Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει το 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ


PDF

Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει το 45ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Κατά το 45ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΜΕ, το σωματείο της COSMOTE παραχώρησε το δικαίωμα για τη διαπραγμάτευση, καθώς και την υπογραφή ΣΣΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η παραχώρηση αυτή αν και δεν έχει επισημανθεί σε καμία ανακοίνωση άλλης παράταξης, είναι προφανώς το κορυφαίο θέμα από αυτά που συνέβησαν στο Συνέδριο. 

Έχουν αντιληφθεί πια οι πάντες, ότι δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας η συρραφή ενός διεκδικητικού πλαισίου από τα πρωτοβάθμια σωματεία, δίχως να υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Γιατί απλά το πλαίσιο αυτό, έχει ως προορισμό – όπως δείχνει η εμπειρία της προηγούμενης ΣΣΕ – να γίνει κουρελόχαρτο στις διαπραγματεύσεις. 

Από την άλλη πλευρά, η αίτηση του σωματείου της E-Value για να εισέλθει στην ΟΜΕ αντιμετωπίστηκε από το Προεδρείο σύμφωνα με τα στενά τους παραταξιακά συμφέροντα, δηλαδή ολική άρνηση από το ΣΥΝΕΝΑ και πάγο από την ΑΚΕ. Η Αγωνιστική Συνεργασία ψήφισε θετικά, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν ορίζει τη στάση της από τους συσχετισμούς και  τα μικροπαραταξιακά  συμφέροντα.

Δυστυχώς, όμως, το σημαντικότερο γεγονός του Συνεδρίου είναι ότι αρνήθηκε να δώσει λύση, ή έστω να προσπαθήσει να προετοιμαστεί, για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ: αποσχίσεις έργων, εκβιαστικές εθελούσιες – παλινωδία, job families, κλιμάκια, απαξιολόγιο, ψυχολογικός πόλεμος από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους, απολύσεις κλπ.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕ, αρνήθηκαν επιδεικτικά να ασχοληθούν με τα παραπάνω ζητήματα. Στις ευθείες προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, είτε κώφευσαν είτε απάντησαν ότι είναι πολύ αγωνιστικές για το ρεαλισμό τους, δίχως ωστόσο να αναφέρουν τις δικές τους προτάσεις. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕ δεν ζήτησαν καν το λόγο (!!), ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΤ στον ελάχιστο χρόνο που μίλησε, κατά τη γνωστή ποδοσφαιρική του λογική, πέταξε και πάλι την μπάλα στην εξέδρα.

Όταν, λοιπόν, η διοίκηση της DT διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση απέναντί της από το συνδικάτο, προχωράει και σε χειρότερες επιθέσεις. Έτσι και πριν ακόμα περάσει μια εβδομάδα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, απέστειλε με δικαστικούς επιμελητές (!) ένα ιδιότυπο εξώδικο με απειλή απόλυσης στους εναπομείναντες φύλακες. Στο εξώδικο αυτό, τους καλεί να συμμετέχουν σε μια νέα παράταση της εθελουσίας για το υπερκαλυμμένο  κατά τα άλλα Β’ πρόγραμμα, ειδάλλως στην αρχή του επόμενου έτους θα απολυθούν με την «νόμιμη αποζημίωση». Τις απειλές αυτές τις διατύπωσε εκ νέου και προφορικά ο Πρόεδρος του ΟΤΕ σε συνάντηση που εκείνος ζήτησε μαζί τους, απουσία του συνδικάτου! Mobbing δηλαδή και εργασιακός εκφοβισμός, παρουσία είκοσι εργαζομένων που μπορούν κάλλιστα να το πιστοποιήσουν ως μάρτυρες στις δικαστικές αίθουσες. Συνεπώς, η διοίκηση με σοβαρότητα στο ναδίρ και με αθλιότητα στο ζενίθ εξωθεί τις εργασιακές σχέσεις στα δικαστήρια, υλοποιώντας το δόγμα Βουρλούμη.

