Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Καιροσκοπισμός, πατριδοκαπηλία και απόδραση από τα προβλήματα από την (Δ)ΑΚΕ


Αθήνα 20-6-2018
Καιροσκοπισμός, πατριδοκαπηλία και απόδραση από τα προβλήματα από την (Δ)ΑΚΕ
Σε μια εποχή που η επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ έχει ενταθεί, που η επιτροπή του άρθρου 13 δουλεύει υπερωριακά απολύοντας συναδέλφους με χρήση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος και με επίκληση της αξιολόγησης και που οι πιέσεις σε όσους μπορούν – αλλά δεν θέλουν – να φύγουν με «εθελούσια» έχουν χτυπήσει κόκκινο, η (Δ)ΑΚΕ της ΠΕΤ-ΟΤΕ πετάει άλλη μια φορά την μπάλα στην εξέδρα και επιλέγει να παίξει με τα πατριωτικά αισθήματα των συναδέλφων αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι «ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».
Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΤ-ΟΤΕ κατέθεσαν προς ψήφιση κείμενο καταγγελίας της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας & FYROM, που πέρα από τις ανακρίβειες και τον παραληρηματικό του χαρακτήρα, επιχειρεί να διχάσει τους εργαζόμενους και να προσδώσει στην συνδικαλιστική αντιπαράθεση χαρακτηριστικά ανθρωποφαγίας.
Καταγγέλλουμε την όψιμη πατριδοκαπηλία της (Δ)ΑΚΕ και των θλιβερών συνοδοιπόρων της και αναρωτιόμαστε:
  • Πού είσαστε συνάδελφοι όταν οι κυβερνήσεις ξεπουλούσαν τον ΟΤΕ και τον εθνικό πλούτο μέσω των ιδιωτικοποιήσεων;
  • Πού είσαστε όταν η χώρα με τα αλλεπάλληλα μνημόνια, μετατρεπόταν σε προτεκτοράτο των δανειστών της;  Μήπως διαδηλώνατε με τους μενουμευρώπηδες;    
  • Πού είσαστε όταν οι δανειστές εκβίαζαν και απειλούσαν την χώρα με πτώχευση; Μήπως μαζί με αυτούς που φώναζαν «Γερούν, γερά» και καλούσαν τον πρόεδρο του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ να... «κρατήσει γερά» στις διαπραγματεύσεις του με την Ελλάδα;    
  • Πως δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία όταν τα μνημόνια έρχονταν για ψήφιση στην Ελληνική Βουλή στα Αγγλικά;
Τελικά είναι τόσο α λα κάρτ ο πατριωτισμός τους, που τους οδηγεί να υιοθετούν την επιχειρηματολογία αυτού που έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 (Σαμαράς) και να αντιπολιτεύονται ακόμα και την «γραμμή» του Κων. Μητσοτάκη.
Επί της ουσίας και επειδή δεν επιθυμούμε να παρερμηνεύεται η στάση μας, δηλώνουμε ότι στα εθνικά θέματα θα πρέπει να αναζητείται η μέγιστη συναίνεση αντί να επιλέγονται για την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση. Εκτιμούμε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να αποτιμηθεί ως έντιμος συμβιβασμός υπό την προϋπόθεση ότι οι πρωτοβουλίες προέρχονται από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες χώρες και δεν επιβάλλονται από τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς. Οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και το συνδικαλιστικό κίνημα αντί να σηκώνει την σημαία της πατριδοκαπηλίας και της μισαλλοδοξίας, θα έπρεπε να εργάζεται για την ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων εργαζομένων και των εργαζομένων στην γείτονα χώρα. Είναι γνωστό ότι ενώ το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, από καιρό σε καιρό απεργάζεται σενάρια πολέμου. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει λοιπόν να εργαστεί για την ειρήνη και την συνεργασία των λαών αντί να επενδύει στην πολεμοκάπηλη και πατριδοκάπηλη ρητορική.         
