά παρουσιάζονται κατά τόπους, λόγω ασθενειών, συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων να μην αποτελούν άλλοθι για το Outsourcing.
Η προσπάθεια της διοίκησης να μειώσει περαιτέρω το μισθολογικό κόστος, καταργώντας  θέσεις σταθερής απασχόλησης αλλά και το ίδιο το τεχνικό έργο μέσω του ανεξέλεγκτου Outsourcing, οφείλει να απαντηθεί με κάθε τρόπο.
Δεν πρόκειται απλώς για  ένα συντεχνιακό ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει ακόμα  να απευθυνθεί στην κοινωνία και να αναδείξει μια ακόμα διάσταση του προβλήματος. Υπερασπιζόμαστε μεταξύ άλλων την ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους πολίτες αλλά κυρίως  υπερασπιζόμαστε το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών η προστασία του οποίου, δεν μπορεί στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους να υποστεί εκπτώσεις και να βρεθεί στα χέρια ανεύθυνων ιδιωτών.        
Το συνδικαλιστικό κίνημα να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και να παρέμβει άμεσα. Ειδικά τα πρωτοβάθμια σωματεία που με το Consoliadation αποδυναμώνονται και απομαζικοποιούνται,  έχουν την ευθύνη να συντονιστούν και σε συνεργασία με την ΟΜΕ-ΟΤΕ να απαιτήσουν να μπει άμεσα τέλος στην εκχώρηση της δουλειάς μας στους εργολάβους, πριν είναι αργά.
Να βάλουμε επιτέλους τέλος στην εκχώρηση του τηλεπικοινωνιακού έργου στους εργολάβους
Προσλήψεις τώρα του αναγκαίου προσωπικού στον ΟΤΕ

     

 

blogger templates | Make Money Online