Καλούμε την ηγεσία των σωματείων και της ΟΜΕ-ΟΤΕ που παραμένουν συνδικαλιστικά αδρανείς, να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον οικόσιτο συνδικαλισμό τους. Ο «ρεαλισμός» τους, κανένα φρένο δεν έφερε στις αντεργατικές πολιτικές της διοίκησης της DT τα τελευταία οκτώ χρόνια. Καιρός να δοκιμάσουνε, έστω για να περισωθούν κι άλλες πρακτικές, όπως οι συνδικαλιστικοί αγώνες και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν θέλουν πράγματι να ανατραπούν τα εις βάρος των εργαζόμενων σχέδια της διοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΕΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ E-VALUE

 PDF

ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΜΕ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ E-VALUE

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας για τους συναδέλφους της E-Value έχει περάσει πια από την ηγεσία της ΟΜΕ στην ηγεσία του ΠΑΣΕ. Πράγματι, ενώ στην κορυφή του διεκδικητικού μας πλαισίου στην προηγούμενη ΣΣΕ ήταν η ενιαία σύμβαση στον Όμιλο, η πλειοψηφία στην ΟΜΕ όπως την εξέφρασαν οι ψήφοι της ΑΚΕ και του ΣΥΝΕΝΑ (Ενωτικό κλπ.) αποφάσισε να εξαιρεθεί η E-Value από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το Ενωτικό, λοιπόν, ενώ είχε ήδη ψηφίσει στην ΟΜΕ να εξαιρεθούν από τη ΣΣΕ οι εργαζόμενοι στην E-Value, εκ των υστέρων αποφάσισε να προσφύγει στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μέσω του ΠΑΣΕ.

Ως Αγωνιστική Συνεργασία στηρίξαμε την προσπάθεια, μια και δεν θέλαμε να έχουν ως άλλοθι την άρνησή μας. Διατυπώσαμε, όμως, έντονες επιφυλάξεις για το χαμηλότατο ποσοστό αύξησης των μισθών που διεκδικούσε η ηγεσία του ΠΑΣΕ (μόλις 2%!!). Ο Πρόεδρος μάλιστα του ΠΑΣΕ σε σχετική μας ερώτηση, απάντησε ότι η Διοίκηση της E-Value του είπε ότι ήταν το ανώτατο που μπορεί να δώσει! 

Ο ΟΜΕΔ εξέδωσε θετική απόφαση τον Οκτώβρη του 2018 δίνοντας 2% αύξηση, έξοδα για φύλακτρα παιδικών σταθμών έως 250 ευρώ, αποζημίωση Σαββάτων - Κυριακών και αργιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τηλεπικοινωνιακό πακέτο Group1. Ως εκ τούτου, ο ΠΑΣΕ θα έπρεπε είτε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη Διοίκηση της E-Value, είτε να προσφύγει στην Διαιτησία μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, οπότε επειδή παυόταν χρονικά η Διοίκηση στον ΟΜΕΔ έπαυε και η δυνατότητα αυτή.
 
Και μαντέψτε τι έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΕ; ΤΙΠΟΤΑ!! Χαρίσανε δηλαδή στη Διοίκηση της E-Value και κατ΄ επέκταση στη Διοίκηση του ΟΤΕ / Deutsche Telekom, ακόμα και αυτή την ελάχιστη κατάκτηση. Είναι τόσο αφελείς; Μας κοροϊδεύουν;  Ή δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων; Γιατί δεν απαντάει επίσημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕ (που δεν φείδεται άλλωστε μονοπρόσωπων ανακοινώσεων) για ποιο λόγο δεν προσφύγανε στη Διαιτησία από τον Οκτώβρη του 2018 έως τώρα; 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διαφαίνεται πως είναι τελείως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ για εκπρόσωποι των εργαζομένων. Γιατί πολύ απλά, αυτοί που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα είναι δύσκολο και συχνά ανέφικτο να το επιλύσουν. Καλούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους στην E-Value να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ανατρέψουν την απραξία στην οποία έχουν περιπέσει οι πλειοψηφίες στην ΟΜΕ και στον ΠΑΣΕ.

Ο «κατοικίδιος» συνδικαλισμός της Διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ δεν μας αξίζει! Η Αγωνιστική Συνεργασία μπαίνει μπροστά στη διεκδίκηση για μία κοινή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο ΟΤΕ, απαιτώντας για πολλοστή φορά να γίνουν πράξη οι αποφάσεις που έχουν παρθεί. 