   

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ – Στάση Εργασίας Πέμπτη 21/06 για τη ΣΣΕ

Το σωματείο μας σύμφωνα και με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη 21/06, ως μέρος του δίκαιου αγώνα μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και βελτίωσης των συνθηκών ζωής και εργασίας των εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτού του αγώνα μοιράσαμε ενημερωτικό φυλλάδιο που καταγράφει τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στη ΣΣΕ που διεκδικούμε, την ιστορία των συλλογικών συμβάσεων για να τονίσουμε την αναγκαιότητα τους, καθώς και τον διαχρονικό πόλεμο των εργοδοτών εναντίον των ΣΣΕ.
Η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ δεν αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στους εργοδότες, καθώς έκανε σαφές ότι από τη μία αρνείται να παραχωρήσει την αποκλειστικότητα στο δικαίωμα να αυξομειώνει μισθούς και συνθήκες εργασίας κατά τα συμφέροντά της, και από την άλλη ότι δε θέλει να παραχωρήσει κανένα ποσό ούτε για την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, ούτε για ελάχιστο επίπεδο μισθών.
Δε μας κάνει καμία εντύπωση η στάση της διοίκησης. Αυτά τα δικαιώματα διαχρονικά κερδίζονται με τους αγώνες των εργαζομένων, όταν γίνονται μαζικοί και με επιμονή. Η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ κάνει χρήση των αντεργατικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από κυβερνήσεις, μέχρι και τη σημερινή, και δανειστές στην αγορά εργασίας και προσπαθεί να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος. Συνθηκών που διαμορφώθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τέτοιες πολυεθνικές και εργοδότες και σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους.
Για αυτό το λόγο ο αγώνας μας αυτός δεν περιορίζεται μόνο στα πλαίσια της εταιρίας, αφού αφορά και την αναστροφή ενός κλίματος και μίας πολιτικής που έχει φιλοτεχνηθεί ενάντια σε κάθε εργατικό δικαίωμα και ενάντια στη συλλογική δράση των εργαζομένων. Όσο όμως υπάρχουν σωματεία σαν το δικό μας που διατηρούν ζωντανές τις διεκδικήσεις για συλλογικές συμβάσεις, ο αγώνας αυτός θα κερδηθεί. Δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι σωματεία και εργαζόμενοι του Συντονισμού στις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία, σωματεία του κλάδου, αλλά και πέρα από αυτόν.
Ξέρουμε ότι με κάθε κινητοποίηση και με κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που συμμετέχει στο σωματείο και τις κινητοποιήσεις, η πίεση στη διοίκηση αυξάνεται.
Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συμμετοχή στον αγώνα για ΣΣΕ και για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ προοπτική οικογενειακής και προσωπικής οικονομικής εξέλιξης μιας και έχει γίνει κατανοητό από όλους και όλες ότι για τη ΝΟΚΙΑ είμαστε αναλώσιμοι.
Απαιτούμε από τη διοίκηση να αφήσει την αδιάλλακτη στάση της και να εκπληρώσει τα αιτήματά μας:
Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως έχει αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση του 2015
Εφαρμογή κατώτατων εισαγωγικών μισθών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης σύμφωνα με ΣΣΕ
Προσαυξήσεις στους κατώτατους μισθούς κάθε κατηγορίας κατά 10% λόγω συμβίωσης και κατά 130 ευρώ για κάθε τέκνο
Επίδομα φύλαξης τέκνων – 250 ευρώ ανά τέκνο κάθε μήνα
Επίδομα για τέκνα με αναπηρία - 100 ευρώ ανά τέκνο κάθε μήνα
Επαναφορά των κουπονιών του Αυγούστου
Καμία απόλυση
Την Πέμπτη 21/06 απο τις 14:00 μέχρι τις 17:00 κλείνουμε τους υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Νέα «εθελούσια» - Όχι στους εκβιασμούς - Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ρόλο τροχονόμου παρακολουθεί άφωνη να καταστρέφονται θέσεις εργασίας και να λεηλατούνται πόροι από το ασφαλιστικό σύστημαΑθήνα 15-6-2018
Νέα «εθελούσια» - Όχι στους εκβιασμούς
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ρόλο τροχονόμου παρακολουθεί άφωνη να καταστρέφονται θέσεις εργασίας και να λεηλατούνται πόροι από το ασφαλιστικό σύστημα
Τις μέρες αυτές η διοίκηση ΟΤΕ υλοποιεί ένα ακόμα πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου. Βασικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων που προηγήθηκαν ήταν η με κάθε τρόπο και κόστος αντικατάσταση του προσωπικού εκείνου που έχει ρυθμισμένα εργασιακά δικαιώματα, δομημένο μισθολόγιο και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι που αποχωρούν από τον ΟΤΕ, δεν αντικαθίστανται στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα και οι λίγες θέσεις εργασίας που αντικαθίστανται, αφορούν προσλήψεις με ελαστική και μειωμένη απασχόληση και κυρίως αφορούν δανεισμό εργαζομένων από τις γαλέρες της Cosmote E-Value, Mellon, Man Power κλπ και φυσικά με πολύ μικρότερους μισθούς. Στους κερδισμένους και οι εργολάβοι που κάνουν πάρτι με κάθε εθελούσια, αφού γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος του έργου που έκαναν οι συνάδελφοι που αποχωρούν, τους εκχωρείται με το αζημίωτο. Στο μεταξύ η εργοδοσία τα όποια κεφάλαια «επενδύει» για να χρηματοδοτήσει προγράμματα εθελούσιας τα αποσβένει κατά δήλωσή της σε μια τριετία.
