Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Καλό ταξίδι αγωνιστή της ζωής Μανώλη Γλέζο


PDF

Καλό ταξίδι αγωνιστή της ζωής Μανώλη Γλέζο

Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή την ίδια ημερομηνία που ένας άλλος μεγάλος αγωνιστής ο Νίκος Μπελογιάννης έπεφτε νεκρός από το εκτελεστικό απόσπασμα .

Θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μαζί με τον Απόστολο Σάντα έκαναν την πρώτη πράξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή όταν τα ξημερώματα της 31η Μαΐου 1941 κατέβασαν, παρά την φύλαξη που είχε, τη Γερμανική σημαία του Γ΄ Ράιχ που κυμάτιζε στην Ακρόπολη της κατεχόμενης Αθήνας. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ τον είχε χαρακτηρίσει ως  τον «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».  Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Επειδή αυτή η ενέργεια πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, το ναζιστικό καθεστώς καταδίκασε τον Μ. Γλέζο και Α.Σάντα ερήμην τους σε θάνατο.

Είχε φυλακιστεί πολλές φορές λόγω των ιδεών του και των αγώνων του στις Φυλακές Αβέρωφ, Ακροναυπλίας, Αίγινας, Ωρωπού, Γυάρου, Παρθένι Λέρου. Επίσης, είχε καταδικαστεί τρεις φορές σε θάνατο, καθώς και σε ισόβια και άλλες ποινές, βασανίστηκε, δραπέτευσε.

Μια ζωή στην πρώτη γραμμή της πάλης, ως αντιστασιακός, επικεφαλής της ΕΔΑ, βουλευτής, κοινοτάρχης, διευθυντής του Ριζοσπάστη και της Αυγής, αναγνωρισμένος παγκοσμίως, βραβευμένος με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και πολλές άλλες διακρίσεις, επικεφαλής της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, δίπλα μας στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, συγγραφέας 13 βιβλίων, γεωλόγος και κάθε φορά συνέχιζε τον αγώνα!

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, μιλούν για έναν σεμνό και ευγενικό άνθρωπο που μιλούσε με όλο τον κόσμο και κάθε συζήτηση μαζί του ήταν πολύτιμη.

Η ζωή και το έργο του μεγάλου αγωνιστή δεν μπορεί να χωρέσει σε μια σελίδα….

Μπορείτε να δείτε την αφήγηση του στο αφιέρωμα της κρατικής τηλεόρασης:

Αν και η φυσική παρουσία του Μ. Γλέζο θα λείπει, θα τον νιώθουμε κοντά μας και τον ευχαριστούμε για τον δρόμο που άνοιξε με το παράδειγμα του, σε όλη την διάρκεια της ζωής του, που καλό θα είναι να αποτελεί φάρο για όλους μας.
.

 

blogger templates | Make Money Online