Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αξιολόγιο: Η εργοδοτική αυθαιρεσία χτύπησε κόκκινο




 Αθήνα 13-3-2014
Αξιολόγιο: Η εργοδοτική αυθαιρεσία χτύπησε κόκκινο

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι
Η ετήσια συζήτηση για το αξιολόγιο, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της διοίκησης, το ρόλο του δημίου που πολλοί προϊστάμενοι επωμίζονται και κυρίως για την ανυπαρξία της δικής μας  πλευράς,  γίνεται ακόμα μια φορά επίκαιρη.
Στο πολιτικό περιβάλλον της μνημονιακής καταστροφής, τα καλοταϊσμένα από την τρόικα  ΜΜΕ υπερτονίζουν και αποθεώνουν  μια λέξη «μαγική» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ !! Η λύση που προκρίνουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων να μην γίνονται  από τον σωρό αλλά βάσει αξιολόγησης !!! Δηλαδή απολύσεις  ναι – ότι προστάξει η τρόικα -  αλλά αιτιολογημένες !!
Αν δεν έχουν τεχνογνωσία ας κοπιάσουν.. Εδώ στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος  εφαρμόζεται εδώ και χρόνια αυτό που ονειρεύονται. Δηλαδή ένα αξιολόγιο που υπονομεύει κάθε συλλογική  κατάκτηση των εργαζομένων, ένα αξιολόγιο που φαλκιδεύει το σύστημα αμοιβών μέσω του πριμ , ένα αξιολόγιο που διαλύει τις ανθρώπινες σχέσεις και ενθαρρύνει την ανθρωποφαγία, ένα αξιολόγιο που διαλύει το θεσμοθετημένο ωράριο και επιβραβεύει όσους το καταλύουν, ένα αξιολόγιο που μπορεί να μην έχει ακόμα οδηγήσει σε απολύσεις, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα εκεί θα οδηγήσει, αν  το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνεχίσει να βρίσκεται σε παράλυση. Τα φαινόμενα του εργοδοτικού αυταρχισμού φέτος έχουν πολλαπλασιαστεί. Όπως καταγγέλλουν αρκετοί αξιολογητές, έχουν δεχτεί προτροπές προκειμένου  ο μέσος όρος αλλά και η ανώτερη βαθμολογία του τμήματός τους να είναι αισθητά μικρότερη από την αντίστοιχη περυσινή. Ακόμα με αφορμή τις σοβαρές υπηρεσιακές μεταβολές που επέφερε η αναδιοργάνωση μεγάλου αριθμού υπηρεσιών, πολλοί συνάδελφοι βρέθηκαν να αξιολογούνται από το νέο τους προϊστάμενο, που βρίσκεται στην θέση του, μόλις 15 ημέρες μέσα στο 2013 και προφανώς δεν έχει προλάβει να διαμορφώσει άποψη για τους κρινόμενους.
Η Αγωνιστική Συνεργασία συμμετέχοντας πέρυσι στην κοινή επιτροπή ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης ΟΤΕ για την δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού συστήματος αξιολόγησης, κατέθεσε δέσμη προτάσεων την οποία σήμερα επανακαταθέτουμε για δημόσια διαβούλευση, εκτιμώντας ότι παραμένει επίκαιρη και μπορεί να αποτελέσει βάση για μια σοβαρή συζήτηση για ένα αξιολόγιο το οποίο:
  1. Δεν θα βασίζεται στην επιβολή και την τιμωρία, αλλά θα βοηθά τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα υστερούν στο να επανεκπαιδευτούν ή να αξιοποιηθούν σε άλλη θέση.
  2. Θα είναι ένα εργαλείο ατομικής βελτίωσης και ανάπτυξης των ικανοτήτων των εργαζομένων προς αμοιβαίο όφελος (εργαζομένων και εταιρείας).
  3. Δεν θα παράγει τιμωριτικά αποτελέσματα  όπως απολύσεις, εκδικητικές μεταθέσεις ή μισθολογική στασιμότητα.
  4. Θα διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μπορεί να γίνει υποκείμενο εμπαθούς και κακόπιστης κριτικής για προσωπικούς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, φυλετικούς, ή άλλους λόγους.
  5. Θα προάγει το πνεύμα ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας και θα αποθαρρύνει κάθε διάθεση νεποτισμού, ατομικού πρωταθλητισμού ή γενικότερα οπουδήποτε αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων.
  6.  Δεν θα αξιολογεί θετικά την όποια διάθεση του εργαζόμενου να παραβιάσει τους επισήμους όρους εργασίας σε βάρος του (επιπλέον εργασία χωρίς αμοιβή, παραίτηση από δικαιώματα αδείας, εργασία με ίδια μέσα).
7.      Δεν θα προαπαιτεί την καμπύλη Gauss και δεν θα βασίζει το αποτέλεσμά του σε προειλημμένες αποφάσεις όπως έγινε πέρυσι κατά κόρον.
  1. Δεν θα μετεξελιχθεί σε σύστημα μέτρησης της απόδοσης, και εμμέσως σε εργαλείο εντατικοποίησης. Να γίνει σαφές ότι άλλο Αξιολόγηση και άλλο Απόδοση.
  2. Θα είναι διαφανές και θα προβλέπει δημοσιοποίηση γενικών στατιστικών ευρημάτων, πράγμα που θα συμβάλει  στη αξιοπιστία και την αποδοχή της διαδικασίας. Θα προβλέπει γνωστοποίηση των μέσων όρων της αξιολόγησης στα μέλη επιχειρησιακών μονάδων ικανού μεγέθους, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης χωρίς παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
  3. Θα προβλέπει διαδικασία ένστασης  με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και ανεξάρτητων φορέων (Δικαστικών, επαγγελματικών συλλόγων, προηγούμενων αξιολογητών κ.λ.π.).
  4. Θα προβλέπει  ενδιάμεσα χρονικά στάδια αξιολόγησης ώστε έγκαιρα να υπάρχει η δυνατότητα ατομικής βελτίωσης μέσω της έγκαιρης προειδοποίησης.
  5. Θα θεσμοθετεί -  έστω σε πιλοτικό στάδιο – την αμφίδρομη και την οριζόντια αξιολόγηση. Θα μεριμνά ώστε αυτό δεν θα γίνεται εργαλείο άντλησης πληροφοριών και θα αποτρέπει την συναλλαγή αξιολογητή – αξιολογούμενου.
  6. Θα εξαιρεί – με την σύμφωνη γνώμη τους – από την διαδικασία αξιολόγησης  τα ΑμεΑ.
  7. Θα προβλέπει διαφορετικά κριτήρια ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας και το επίπεδο εκπαίδευσης του αξιολογούμενου.