Αν όπως είναι πανθομολογούμενο, ο κερδισμένος από τις «εθελούσιες» είναι η εργοδοσία, γεννάται το ερώτημα, γιατί οι εργαζόμενοι ενδίδουν και αποδέχονται να αποχωρήσουν από την δουλειά τους; Οι απαντήσεις είναι γνωστές και κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει κανένα για τις επιλογές του, υπό την προϋπόθεση ότι η όποια απόφαση ελήφθη αυτόβουλα και μετά από ώριμη σκέψη. Δυστυχώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, αποδέχονται ασμένως να «αυτοαπολυθούν» υποκύπτοντας σε φανερούς και μη εκβιασμούς, ή ενθαρρύνονται από τους γνωστούς άγνωστους διαδρομιστές – εργοδοτικούς εγκάθετους – γαλαζοπράσινα παπαγαλάκια.
Οι φήμες οργιάζουν: «πάρτε τα κίνητρα φέτος, του χρόνου θάναι αργά», «του χρόνου λήγει η ΣΣΕ, θα πάμε σε ατομικές συμβάσεις, δεν υπογράφεται ξανά σύμβαση με διασφάλιση θέσεων εργασίας, φύγετε όσο προλαβαίνετε!» κλπ κλπ
Οι ίδιοι που διασπείρουν τον πανικό αποφεύγουν να πούνε αυτό που πραγματικά συμβαίνει:
Δεν υπάρχει πλέον το πλαίσιο της αυτασφάλισης που διασφαλίζει ότι αν υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό περιβάλλον – τουλάχιστον αναφορικά με τα ηλικιακά όρια – οι «εθελούσιοι» δεν θα θιγούν και δεν θα βρεθούν μετέωροι χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα της εφάπαξ εξαγοράς των ασφαλιστικών εισφορών και όσοι μπουν σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης οφείλουν να πληρώνουν σε τακτά διαστήματα, οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Όσοι φύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αντίθετα από ότι λένε τα παπαγαλάκια της διοίκησης, η προσπάθεια αυτασφάλισης για διαφορετικό ύψος μισθού ή ακόμα χειρότερα η μη αυτασφάλιση για όσους αυτή δεν απαιτείται, θα έχει επίπτωση στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης!
Όσοι αποφασίσουν να αποχωρήσουν και χρειάζεται να αυτασφαλιστούν, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν ιατρικές εξετάσεις από τις οποίες θα πρέπει να προκύπτει ότι είναι υγιείς, άρα ικανοί για εργασία, διαφορετικά δεν θα μπορούν να αυτασφαλιστούν.
Όσοι δεν προσκομίσουν έγκαιρα την εκτός ΟΤΕ προϋπηρεσία τους, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απάτη, όπως οι 387 εθελούσιοι του 2012, που σύρθηκαν στα δικαστήρια (για να αθωωθούν πανηγυρικά) και εκεί θα διαπιστώσουν ότι ο ΟΤΕ που τους «έσμπρωχνε» να φύγουν, θα δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής!
