Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόταση Αγωνιστική Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την εκλογική διαδικασία και την υπέρβαση των διαδικαστικών προβλημάτων

  PDFΠρόταση Αγωνιστική Συνεργασίας ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την εκλογική διαδικασία και την υπέρβαση των διαδικαστικών προβλημάτων

23-9-2020

Έχει ήδη γίνει κατανοητό ότι τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία και την συνακόλουθη οικονομική κρίση, θα προσπαθήσει να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, να συρρικνώσει κι άλλο το εισόδημα των εργαζομένων και να φαλκιδεύσει τις δημοκρατικές ελευθερίες που έχουν απομείνει στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο.  Είναι επίσης γνωστό ότι το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ και δεκαετίες παραμένει παράλυτο, αδρανές, αναξιόπιστο και προσδεδεμένο στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

Θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για να εξαπολύσουν μια ακόμα επίθεση σε ότι απομένει ως εμπόδιο στις επιδιώξεις τους και προκειμένου να τελειώνουν μια και έξω με τις «παρωχημένες», όπως συκοφαντικά τις αποκαλούν, διατάξεις του ν. 1264, ετοιμάζουν να ακυρώσουν την δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν καλύτερους μισθούς, ασφάλιση, επιδόματα, ωράριο, άδειες κλπ

Στον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom δυστυχώς, τόσο σαν ΟΜΕ-ΟΤΕ όσο και σαν πρωτοβάθμια σωματεία, δεν είμαστε παρά μια μικρογραφία ενός συνδικάτου, που για δεκαετίες παραμένει χειραγωγημένο από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του με τις κομματικές και εργοδοτικές παρατάξεις του συνδικαλιστικού δικομματισμού. 

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΕΕΤΕ-ΟΤΕ στην πρόσφατη αντιπροσωπευτική συνέλευση της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ με αίσθημα ευθύνης και κάτω από την ισχυρή πίεση που ασκεί η δραματική συγκυρία με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του, υπερψήφισε, για μια και μόνη φορά, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προκειμένου το σωματείο, με νόμιμη και επικαιροποιημένη διοίκηση, να προσπαθήσει να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του, στην αναμενόμενη επίθεση της εργοδοσίας, που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Πρώτον με τις απολύσεις και τις βίαιες μετακινήσεις συναδέλφων που ψευδώς αποκαλούνται «εθελούσια»  και δεύτερον με την βίαιη μετακίνηση 5.500 εργαζομένων, από την μητρική σε θυγατρικές, με απώτερο στόχο την περαιτέρω μείωση των μισθών μας, την μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων  και το ξήλωμα των όποιων θεσμικών κατακτήσεων παραμένουν σε ισχύ.

Δυστυχώς αυτή η απόφαση προσκρούει σε δύο διαφορετικά εμπόδια. Το πρώτο έχει να κάνει με την πλατιά συναίνεση που απαιτείται και που προφανώς όπως αποδεικνύεται από τις υποκριτικές κραυγές κάποιων, δεν υπάρχει. Το δεύτερο όμως και σπουδαιότερο εμπόδιο, έχει να κάνει με την εκπροσώπηση της ΕΕΤΕ σε δεύτερο βαθμό (σε ΟΜΕ-ΟΤΕ και Εργατικά Κέντρα). Με βάση πάγιες πρακτικές αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που απορρέουν βεβαίως από τα καταστατικά τους και από ερμηνεία του συνδικαλιστικού νόμου, είναι πιθανό να μπει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα συμμετοχής των αντιπρόσωπων της ΕΕΤΕ, στα συνέδρια αυτών των οργανώσεων.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο. Η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ οφείλει να συμμετέχει και να διεκδικεί για λογαριασμό των μελών της σε κάθε φόρουμ στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει. Διαχρονικά μέλη της ΕΕΤΕ, έχουν συμμετάσχει από θέση ευθύνης στα όργανα της ΓΣΕΕ, της ΟΜΕ-ΟΤΕ και των Εργατικών Κέντρων και αυτό σχεδόν πάντα ήταν αμοιβαία επωφελές.