Καλούμε την διοίκηση που αντιλήφθηκε την παρωδία διαβούλευσης με την ΟΜΕ-ΟΤΕ ως αποδοχή των προειλημμένων αποφάσεών της, να αποσύρει άμεσα την διαδικασία που ξεκίνησε και να έλθει σε διαπραγμάτευση με την ομοσπονδία για το αξιολόγιο. Καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία να μην περιοριστούν στις επετειακές ανακοινώσεις που εκδίδουν κάθε χρόνο και να ασκήσουν την μέγιστη πίεση ώστε να μην περάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να παρέμβουν με κάθε τρόπο, όπου η διαδικασία αξιολόγησης παράγει δυσμενή αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και να αποκρουστεί η όποια διάθεση προϊσταμένων να αυτοαναγορευτούν σε δήμιους, δίνοντας εξετάσεις στους δικούς τους αξιολογητές. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να καταγγέλλουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εμπαθούς ή κακόπιστης αξιολόγησης.
Η Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν στην προσπάθεια της Διοίκησης να επιβάλει εργασιακές σχέσεις γαλέρας, ωράρια λάστιχο και  πειθήνιους υποταγμένους υπαλλήλους, μέσω ενός αξιολόγιου που προωθεί αντί της συναδελφικότητας την αλληλοεξόντωση, αντί της αλληλεγγύης τον χωρίς αρχές ανταγωνισμό για το πριμ.

 

blogger templates | Make Money Online