Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Νέο γαλάζιο Μνημόνιο στα εργασιακά
Παραμονές Δεκαπενταύγουστου και προτού ακόμα καθίσει στην υπουργική του καρέκλα, ο νέος υπουργός Εργασίας, επέλεξε να ξεκινήσει τη θητεία του καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη για τεκμηρίωση απόλυσης εργαζομένου με «βάσιμο λόγο», προκειμένου αυτή να είναι νόμιμη. Η διάταξη αυτή εισήλθε πρόσφατα με το Ν. 4611/2019 και είναι σύμφωνη με τα όσα ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και ισχύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη γαλάζια κυβέρνηση θεωρεί τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου σύμμαχό της, ώστε να περάσει βλαπτικές μεταβολές για τους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί να το πάρουν χαμπάρι και να αντιδράσουν. Εξαργυρώνει, έτσι,  την προεκλογική στήριξη του ΣΕΒ, δηλώνοντας έμπρακτα ότι ήρθε για να στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και μεγαλομετόχων κι όχι των εργαζομένων. 

Η αθλιότητα των νέων νομοθετημάτων του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει ακόμα την κατάργηση της δυνατότητας των εργαζομένων να ζητούν τα δεδουλευμένα τους, εκτός από τον υπερεργολάβο και από τον εργολάβο του έργου που επιτέλεσαν. Αν επιθυμεί δηλαδή μια εταιρία ή ένας Οργανισμός να αναθέσει κάποιο έργο σε μια εταιρία-βιτρίνα (ή κατά τα κοινώς λεγόμενα «μαϊμού») και οι «ημέτεροι» που ίδρυσαν την εταιρία θελήσουν να μην αποζημιώσουν τους εργαζομένους για τη δουλειά τους, τότε οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζητήσουν τους μισθούς τους κι από την αρχική εταιρία. Επιπλέον, ο γαλάζιος υπουργός καταργεί τις προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον του εργοδότη τους κατά τη διάρκεια επίλυσης των εργατικών διαφορών (π.χ. για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις)!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι εάν αυτά είχαν γίνει το φθινόπωρο θα είχε ξεσηκωθεί το σύνολο των εργαζομένων. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στην ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ούτε του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ ούτε της ΠΕΤ-ΟΤΕ: αυτοί συμμετείχαν στη γαλάζια προεκλογική εκστρατεία με πάθος, γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκλέχθηκε για έβδομη φορά μεταπολιτευτικά, προκειμένου να …διορθώσει(!) ότι δεν κατάφερε να καταστρέψει τις προηγούμενες έξι φορές.

Αναφερόμαστε στο σύνολο των υγιώς σκεπτόμενων εργαζομένων και τους καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση, γιατί από ότι φαίνεται πια έμπρακτα η Νέα Δημοκρατία ήρθε αποφασισμένη προκειμένου να χρησιμοποιήσει την «κρίση» για να κονιορτοποιήσει τους εργαζόμενους και να τους αφαιρέσει οτιδήποτε έχουν ακόμα στην κατοχή τους. H διοίκηση του ΟΤΕ έχοντας δείξει προ πολλού τις αντεργατικές προθέσεις της, βρίσκει πλέον έναν πρόθυμο συνεργάτη για να τις πραγματοποιήσει.
 

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Νέα στάση της ΟΜΕ -ΟΤΕ στα άρθρα 13 και 16 ΕΚΠ

PDF


Νέα στάση της ΟΜΕ -ΟΤΕ στα άρθρα 13 και 16 ΕΚΠ

Επικροτούμε τη νέα στάση της ΟΜΕ-ΟΤΕ και την προσπάθεια παρεμπόδισης στα άρθρα 13 και 16 του Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού ΟΤΕ και Cosmote αντίστοιχα, που αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ φέτος τον Γενάρη, χωρίς βέβαια να υποτιμάται η θετική ψήφος των παρατάξεων που την στήριξαν. Έτσι πράγματι, είναι από τις λιγοστές φορές που η ΟΜΕ-OTE και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα, δείχνουν σημάδια ζωής και δίνουν νόημα στην ύπαρξή τους παρεμποδίζοντας τον Ιούλιο τρείς φορές την διεξαγωγή της διαδικασίας του άρθρου 13.


Αποδεικνύεται συνεχώς και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι τα άρθρα 13 και 16 υπάρχουν απλά και μόνο για να μπορεί η Διοίκηση να απολύει τους εργαζόμενους που επιθυμεί συνεχώς και με σταθερό ρυθμό. Διαρρέεται δε, κάθε φορά, εντέχνως, από τα παπαγαλάκια της διοίκησης, ότι πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις» που είναι «τεμπέληδες» ή «κοπανατζήδες» ή «απατεώνες» ή «κάκιστοι χαρακτήρες» που δεν χρήζουν καμιάς υπεράσπισης.

Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι η διοίκηση ΟΤΕ/Deutsche Telecom, όπως διαφαίνεται, έχει ήδη προγραμματίσει δεκάδες απολύσεις με εφαρμογή των άρθρων 13 και 16 μέχρι το τέλος του 2019, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν άλλη μια  κακή ΣΣΕ (την τέταρτη κατά σειρά!) με συρρικνωμένους μισθούς και ειδικές κατηγορίες «μισθολογίων». Επιπρόσθετα συνεχίζει να απολύει το προσωπικό όταν κλείνει ένα κατάστημα ή μια υπηρεσία αντί να το απορροφήσει σε άλλες υπηρεσίες που είναι σχεδόν όλες υποστελεχωμένες.

Η διοίκηση μάλλον σκεπτόμενη κουτοπόνηρα, έφτασε στο σημείο να περνάει από επιτροπή για τα άρθρα 13 και 16, συναδέλφους που είχε ήδη απολύσει με το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Θεωρούν, λοιπόν, ότι ισχυροποιούν ένα όπλο που δεν αναγνωρίζεται από την Ομοσπονδία, όταν έπεται ενός όπλου που αναγνωρίζεται από την Ομοσπονδία!...

Η ύπαρξη του Πειθαρχικού Συμβουλίου προφανώς ενοχλεί τους Γερμανούς «επενδυτές» γιατί παρέχει τη δυνατότητα απολογίας στους εργαζομένους και καθυστερεί έτσι τις απολύσεις τους. Αντίθετα στις προσχηματικές συνεδριάσεις των επιτροπών για τα άρθρα 13 και 16 οι απολύσεις είναι προειλημμένες και προαποφασισμένες και ταχύτατες, η απόλυση γίνεται αυθημερόν. 


Το αίτημα της κατάργησης των άρθρων 13 και 16 πρέπει να αποτελέσει υπόθεση κινητοποίησης όλων των εργαζόμενων και η παρεμπόδιση της διαδικασίας πλέον θα πρέπει να πλαισιώνεται στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον με μία στάση εργασίας .

 

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online