Προκειμένου λοιπόν η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ να βρεθεί εκβιασμένη μπροστά σε διλήμματα που θα μπουν από την υιοθέτηση μιας αμφιλεγόμενης εκλογικής διαδικασίας και προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η Αγωνιστική Συνεργασία με αίσθημα ευθύνης καταθέτει την ύστατη ώρα την παρακάτω πρόταση:    

·      Με βάση τις αποφάσεις της 38ης αντιπροσωπευτικής μας συνέλευσης, με βάση το καταστατικό της ένωσης, με βάση την γνωμοδότηση νομικού μας και με βάση τις αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής, το σωματείο προχωρά σε εκλογική διαδικασία η οποία θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2020 για την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ (κεντρικών και τοπικών)

·      Η εκλογή αντιπροσώπων  για τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων στα οποία η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ είναι μέλος (ΟΜΕ-ΟΤΕ και κατά τόπους Εργατικά Κέντρα) αναβάλλεται για την άνοιξη του 2021 (Μάρτιο ή αρχές Απριλίου – 1 μήνα πριν το συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ) . Εξυπακούεται ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με βάση τα προβλεπόμενα στον συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των οργανώσεων αυτών.

Γνωρίζουμε ότι οι λύσεις δεν είναι πάντα εύκολες και αναγνωρίζουμε ότι και η παραπάνω πρόταση, έχει δυσκολίες υλοποίησης. Είναι όμως μια πρόταση σύνθεσης, καλής προαίρεσης, και κυρίως παίρνει υπόψιν της, τον κίνδυνο που διατρέχει το σωματείο, να απομονωθεί και να περιθωριοποιηθεί από λανθασμένους και άστοχους χειρισμούς.

 

  

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Κυκλοφόρησε το 30ο φύλλο του Δελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας

 


 

Περιεχόμενα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Διαβάστε περισσότερα...

Θυγατρικές με μοναδικό στόχο τους μισθούς και την εργασία

Άρθρο από το 30ο φύλλο του δελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας που κυκλοφορεί  


Θυγατρικές με μοναδικό στόχο τους μισθούς και την εργασία


Η μεταφορά των επιχειρησιακών αντικειμένων με μικρό ποσοστό κέρδους και η μετακίνηση μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων (κατά προτεραιότητα) στις θυγατρικές E-Value, Oteplus και Γερμανός, φανερώνει την επιθυμία της διοίκησης ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να απολύει ευκολότερα και να εξαφανίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Πραγματικά, τα αντικείμενα που έχουν υψηλή κερδοφορία παραμένουν στη μητρική εταιρία, ενώ στις θυγατρικές μεταφέρονται μόνο αυτά που έχουν φθίνουσα πορεία, μαζί με τους εργαζόμενους που η εταιρία θεωρεί «ανεπιθύμητους». Συνεπώς σε πολύ λίγα χρόνια οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές θα αρχίσουν να εκβιάζονται ότι επειδή μειώνονται τα κέρδη και ο κύκλος εργασιών θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς τους προκειμένου η εταιρία να μην κάνει μαζικές απολύσεις, να μην κλείσει ή να μην πουληθεί.

Οι εργαζόμενοι έχουν νομικά το δικαίωμα της εναντίωσης (Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων 10/4/19, διοργανωτής: Αγωνιστική Συνεργασία), όμως για να είναι αυτό ισχυρό θα πρέπει να γίνει μαζικά και συντονισμένα. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος (στην προκειμένη περίπτωση της ΟΜΕ) που οφείλει να διασφαλίσει γραπτά και με κάθε νομική τεκμηρίωση, ότι οι θυγατρικές δεν γίνονται προκειμένου η διοίκηση να συνεχίζει να πλήττει βάναυσα μισθούς, θέσεις εργασίας και αξιοπρέπεια και ότι όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν θα γίνει κατόπιν δική τους επιλογής. Αν αυτό δεν το πράξει η διοίκηση απλά και οργανωμένα θα πρέπει να αρνηθούμε το σχέδιο των θυγατρικών και να στρέψουμε τους εργαζόμενους στο δικαίωμα της εναντίωσης. Ταυτόχρονα, να κάνουμε κινητοποιήσεις για την ενημέρωση της κοινωνίας, αλλά και των θεσμικών & πολιτικών φορέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να κάνουμε ευρέως γνωστό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλοι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ, με προμετωπίδα όσους βίαια και ετσιθελικά στοχοποιούνται από τη διοίκηση και τους προτείνουν ένα «εθελούσιο» δωράκι, προκειμένου να μην μεταφερθούν στις θυγατρικές. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τα συστημικά μέσα πληροφόρησης, προκειμένου να διαλύσουμε το παραμυθάκι της διοίκησης στα δελτία ειδήσεων για ιδεατές συνθήκες εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ. Είναι αναμφισβήτητο πια ότι η αποεπένδυση του Ομίλου ΟΤΕ μέσω της «σαλαμοποίησής» του, περνάει στην παρούσα φάση από τη μεταφορά του ανεπιθύμητου έργου και των ανεπιθύμητων εργαζομένων στις θυγατρικές.

