Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τι δεν έχει ανακοινωθεί για τα Job Families από την ΟΜΕ


Αθήνα 23/1/2019

Τι δεν έχει ανακοινωθεί για τα Job Families από την ΟΜΕ

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει ενημέρωση από τη Διοίκηση για τα job families που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, όπου εκτός από τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Αν και η Διοίκηση είχε ενημερώσει ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη για να παρουσιάσει τα job families, η συνδικαλιστική ηγεσία επέμενε (!) γι’ αυτή τη συνάντηση. Γιατί όμως τόση πρεμούρα από την ηγεσία της ΟΜΕ για τα job families

Καταρχήν θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα job families είναι μία ομαδοποίηση των εργαζομένων, που επιθυμεί σφόδρα η Διοίκηση να την επεκτείνει σε όλο τον Όμιλο (ΟΤΕ-Cosmote-Γερμανός) με απώτερο σκοπό την περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Η μέχρι τώρα εισαγωγή τους στην Cosmote έχει αποδείξει την επιστημονική αστοχία τους, την αδυναμία να ακολουθήσουν τη δυναμική της επιχείρησης & της αγοράς όπως επιθυμεί η διοίκηση, καθώς και τη μηδενική συνεισφορά τους στη βελτίωση ή ανάπτυξη των εργαζομένων. Συνεπώς, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εισάγονται τα job families στον Όμιλο, είναι ξεκάθαρα η εφαρμογή ενός ακόμα εργαλείου για την συνέχιση του γνωστού πλέον μοντέλου καρότου για τους λίγους εκλεκτούς – μαστίγιου για τους πολλούς, προκειμένου να συνεχιστεί η χειραγώγησή τους προς την εθελούσια έξοδο.

Η ΟΜΕ, λοιπόν, θα όφειλε να μη γίνεται λαγός ούτε να ξύνεται στην γκλίτσα της Διοίκησης. Ωστόσο, η επιθυμία των υψηλόβαθμων συνδικαλιστών προκειμένου να παρευρεθούν ήταν τόσο σφοδρή, που υπόγραψαν ότι αποδέχονται να μη διαρρεύσει κάτι από την ενημέρωση. Είναι άραγε λογικό να δέχονται να είναι εχέμυθοι για τα job families, τη στιγμή μάλιστα που έχει διαπιστωθεί η αστειότητα της εφαρμογής τους στην Cosmote; Μα, αλήθεια, αν δεν ενημερώσουν για αυτό το θέμα το σύνολο των εργαζομένων, τότε γιατί παρευρέθηκαν; Από προσωπική περιέργεια; 

Η Αγωνιστική Συνεργασία θα είναι πάντα απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες οδηγούν σε μονοπάτια διάρρηξης της ελάχιστης εμπιστοσύνης που έχει απομείνει. Προτείνουμε να διερευνηθεί αν είναι σύννομη τέτοιου είδους διαβούλευση.

Φαίνεται, όμως, ότι η πρεμούρα της ΟΜΕ οφείλεται στο γεγονός ότι αντί για επαναφορά μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, επαναφορά κλιμακίων & χρονοεπιδομάτων, καθώς και άλλων παροχών ώστε να συμβαδίζουν με την παρατεταμένη υψηλότατη κερδοφορία της εταιρίας, η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ σκοπεύει να διεκδικήσει για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τα… job families!! Κι ενώ γίνεται για μια ακόμα φορά προφανής η αδυναμία της να αντιληφθεί τα ναρκοπέδια, συνεχίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης των job families ώστε να διευκολυνθεί η Διοίκηση προκειμένου να:
  •  Υποκαταστήσει τις χρηματικές αμοιβές με …τίτλους εργασίας!
  •  Έχει ένα ακόμα εργαλείο εγκλωβισμού των εργαζομένων σε business units και ευκολότερης απόλυσής τους σε περίπτωση επιχειρηματικής αποτυχίας των business units.
  • Συνεχίσει να μην πληρώνει τα πτυχία στο προσωπικό, αλλά μόνο στα ημέτερα στελέχη.
  • Αποσχίσει-καταργήσει εργασιακούς κλάδους και ειδικότητες.
  • Επιτείνει τις βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων, που θα έχουν πια τις υπογραφές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με την ανοχή των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αν αυτά δεν αντιδράσουν.

Η σχετική ανακοίνωση της ΟΜΕ καταλήγει ότι: «Κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ορθή και προς όφελος των εργαζομένων χρήση». Οι εργαζόμενοι έχουμε διαπιστώσει, άλλωστε, την «ορθή» και «προς όφελός μας» χρήση εργαλείων, όπως το σύστημα αξιολόγησης, οι απολύσεις με τα άρθρα 13 & 16, τα κλιμάκια & τα χρονοεπιδόματα, η συρρίκνωση έως αφανισμού υπηρεσιακών λειτουργιών (γραμματείες, φύλακες, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικές υπηρεσίες, δίκτυο καταστημάτων κ.α.), καθώς και σε κάθε μορφή παροχών -που τείνουν να γίνουν πρώην- προς τους  εργαζομένους

Τους ευχαριστούμε θερμά αλλά προτιμάμε να μην πάρουμε αυτή τη φορά!

 

blogger templates | Make Money Online