Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Δεν μπορούμε να μένουμε σε άγνοια και εν μέρει… σπίτι!




Δεν μπορούμε να μένουμε σε άγνοια και εν μέρει… σπίτι!
Τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού φαίνεται να έχουνε φέρει σε αμηχανία τη Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη ενημέρωση του προέδρου προς το προσωπικό, δεν αναπτύσσεται κανένα επιχειρησιακό σχέδιο ούτε δίδεται καμία πληροφόρηση για το τι προτίθεται να πράξει στο νέο εργασιακό γίγνεσθαι. Τα γενικόλογα συγχαρητήρια είναι μεν ευπρόσδεκτα, αλλά το ζητούμενο από ένα διευθύνοντα σύμβουλο είναι να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους συγκεκριμένη ενημέρωση για το επιχειρησιακό πλάνο, για την εξασφάλιση του εργασιακού τους έργου και των αποδοχών τους. Ο τρόπος, δε, με τον οποίο ξετυλίγονται τα επιμέρους πλάνα ανάπτυξης των επιχειρησιακών λειτουργιών εντείνουν την υπάρχουσα ανησυχία:
Στα καταστήματα που ενώ θεωρούνται από τη διοίκηση «εμπορικά»  λειτουργούν ανά Group (!) με βάση το ωράριο λειτουργίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου σε κάθε νομό. Η απόφαση αυτή ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να  αναθεωρηθεί  γιατί δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για τη διοίκηση σε πιθανή μετάδοση του κορονοϊού, στους συναδέλφους του δικτύου καταστημάτων και στις οικογένειές τους και στον γενικό πληθυσμό.  Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί τρόπος εξυπηρέτησης των κατεπειγόντων – και μόνο – αιτημάτων των πελατών από τα τηλεφωνικά κέντρα.
Στα τεχνικά τμήματα τα οποία λειτουργούν με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε υλικά προστασίας και με επισκέψεις στους χώρους των συνδρομητών. Όπως  έχουν πει όλοι οι γιατροί η απλή  μάσκα δεν προστατεύει τον υγιή να μην νοσήσει, αλλά μόνο τον νοσούντα να μην το μεταδώσει όποτε με τέτοια μάσκα οι συνάδελφοι δεν είναι ασφαλείς όταν μπαίνουν σε πελάτες.
Στα τηλεφωνικά κέντρα, η τηλεργασία δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις υπηρεσίες ενώ παρατηρούνται προβλήματα σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό, τις ταχύτητες αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης.
Στα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα (Μέγαρο, Παιανία κλπ.) η τηλεργασία λειτουργεί (ή δεν λειτουργεί) ανάλογα με την υπηρεσία, τις ηλικιακές (και άλλες) ομάδες και το έργο. Ωστόσο, συγκεκριμένη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει ή για το τι μέλλει γενέσθαι δεν έχει αναφερθεί από τη διοίκηση. 
Αναμφισβήτητα το οποιοδήποτε δυνητικό οικονομικό κόστος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την αξία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε:
  • Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. Ή τουλάχιστον να εξεταστεί η λειτουργία ενός και μόνο καταστήματος (με συμπιεσμένο ωράριο) ανά μεγάλο αστικό κέντρο, αφού ληφθούν πρώτα όλα τα αυξημένα μέτρα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας τους.
  • Να ληφθούν όλα τα αυξημένα μέτρα  για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των τεχνικών. Τα τεχνικά τμήματα να δουλεύουν με το προσωπικό ασφαλείας με κυκλική σειρά σε δύο βάρδιες (πρωινή & απογευματινή) με ένα υπηρεσιακό όχημα ανά βάρδια.  Επιπρόσθετα των εργασιών κοινωνικού συμφέροντος που προβλέπονται να γίνονται εργασίες μόνο για βλάβες και μεταφορές, ενώ οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται εκτός του χώρου του συνδρομητή. Τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) πρέπει μα είναι τα κατάλληλα για να προστατεύουν ουσιαστικά τους συναδέλφους που τα χρησιμοποιούν.
  • Να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ασφαλείς χώρους εργασίας και  ισότιμη αμοιβή και διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στα Call Centers με μέριμνα για την κάλυψή τους με συλλογική σύμβαση εργασίας. Aυτό όχι ως ελάχιστη ανταμοιβή για το αυξημένο έργο που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά γιατί είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
  • Να παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και το τηλεπικοινωνιακό πακέτο που θα καλύψει από πολύ πιθανή υπέρβαση του ορίου, σε όσους εργάζονται με τηλεργασία.
  •  Να αναβληθεί η στοχοθεσία και η αξιολόγηση.
  • Να μην κοπεί κανένα μεροκάματο, καμία άδεια και καμία θέση εργασίας.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι οι μόνοι στους οποίους στηριζόμαστε με σιγουριά και βεβαιότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές. Κι ας είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί λυσσαλέα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αυτών που τώρα τους εγκωμιάζουν. Για την απαραίτητη, λοιπόν, κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη που οφείλει να δείξει ο Όμιλος ΟΤΕ, προτείνουμε την περικοπή μέρους του μερίσματος προς τους μετόχους (π.χ. το μισό) το οποίο να αποδοθεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, αλλά και στη διαμόρφωση ασφαλών χώρων εργασίας.

Προτείνουμε, επιπλέον, να μην κοπεί κανένα τηλέφωνο συνδρομητή όσο διαρκεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Κανείς συνάνθρωπός μας δεν μπορεί να μείνει χωρίς επικοινωνία αυτές τις ώρες: είναι θέμα ζωής και θανάτου.

 

blogger templates | Make Money Online