Οι ανάγκες μας και οι ζωές μας είναι πολύ πάνω από την ασύδοτη και αχόρταγη κερδοφορία των όποιων μετόχων.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Παλινωδίες στην «εθελούσια», Η εργατική Πρωτομαγιά πιο επίκαιρη από ποτέ


 
Παλινωδίες στην «εθελούσια»
 Η εργατική Πρωτομαγιά πιο επίκαιρη από ποτέ

Μετά τις πρόσφατες παλινωδίες στο πρόγραμμα «εθελούσιας», αποδείχθηκε πια και στους πλέον δύσπιστους ότι η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ δεν είναι κάτι άλλο, από ένα θίασο ερασιτεχνών αποφοίτων του Deere και του Alba.

Πως θα επανενταχθούν άραγε εκατοντάδες συνάδελφοι που υπέστησαν ψυχολογική βία της χειρίστης μορφής, τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους προϊσταμένους τους, όσο και από τη χαμηλότατη βαθμολογία στην αξιολόγησή τους; Πως θα πεισθούν να δουλέψουν ξανά για μια εταιρία η οποία αφού πρώτα τους στοχοποιεί, τους εξευτελίζει, τους εκδιώκει και κατόπιν τους απαγορεύει να φύγουν; 

Αποδείχθηκε, λοιπόν, Μεγαλοβδομαδιάτικα ότι και οι κρίνοντες κρίνονται! Επίσης αποδείχθηκε, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι στον ΟΤΕ οι ανεπαρκείς κρίνουν τους ικανούς ως ανίκανους.

Οι ανακοινώσεις της ΟΜΕ και των σωματείων είναι πολύ κατατοπιστικές, ωστόσο τα λόγια δεν αρκούν ειδικά από αυτούς που υπέγραψαν βλαπτικές μεταβολές για τους εργαζόμενους στις τελευταίες ΣΣΕ. Θέλουμε πράξεις! Και το πιο εύκολο που έχουν να κάνουν, είναι να ξεκινήσουν από τις τελευταίες ομόφωνες αποφάσεις, τις οποίες όμως αρνούνται να υλοποιήσουν. Συγκεκριμένα, στο Δ.Σ. της ΟΜΕ στις 10/4 αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων,  καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ για τα χειραγωγούμενα άρθρα, παραστάσεις διαμαρτυρίας και ενημερώσεις έξω από κεντρικά καταστήματα της Cosmote (σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα), συνέντευξη τύπου και προσφυγή σε Τριμερή τόσο για τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις φήμες και τα δημοσιεύματα (που δεν διαψεύστηκαν από τη διοίκηση) για πολυδιάσπαση/αποσχίσεις, αλλά και για τα κλιμάκια. Τίποτα από αυτά δεν έγινε!

Ελπίζουμε ότι δεν στήνουνε για τη φετινή διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ, ένα σκηνικό πανομοιότυπο με αυτό του 2017 με τα γνωστά δυσμενέστατα αποτελέσματα για τους εργαζομένους. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι θα φτάσουν τους εργαζόμενους στο Μάρτιο του 2020 και θα τους «ξανα-εκβιάσουν», προκειμένου να ξαναβάλουν «πλάτη» από τον ήδη συρρικνωμένο μισθό τους, ώστε να αυγατίσουν τα υπερκέρδη των Γερμανών «επενδυτών». 

Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζόμενων στις απεργίες δείχνει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει το συνδικάτο. Η πίεση του καθενός από τους εργαζόμενους προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του για αντιστοιχία λόγων και έργων, πρέπει εκτός από αυτονόητη να είναι και διαρκής. Ας είναι αυτό το πρώτο βήμα για την αναστροφή του κλίματος και την επαναφορά της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες  των συνδικάτων.

Σας Ευχόμαστε λοιπόν καλή Απεργία την 1η Μάη και καλή Ανάσταση!
Στα χέρια μας είναι η δικιά μας Ανάσταση.


Την 1η ΜΑΗ δεν αργούμε, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

Απεργούμε και αντιστεκόμαστε, μαχητικά, μαζικά και ενωτικά.
Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online