Η Deutsche Telekom αφού εκποίησε σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων του Ομίλου στα Βαλκάνια και αλλού (π.χ. τ/ε δορυφόρος), αφού μείωσε τη μισθοδοσία κατά τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έχει τώρα ως στόχο τη μετατροπή των Ελλήνων εργαζομένων σε περιστασιακούς απασχολούμενους, χωρίς δικαιώματα αλλά μόνο με εργασιακές υποχρεώσεις. Η «θυγατροποίηση» μπορεί να τονώσει την αδηφάγα υπερκερδοφορία τους, αλλά σε μια κατεστραμμένη ελληνική οικονομία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους εργαζόμενους στην ανεργία και στην ανέχεια. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποίησε πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς και η Deutshe Telecom θεωρεί ότι τώρα έχει ακόμα πιο «φιλικό» πολιτικό περιβάλλον για να το εφαρμόσει.

Ας γίνει λοιπόν μια αληθινή διαβούλευση και ας μετρήσουμε τι έχουμε δώσει και τι έχουμε πάρει αυτά τα χρόνια από την εταιρία όλοι: εργαζόμενοι, διοικούντες και μέτοχοι!

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

«Εθελούσιες» volume 11: Πάλης ξεκίνημα να γίνουν οι νεκροί

 Άρθρο από το 30ο φύλλο του δελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας που κυκλοφορεί  

 

«Εθελούσιες» volume 11: Πάλης ξεκίνημα να γίνουν οι νεκροί

 

Με τρεις συναδέλφους που απεβίωσαν δεχόμενοι πιέσεις από τους προϊστάμενούς τους προκειμένου να αποχωρήσουν από την εταιρία, ξεκίνησε η ενδέκατη «εθελούσια» έξοδος. Οι τρεις αυτοί θάνατοι (δύο στο Μέγαρο κι ένας στην Καβάλα) συνέβησαν σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο μηνών.

 

Το 2020 έχουν ήδη αποχωρήσει 450 συνάδελφοι στις αρχές του έτους. Ωστόσο, η διοίκηση έχει προϋπολογίσει με μειωμένα πακέτα αποχώρησης άλλες χίλιες (1.000!) αποχωρήσεις σε μία «εθελούσια» που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Οκτώβρη, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει εν κρυπτώ και παραβύστω, με προφορικές κυρίως οχλήσεις. Για να πραγματοποιηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων με μειωμένα πακέτα, σε μία κατεστραμμένη αγορά εργασίας από τα μνημόνια και τον κορωνοϊό, θα απειλήσουν περίπου τους διπλάσιους, οπότε εκφράζουμε το φόβο ότι θα ξεπεράσουμε σε θανάτους τη France Telekom. Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες συναδέλφων, η τρομοκράτηση έχει ως βασικό επιχείρημα τη μετακίνηση σε μία θυγατρική αμφιβόλου βιωσιμότητας και με μελλοντικά μειωμένο μισθό, ή, τη μετακίνηση εκτός της πόλης όπου εργάζεται κάποιος, ή, και τα δύο.

 

Ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ, σε πρόσφατη πολυσέλιδη συνέντευξή του στο κατεξοχήν επίσημο έντυπο του συστημικού τύπου (Καθημερινή), δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο «έπεισε» τους μετόχους να αποδεχθούν τις «εθελούσιες» των εργαζομένων με ώριμα ή μερικώς ώριμα εργασιακά δικαιώματα.