Η αποδεδειγμένη ζημία που φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, φέτος μεγαλώνει, αφού η διοίκηση και το γραφείο που υποστηρίζει νομικά την εθελούσια, «ενθαρρύνει» τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τα χρήματα που θα πάρουν σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Γράφουν χαρακτηριστικά στην παρουσίαση με νόημα : “Το ποσό θα καταβληθεί μικτό, ως οικονομικό κίνητρο στους ίδιους τους εργαζόμενους και ο κάθε εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, θα μεριμνήσει ό ίδιος για την αυτασφάλισή του στους κλάδους που επιθυμεί και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του”
Όποιος ψάχνει στα ψιλά γράμματα, θα βρει ότι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για υγεία (ΕΟΠΥΥ) και για τον κλάδο πρόνοιας (Εφάπαξ ΕΤΕΑΕΠ) παρά μόνο για το 2018. Άρα το προσδοκώμενο ποσό της εφάπαξ χορηγίας θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα του ενδιαφερόμενου (4%) ή θα είναι σημαντικά μικρότερο. Όσο για την υγειονομική κάλυψη,  αυτή θα πρέπει να βαρύνει την τσέπη του (7,1%) ή θα επιβαρύνει την ασφάλιση του/της συζύγου.
Υποτίθεται ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης φθάνουν από 70 έως 90% και οι μήνες αναπλήρωσης θα υπολογίζονται με αναγωγή δεκατεσσάρων μισθών ανά έτος. Αν όμως το συνολικό ποσό αποφορολογηθεί και αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, η αποζημίωση απόλυσης και το κόστος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας για όποιον αυτό απαιτείται, το υπολειπόμενο ποσό που αντιστοιχεί για την διαβίωση έως την συνταξιοδότηση, υπολείπεται σημαντικά του αναμενόμενου. 
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Κανένας δεν έχει πλέον αυταπάτες για το τι πραγματικά είναι τα λεγόμενα κίνητρα και ποιόν εξυπηρετούν. Κανείς δεν πιστεύει τα στερεότυπα που δημιούργησαν τα ΜΜΕ για τα υποτιθέμενα μυθώδη ποσά των εθελούσιων του ΟΤΕ. Κανείς δεν θα έφευγε από την δουλειά του με τόση ευκολία αν δεν υπήρχαν οι αφόρητες συνθήκες πίεσης, η υπέρμετρη εντατικοποίηση, το αντισυναδελφικό κλίμα γενιτσαρισμού που καλλιεργείται και η δυσμενής πολιτική συγκυρία που δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Τέλος κανένας δεν θα τα παρατούσε με τόση ευκολία αν είχε στήριξη από αυτούς που ενώ έχουν τον θεσμικό ρόλο να υπερασπιστούν τον κόσμο της δουλειάς, εν  τέλει υπερασπίζονται μόνο την εργοδοσία. Μιλάμε για το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη, που έχοντας ποδηγετηθεί απολύτως από τις δυνάμεις εκείνες του συμβιβασμένου, εργοδοτικού, κομματικού και αναθετικού συνδικαλισμού, μετατρέπονται τέτοιες μέρες σε τελάλη της εργοδοσίας!
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να αποφασίσουν με βάση τα θέλω τους και όχι με βάση τους φόβους τους. Να μετρήσουν δυο και τρείς φορές τα δεδομένα γιατί πρόκειται για μια απόφαση πολύ σημαντική, για να την αναθέσουν στους εργολάβους του τρόμου και τους «επαΐοντες».
Καλούμε ότι απέμεινε από αυτό το απαξιωμένο και κακόφημο συνδικαλιστικό κίνημα να μαζέψει τα συντρίμμια του και να φανεί για μια φορά αντάξιο του ρόλου του. Τουλάχιστον ας παρέμβουν για να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους στην φύλαξη και στην καθαριότητα, που έχουν ενταθεί. Τέλος ας συνειδητοποιήσουν ότι το συνδικάτο για να υπάρξει χρειάζεται εργαζόμενους! Ας γίνει λοιπόν αυτή την φορά πράξη η επαναλαμβανόμενη και μηδέποτε ικανοποιούμενη υπόσχεση για προσλήψεις προσωπικού. Προσλήψεις αξιοκρατικές, με σταθερότητα και πλήρη δικαιώματα, προσλήψεις στον ΟΤΕ και όχι δανεική εργασία από τις δουλεμπορικές.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online