Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Ατομικές συμβάσεις με προσωπικές διαφορές και στους εργαζόμενους στη μητρική

 PDF


 Ατομικές συμβάσεις με προσωπικές διαφορές και στους εργαζόμενους στη μητρική

Οι ατομικές συμβάσεις με προσωπικές διαφορές,  που είναι πιθανά ανακλητές στο μέλλον, υπογράφηκαν στις θυγατρικές με το πρόσχημα ότι είναι νέες εταιρίες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο βιωσιμότητας. Τώρα επιβλήθηκαν και στη μητρική, δηλαδή σε μια εταιρία που υπογράφει συλλογικές συμβάσεις επί δεκαετίες και που έχει εκτινάξει την κερδοφορία και τους λοιπούς χρηματιστηριακούς δείκτες στα ύψη. Με αυτό τον τρόπο, λύνονται τα χέρια της διοίκησης για απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και αφαίρεσης των όποιων θεσμικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Με την υπογραφή μάλιστα αυτής της σύμβασης, απεμπολούμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επαναφορά των κλιμακίων και των χρονοεπιδομάτων, όταν η ανεργία πέσει στο 10%. Ταυτόχρονα απεμπολούμε τις επαγγελματικές μας εξειδικεύσεις, την πληρωμή των πτυχίων, των μεταπτυχιακών κλπ. Επιπλέον,  η αύξηση του 3,5% που είχαμε λάβει θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ ένα «συνταξιοδοτικό ταμείο». Την ίδια ώρα καταργείται το ταμείο Νεότητας και το ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα, είναι η κατάργηση του ΓΚΠ που ίσχυε επί δεκαετίες και η αντικατάσταση του από ένα εσωτερικό κανονισμό που εμπεριέχει ένα ψυχοκαταναγκαστικό κατάλογο από πειθαρχικά παραπτώματα που οδηγούν μέχρι και στην απόλυση,  όπως η… φθορά (!!) του εξοπλισμού που δίνει η εταιρία, η … «εριστική» συμπεριφορά, η λογοκρισία κλπ κλπ. Για την προάσπιση του ο εργαζόμενος στερείται πλέον, τη δυνατότητα εκπροσώπησης του από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Όλα τα προηγούμενα, υπερψηφίστηκαν μεσάνυχτα Παρασκευής 10/3 προς Σαββάτου 11/3 από το σύνολο των μελών της Ενιαίας Δύναμης στο δ.σ. του ΠΑΣΥΠ, χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση του δικηγόρου του συλλόγου και χωρίς να μπορούν να του γίνουν ερωτήσεις επί των όρων της σύμβασης αλλά και του νέου εσωτερικού κανονισμού. Γεννιούνται, λοιπόν, εύλογες απορίες αν ένα συνδικάτο μπορεί να υπογράφει βλαπτικές μεταβολές, όπως είναι οι μειώσεις μισθών, η απεμπόλιση των κλιμακίων, των πτυχίων/μεταπτυχιακών, των επαγγελματικών εξειδικεύσεων, η κατάργηση του ΓΚΠ κ.α. χωρίς καν νομική γνωμοδότηση. Ειδικά σε μια εταιρία που αυξάνει την υπερκερδοφορία της, σε ένα κλάδο που είναι ολιγοπώλιο με μονοπωλιακές τάσεις και σε ένα άκρως πληθωριστικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους. 

Για να μην αντιληφθούμε πλήρως όλα τα προηγούμενα, η καινούργια σύμβαση εμπλουτίστηκε με διάφορα καθρεφτάκια και χάντρες, που αναφέρονται αναλυτικά στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΥΠ, της ΓΣΕΕ και των άλλων παρακλάδιων του κατ’ ευφημισμού συνδικαλισμού. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο οι ατομικές συμβάσεις υποκαθιστούν τις συλλογικές, τόσο οι απολύσεις θα διευκολύνονται, οι μισθοί θα μειώνονται και ο μήνας δεν θα βγαίνει για τον εργαζόμενο. 

Ακριβώς επειδή οι ατομικές συμβάσεις είναι τόσο ανίσχυρες, γι’ αυτό και στο παρελθόν οι υπογραφές τους συνεπάγονταν υψηλότατα χρηματικά ποσά στον ΟΤΕ, στην Cosmote και αλλού. Μέχρι τουλάχιστον η εργοδοσία να ανακαλύψει ότι αυτό μπορεί να γίνει τσάμπα,  με τις υπογραφές των κατ’ ευφημισμό συνδικάτων.

 

blogger templates | Make Money Online