 

Προκειμένου, λοιπόν, να είναι «πετυχημένη» και η ενδέκατη «εθελούσια» τα διευθυντικά «στελέχη» της εταιρίας έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι κεφαλών και δεν πτοούνται ακόμα και με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Το συνεχόμενο εργασιακό bullying έχει κάνει εκρηκτικό το εργασιακό περιβάλλον.  Οι περίφημοι managers της αγοράς με τα «κορυφαία» μυαλά (…) και τα αγορασμένα πτυχία από συγκεκριμένα ιδιωτικά κολέγια, αποδεικνύουν ότι το μοναδικό έργο το οποίο έχουν κληθεί να επιτελέσουν στον Όμιλο ΟΤΕ είναι ο εκφοβισμός απλών εργαζομένων, οικογενειαρχών και μη. Στη μοναδική ομάδα που αυξάνουν και διευρύνουν το αντικείμενο είναι οι ψυχολόγοι εργασίας.

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα μικτά κέρδη ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (ενώ ήδη έχει αφαιρεθεί ήδη η μισθοδοσία), το EBITDA αυξάνεται και μάλιστα εφεύραν το δείκτη  «προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις» προκειμένου να μειώσουν επικοινωνιακά τη μικτή κερδοφορία κατά 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ ανά έτος! Επειδή όμως τα κέρδη είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να κρυφτούν, διανείμαν μέρισμα 260 εκατομμύρια ευρώ και αγόρασαν ιδίες μετοχές (προς «καταστροφή») 140 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που από μόνο του είναι διπλάσιο από τη συνολική μισθοδοσία μας!

 

Με τέτοιο πακτωλό εκατομμυρίων κι όμως επιμένουν να μην ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους και να επιθυμούν με κάθε τρόπο να τους οδηγούν στην έξοδο: Συνεχίζουν να μη θωρακίζουν με επαρκή μέτρα προστασίας τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, να δίδουν στιγμιαία bonus με εξαιρέσεις, να κάνουν μονομερής παράταση της ώρας προσέλευσης στις 11:00 π.μ. (ενάντια στην υπογραφή τους στη ΣΣΕ) και να στέλνουν ανέξοδες ευχαριστήριες επιστολές λίγο πριν στοχοποιήσουν αυτούς που «ευχαριστούν»! Εκεί που είναι μόνο εξαιρετικά γαλαντόμοι, είναι στην προσφορά τίτλων θέσεων εργασίας με αγγλικά αρκτικόλεξα, αναρτημένα σε κάποια…. job families! Έτσι, «καταφέρνουν» να υποκαταστήσουν τις χρηματικές αμοιβές, τα πτυχία, τα κλιμάκια και τα χρονοεπιδόματα με …τίτλους εργασίας!

 

Το συνδικάτο θα έπρεπε να αποτελεί ανάχωμα σε αυτού του είδους τις απάνθρωπες «επιχειρησιακές» πολιτικές. Οι ζωές μας δεν αξίζουν να είναι υποχείριο αδίστακτων “managers”.  Η εργασιακή ''ειρήνη'' που επικαλείται το συνδικάτο  λόγω της πρόσφατης ΣΣΕ, στην πράξη μεταφράζεται ως απραξία του συνδικάτου στο διαρκώς κλιμακούμενο πόλεμο της διοίκησης. Απαιτούμαι να σταματήσουν να θεωρούνται η εργασιακή μας κανονικότητα τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, η εντατικοποίηση, η ψυχολογική πίεση για ανέφικτους στόχους και τα αναξιολόγια.

 

Καμία πιθανότητα να έρθει η περιβόητη ανάπτυξη δεν υπάρχει αν οι κυβερνητικές πολιτικές συνεχίζουν να αγνοούν, ότι η εθνική οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να στηριχθούν από επιχειρήσεις σαν τον Όμιλο ΟΤΕ που δρα σε ένα προστατευμένο και ρυθμισμένο περιβάλλον, έχοντας μέση κερδοφορία άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια σε σταθερή και μόνιμη βάση. Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ θα πρέπει να έχουν σταθερή προοπτική να πάρουν σύνταξη από μία εταιρία με τέτοια υπερκέρδη κι όχι να στοχοποιούνται και να εκβιάζονται με «εθελούσιες» εξόδους.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online