Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 15 Ιουλίου 2010

Συνάδελφοι γεια σας
Συνεδρίασε την Πέμπτη 15/5/2010 το Δ.Σ. της ομοσπονδίας με θέματα συζήτησης ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, την πορεία της ΣΣΕ 2010, τα 7 projects και την αλλαγή καταστατικού του ΟΠΑΚΕ.

Η κυβέρνηση πέρασε τελικά το αντιασφαλιστικό και αντεργατικό νομοσχέδιό της. Με το νόμο αυτό χτυπιέται ο σκληρός πυρήνας των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, χτυπιούνται οι συλλογικές συμβάσεις, αυξάνονται οι επιτρεπόμενες απολύσεις, μειώνεται η αποζημίωση και καταργείται ο κατώτατος μισθός. Μπαίνει τέλος στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, αυξάνονται τα όρια ηλικίας, αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας, μειώνονται οι συντάξεις, μπαίνει νέος ΛΑΦΚΑ, καταργούνται ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, καταργούνται οι προστατευτικές διατάξεις για τις μητέρες. Σε ανακοίνωση που υπάρχει στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας http://agonistiki-synergasia.blogspot.com αναφέρονται συνοπτικά οι ασφαλιστικές επιπτώσεις. Τις επόμενες ημέρες θα διακινήσουμε κείμενο που θα αναφέρει συνολικά και αναλυτικά τις επιπτώσεις από το νόμο αυτό. Αυτό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι σήμερα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση. Αυτό που οφείλει να κάνει σήμερα είναι να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να επαναπροσδιορίσει το στόχο του. Και ο στόχος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την κατάργηση του νόμου αυτού στην πράξη. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν διάφοροι νόμοι να μείνουν στα χαρτιά. Ο νόμος όμως αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους. Για να ψηφιστεί χρειάστηκε εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία η παρέμβαση των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων νεοφιλελεύθερων μηχανισμών. Χρησιμοποιήθηκε το δημόσιο χρέος, επιβλήθηκαν τεράστια επιτόκια δανεισμού και στο τέλος κλήθηκαν και οι σωτήρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έβαλαν τη χώρα κάτω από τις επιταγές τους. Κατά συνέπεια για να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος αυτός χρειάζεται η αντιπαράθεση και η σύγκρουση με όλους αυτούς οι οποίοι τον επέβαλλαν. Με βάση αυτό απαιτείται η σύγκρουση με το μηχανισμό στήριξης της τρόικας, η έξοδος απ’ αυτόν και η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Είναι σαφές ότι ο δρόμος αυτός δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε αναίμακτος. Ίσως όμως είναι ο μοναδικός απέναντι στην κυριαρχία που δείχνουν ότι έχουν σήμερα οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι όπως και αν εκφράζονται.
Για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν έχουμε τίποτε νεότερο. Η διοίκηση σε επιστολή που έστειλε η ομοσπονδία και ζήτησε συνάντηση αρνήθηκε να προσέλθει λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πρώτα τις ευρύτερες εξελίξεις. Την ώρα που γινόταν η συζήτηση στην ομοσπονδία έγινε γνωστό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) πήγαιναν να υπογράψουν τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας με την εργοδοσία η οποία θα προέβλεπε τις υπέρογκες αυξήσεις του 0% για το 2010 και 1 και κάτι τοις εκατό για το 2011 και άλλο τόσο για το 2012. Για μας η υπογραφή αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να μην πάρουν αύξηση τα επόμενα τρία χρόνια και λειτουργεί αρνητικά για όλες τις κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι επί της ουσίας γίνονται συλλογική σύμβαση οι προβλέψεις του μνημονίου. Η «διάσωση» και η «διασφάλιση» του Θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε, είναι σίγουρα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό. Δεν μπορεί όμως να είναι ανεξάρτητη από το ουσιαστικό της περιεχόμενο και τις προοπτικές που ανοίγει για την εργατική τάξη.

Την περασμένη Τρίτη 13/7 έγινε άλλη μια συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά από τη διοίκηση η πορεία των 7 project. Μαζί όμως μ' αυτά αυτή τη φορά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το νέο μοντέλο που προτείνει η διοίκηση για το προσωπικού που κατ' αυτήν θα περισσεύει. Σύμφωνα λοιπόν με τη διοίκηση θα φτειαχτεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μεταφερθεί το πλεονάζον προσωπικό. Το προσωπικό αυτό θα απασχολείται με έργο το οποίο θα δοθεί σ' αυτην την εταιρεία. Οι διοικούντες λένε ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουν την απασχόληση και τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Στην ερώτηση βέβαια γιατί όλες αυτές οι υπηρεσίες τις οποίες θα παρέχει η νέα εταιρεία δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον ΟΤΕ δεν υπάρχει πειστική απάντηση. Όπως επίσης δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο τι τα θα γίνει αν η εταιρεία αυτή κλείσει ή πουληθεί τι θα γίνει με το προσωπικό που θα βρίσκεται τότε στην εταιρεία αυτή. Η ομοσπονδία δεν μπήκε καθόλου στην ουσία της συζήτησης και απορρίπτει αυτή την προοπτική . Ενημερωτικά θα πρέπει να πούμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όταν πριν μερικά χρόνια που επισκέφθηκε τον κ. Βουρλούμη ο σύλλογος ραδιοτηλεγραφητών σε συζήτηση που είχε μαζί του ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ότι αν μετά τα όποια κίνητρα αποχώρησης δοθούν συνεχίζει να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό θα νοικιάσει ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και θα τους βάλει όλους μέσα. Τότε αυτή η φράση δεν σήμαινε τίποτε. Σήμερα όμως η ερμηνεία που δίνουμε σ' αυτή τη φράση είναι ότι ο σχεδιασμός για τη νέα εταιρεία υπήρχε από τότε. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι αυτά που ζούμε εμείς σήμερα έχουν γίνει ήδη στη Γερμανία. Σε συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους του Γερμανικού συνδικάτου ενημερωθήκαμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί το προσωπικό της Ντόιτσε Τέλεκομ, ότι έχει υπάρξει μείωση μισθών και ότι εκεί λειτουργεί ήδη μια παρόμοια εταιρεία μεταφοράς του προσωπικού. Αυτό που έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν μετά από απεργίες και διαπραγματεύσεις είναι το να μην γίνουν απολύσεις μέχρι το 2012. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι από τα πλέον σοβαρά και απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση γύρω από την ομοσπονδία και τα σωματεία μέλη.

Το θέμα του ΟΠΑΚΕ δεν συζητήθηκε και η όποια αλλαγή καταστατικού και συζήτηση με τη διοίκηση παραπέμφθηκε για το Φθινόπωρο.
Γιάννης Δούκας

 

blogger templates | Make Money Online