Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ωράριο Καταστημάτων



ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Κοντεύουν τρία χρόνια από τότε που η διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλευόμενη το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον αλλά και την αδράνεια στην οποία έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, εφάρμοσε το σπαστό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα. Η εφαρμογή του σπαστού ανέτρεψε τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων, άλλαξε τη ζωή τους και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η εξαίρεση που ο Κανονισμός Εργασίας Προσωπικού προέβλεπε για εφαρμογή του σπαστού ωραρίου έγινε κανόνας και αφορά πλέον όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα εμπορικά καταστήματα.
Από τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση εισήγαγε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε όλο τον όμιλο και οδηγούσε στην πράξη στην κατάργηση του ωραρίου. Είχαμε τονίσει πως το σπαστό ωράριο δεν αποτελούσε υπόθεση μόνο των συναδέλφων που εργάζονταν στα καταστήματα αλλά όλων μας.
Τον Απρίλιο του 2013 υπογράφηκε συλλογική σύμβαση μεταξύ της ομοσπονδίας και της διοίκησης για το ωράριο των καταστημάτων, η οποία προέβλεπε τη διπλή προσέλευση στα καταστήματα μία φορά την εβδομάδα, μόνο όμως για τους συναδέλφους του ΟΤΕ και  μόνο για τα καταστήματα που απασχολούν πάνω από 8 εργαζομένους, εισάγοντας τη φιλοσοφία της διευθέτησης του χρόνου εργασίας εντός τριμήνου. Δηλαδή μία «λύση» που μπορεί να μετρίασε το πρόβλημα σε μία μερίδα συναδέλφων αλλά απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επιτυχία. Στην πράξη οι συνάδελφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν από το κατάστημα με το κλείσιμό του, το ωράριο εργασίας καταστρατηγείται και για πολλούς συναδέλφους η διπλή προσέλευση γίνεται δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα.
Αυτή η μεσοβέζικη σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου.   
Εμείς επιμένουμε στη διεκδίκηση του συνεχούς ωραρίου και απορρίπτουμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Με δεδομένο όμως ότι το σπαστό έχει καθιερωθεί επαναφέρουμε την πρότασή μας για ένα πρόγραμμα εργασίας με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι θα εργάζονται μόνο ένα απόγευμα την εβδομάδα. Ένα  τέτοιο πρόγραμμα τεχνικά είναι εφικτό χωρίς διευθέτηση. Το ένα τρίτο των συναδέλφων που υπηρετούν στο κατάστημα θα εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα τρεισήμισι ώρες το πρωί και τρεισήμισι ώρες το απόγευμα. Αν θεωρήσουμε ότι περισσεύουν κάποιες ώρες αυτές μπορούν να εξαντλούνται την ίδια μέρα που υποτίθεται ότι περισσεύουν για να κλείσει ο συνάδελφος την εργασία του, για εργασίες back office η για την όποια εκπαίδευση.
Τέλος θα πρέπει να γίνει καθαρό ότι η διπλή προσέλευση πάνω από μία φορά τη βδομάδα θα πρέπει να απαγορευθεί για όλους ανεξαιρέτως είτε είναι ΟΤΕ είτε OTEPLUS και ανεξάρτητα από το αν υπηρετούν πάνω ή κάτω από οκτώ άτομα στο κατάστημα. Οι συνάδελφοι στα καταστήματα με λιγότερα από 8 άτομα δεν μπορεί να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας και να δουλεύουν με σπαστό ωράριο δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα.
Το επίκεντρο πρέπει να είναι οι συνάδελφοι, οι αγωνίες, τα προβλήματά τους, οι ανάγκες τους. Η επαναφορά στο συνεχές ωράριο η τουλάχιστον ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από το σπαστό θα γίνει μόνο με αγώνα!

 

blogger templates | Make Money Online