Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

"Ξεκίνημα": Συνέντευξη με τον Μάκη Κοντογεώργο για την πολυήμερη απεργία στον ΟΤΕ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ μετά από επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις για περισσότερο από 3 βδομάδες συναντήθηκαν τη Δευτέρα 13/01 στο Υπουργείο Εργασίας με την διοίκηση της εταιρίας και εκπροσώπους του Υπουργείου. Το Υπουργείο Εργασίας προέβη σε συστάσεις επαναπρόσληψης των απολυμένων και επανεξέτασης των αιτημάτων των εργαζομένων. Η διοίκηση του ΟΤΕ δέχθηκε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ και δεσμεύτηκε να διερευνήσει το ενδεχόμενο απασχόλησης σε άλλες θέσεις εντός του ομίλου ΟΤΕ των 6 απολυμένων φυλάκων. Το «Ξ» βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους του ΟΤΕ σε διάφορες πόλεις κατά την διάρκεια της απεργίας και μίλησε με τον Μάκη Κοντογεώργο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ – ΟΤΕ με την Αγωνιστική Συνεργασία – Ενωτική. Παρακάτω δημοσιεύουμε συνέντευξη που πήρε ο σ. Βαγγέλης Κολτσίδης.


  • Μάκη πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στον ΟΤΕ;
Ο απεργιακός αγώνας ξεκίνησε την 21/12/19 έπειτα από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Στις συνελεύσεις αυτές οι εργαζόμενοι κρίναμε ως προσβλητική και απαράδεκτη  την πρόταση της διοίκησης για επέκταση της προηγούμενης μνημονιακής συλλογικής σύμβασης κατά ένα έτος κι αφού πρώτα απέλυαν τους φύλακες που δεν είχαν αποδεχθεί την «εθελούσια» που τους είχε προταθεί. Κατά την έναρξη της απεργίας, γνωρίζαμε τη μεγάλη προπαγάνδα που θα έκανε ο Όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom μέσα από τα συστημικά μέσα «ενημέρωσης» που ελέγχει διαμέσου του υψηλότατου «πακέτου» διαφήμισης. Ωστόσο, καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το δίκαιο του αγώνα μας μέσα από την άμεση επαφή με τον κόσμο, τα μέσα ενημέρωσης που δεν ελέγχονται από το σύστημα, τις συλλογικότητες και διάφορους πολιτικούς φορείς/κόμματα.
  • Ποιά είναι η συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και ποια η ανταπόκριση του κόσμου;
Η συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι υψηλότατη, δείχνοντας ότι τα αιτήματα της απεργίας αντικατοπτρίζουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Η υποτίμησή της θέσης τους από τη διοίκηση ΟΤΕ/Deutsche Telekom είναι τόσο μεγάλη, που αισθάνονται μειωμένοι και προσβεβλημένοι όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά.
  • Μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ τι αλλαγές έχουν προκύψει στην εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων και των καταναλωτών;
Η «ιδιωτικοποίηση» του ΟΤΕ έγινε με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (45%) των μετοχών από τη Deutsche Telekom, η οποία έχει ως βασικό μέτοχο το γερμανικό δημόσιο. Η εξαγορά αυτή έγινε γιατί το γερμανικό δημόσιο γνώριζε άριστα ότι η αγορά μιας τηλεπικοινωνιακής εταιρίας που έχει δεσπόζουσα θέση σε μια χώρα όπου ελέγχει τις εκάστοτε κυβερνήσεις, θα ήταν μια «επένδυση» χαμηλού ρίσκου και με εξαιρετικές αποδόσεις. Το γερμανικό δημόσιο προέβηκε σε μία άνευ προηγουμένου αποεπένδυση στον Όμιλο ΟΤΕ εκποιώντας τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων στο εξωτερικό, μεταφέροντάς τον ξηλωμένο χαλκό στη Γερμανία και εκποιώντας τον μοναδικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της Ελλάδας. Επιπλέον αύξησαν κατά 480% (!) τα τιμολόγια της καρτοκινητής (όπου κύριοι πελάτες είναι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι φοιτητές και οι μαθητές) και οδήγησαν τον Όμιλο ΟΤΕ στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ταχύτητες επικοινωνίας, σε χρόνο εξυπηρέτησης για νέες συνδέσεις, καταργήσεις, βλαβοληψία κλπ.
Όσον αφορά στον εργαζόμενο, η διοίκηση ΟΤΕ/Deutsche Telekom τον αντιμετωπίζει σταθερά ως «αναγκαίο» κακό και ως «κόστος» που δεν παράγει αλλά παρασιτεί από τα κέρδη που αποφέρουν οι επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησης! Αυτό είναι ουσιαστικά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο «ανάπτυξης» που θέλουν να εφαρμόσουν κατά τον 21ο αιώνα σε όλους τους εργαζομένους, ξεκινώντας από αυτούς που αισθάνονται ότι τους ανήκουν και είναι δούλοι τους στην αποικία χρέους Ελλάδα.


  • Η διοίκηση προχώρησε σε μηνύσεις που είχαν αποτέλεσμα συλλήψεις συνδικαλιστών στην Θεσσαλονίκη. Τι ακριβώς έγινε και τι άλλες μορφές τρομοκρατίας έχουν υπάρξει από την διοίκηση κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα;
Στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση ΟΤΕ/DT διαπιστώνοντας τη μεγάλη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης έχασε πλήρως την ψυχραιμία της. Συγκεκριμένα και με βάση πληροφόρηση που μου μετέφεραν οι Θεσσαλονικείς συνάδελφοι, οι συλλήψεις των συνδικαλιστών διενεργήθηκαν από την αστυνομία μετά από μήνυση του περιφερειακού διευθυντή του Ομίλου ΟΤΕ για λεκτική (!) παρενόχληση μίας προϊσταμένης από συνδικαλιστή.
Από την αρχή της απεργίας είχαμε διαπιστώσει ότι η διοίκηση ΟΤΕ/DT είχε δώσει εντολή στην ελληνική αστυνομία να εμπλέκεται στις κινητοποιήσεις, με σκοπό τη δημιουργία έντασης. Για τον ίδιο λόγο ενέπλεξε στις κινητοποιήσεις μας και τους εργαζόμενούς της στη φύλαξη των κτηρίων, οι οποίοι μας έκαναν προκλητικά υποδείξεις για τον τρόπο διαμαρτυρίας μας.
Η πιο άθλια, όμως, μορφή τρομοκρατίας από τη διοίκηση ΟΤΕ/DT κατά τη διάρκεια του απεργιακού μας αγώνα, ήταν οι εντολές της στους προϊσταμένους προκειμένου να πείσουν τους εργαζόμενους να σπάσουν τη απεργία τους, τάζοντάς τους ανταμοιβές και προνόμια που ποίκιλαν ανάλογα με το είδος της εργασίας και τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Υπάρχει στήριξη από άλλους εργαζόμενους του κλάδου ή σωματεία και οργανώσεις;
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν σχεδόν καθολική η στήριξη στον απεργιακό μας αγώνα από τους εργαζομένους του κλάδου αλλά και των άλλων κλάδων, από πολλά σωματεία και οργανώσεις, αλλά κι από όλη την κοινωνία. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου, εκ μέρους όλων των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ. Για να τους ευχαριστήσουμε όμως και έμπρακτα θα πρέπει η ΟΜΕ-ΟΤΕ να συμπληρώσει τα δίκαια θεσμικά και οικονομικά της αιτήματα, με αιτήματα για μείωση των τηλεπικοινωνιακών τιμολογίων σε κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι η ελάχιστη ανταπόκρισή μας στην κοινωνική αλληλεγγύη που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε.

 

blogger templates | Make Money Online